Άκης Πετρετζίκης: Κοτόπουλο για BBQ - Ετοιμάστε το μενού για την Τσικνοπέμπτη

Εσείς τι θα μαγειρέψετε για την Τσικνοπέμπτη; 

Συστατικά

2 κοτόπουλα, ολόκληρα

12 φέτες μπέικον

Για το μείγμα μπαχαρικών

30 γρ. αλάτι

1 κ.γ. πιπέρι

2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

2 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Για τις μαρινάδες

1 κ.σ. κοφτή μέλι

1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί

2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή

σάλτσα BBQ

Για το σερβίρισμα

πατάτες τηγανητές

πίτες για σουβλάκι

μελιτζανοσαλάτα

τζατζίκι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής -φορώντας γάντια- τα κοτόπουλα και τα χωρίζουμε σε μπούτια, στήθη, λαιμό και φτερούγες. 

Αφαιρούμε τις φτερούγες από τα στήθη και τις κόβουμε στη μέση για να έχουμε 4 κομμάτια. 

Χαράζουμε κάθετα στη μέση τις φτερούγες ώστε να ανοίξουν και να φαίνεται το κόκκαλο.

Κόβουμε τους λαιμούς και τους κρατάμε στην άκρη.

Κόβουμε τα στήθη κάθετα, διαχωρίζοντας τα φιλέτα από τα κομμάτια με τη ραχοκοκαλιά.

Πιέζουμε καλά με τα χέρια μας τα κομμάτια με τη ραχοκοκαλιά ώστε να ανοίξουν. 

Αφαιρούμε την πέτσα από το κάθε στήθος, τις κρατάμε στην άκρη και κόβουμε το κάθε στήθος στη μέση ώστε να έχουμε 4 φιλέτα. 

Αφαιρούμε τα παραφίλετα από τα φιλέτα και τυλίγουμε από 2 μέσα σε κάθε πέτσα που έχουμε αφήσει στην άκρη. 

Περνάμε 1 μικρό ξυλάκι ή 1 οδοντογλυφίδα σε κάθε ρολάκι ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο. 

Ανοίγουμε τα δύο φιλέτα χαράζοντάς τα σε αρκετά σημεία και τα άλλα δύο τα κόβουμε σε 12 μικρά κομμάτια.

Τυλίγουμε κάθε κομμάτι μέσα σε μια φέτα μπέικον και τα περνάμε σε ξυλάκια.

Χωρίζουμε τα μπούτια από τη ραχοκοκαλιά και τα χαράζουμε κάθετα από τη μέσα πλευρά σε αρκετά σημεία για να ανοίξουν τα κομμάτια, ώστε να φανεί το κόκκαλο και να ψηθούν καλύτερα. Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε το κόκκαλο.

Για το μείγμα μπαχαρικών

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το κύμινο και το σκόρδο, και ανακατεύουμε. 

Μοιράζουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μπαχαρικών πάνω από όλα τα κομμάτια κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές.

Φοράμε γάντια και απλώνουμε με τα χέρια τα μπαχαρικά στα κοτόπουλα ώστε να μαριναριστούν καλά.

Καλύπτουμε όλα τα κοτόπουλα με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν για 50 λεπτά. Αν ο χώρος είναι ζεστός τότε μεταφέρουμε τα κοτόπουλα στο ψυγείο. 

Για τις μαρινάδες

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μέλι και το ξίδι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μοιράζουμε τη μαρινάδα στα 2 φιλέτα από το στήθος. 

Βάζουμε πάνω από κάθε μπούτι από 1 κ.σ. μουστάρδα και ρίχνουμε τη ΒΒQ sauce στα υπόλοιπα κομμάτια κοτόπουλου. 

Φοράμε γάντια και απλώνουμε τις μαρινάδες πάνω από τα κοτόπουλα ώστε να μαριναριστούν καλά.

Τοποθετούμε ενα μαντέμι σε χαμηλή φωτιά και μεταφέρουμε πρώτα τα 2 μπούτια, τα 2 στήθη και τα 2 ρολάκια με τα παραφίλετα.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κομμάτια και ψήνουμε διαδοχικά για 30-35 λεπτά στο σύνολο.  

Αποσύρουμε το μαντέμι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος.

Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πίτες για σουβλάκι, μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr