Δίαιτα αποτοξίνωσης μετά το Πάσχα - Πόσα κιλά παίρνουμε;

Έως και δύο κιλά βαρύτεροι στο χρονικό διάστημα του Πάσχα; 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κυρίως κρέατος, το οποίο αποτελεί πηγή κορεσμένου λίπους, αλλά και η ιδιαίτερα αυξημένη συνολική κατανάλωση πρωτεινών μέσω των ζωικών τροφών.
  • Η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών η οποία μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τις ημερήσιες – πόσο μάλλον τις εβδομαδιαίες συστάσεις.
  • Ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση γλυκών.
  • Οικογενειακές συνεστιάσεις με γενναίες δόσεις φαγητού, πολλαπλά πλούσια γεύματα.... Και τελικά υπερπρόσληψη θερμίδων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μετά το Πάσχα να ξεκινάμε μία «γρήγορη-αστραπιαία δίαιτα». Δίαιτα του ανανά, της λαχανόσουπας, των μήλων, δίαιτα αφαγίας..... και οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει το μυαλό ενός ανθρώπου που απεγνωσμένα θέλει την άνοιξη να χάσει όλα τα κιλά που επιβαρύνθηκε το χρονικό διάστημα των εορτών.

Ο διακαής πόθος μας για επίτευξη του ιδανικού βάρους πολλές φορές οδηγεί στην υιοθέτηση αυστηρών και ανορθόδοξων διατροφικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα η μάχη κατά των κιλών να χάνεται πριν καν ξεκινήσει και η κακή ψυχολογία να μας οδηγεί για άλλη μία φορά στο ψυγείο.

Απότομη απώλεια βάρους...

  • Τα γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα που προκύπτουν από ανορθόδοξες δίαιτες μπορεί να σας ανεβάσουν πρόσκαιρα την ψυχολογία, ωστόσο ακολουθούνται από επίσης γρήγορη επανάκτηση του βάρους!
  • Πολλές φορές οι ακολουθούμενες μέθοδοι για το γρήγορο αδυνάτισμα είναι πιο επικίνδυνες για την υγεία από την ίδια την παχυσαρκία! Η σταδιακή απώλεια σωματικού βάρους (1% σωματικού βάρους την εβδομάδα) που προέρχεται από ισορροπημένο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας είναι και ο «ιδανικός» τρόπος αδυνατίσματος που θα επιφέρει και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Αν η ιδέα της αποτοξίνωσης σε εξιτάρει, μάθε το σωστό τρόπο για να την κάνεις και σύντομα θα δεις τη ζυγαριά σου να πιάνει στόχο.

Γιατί να κάνεις αποτοξίνωση;

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο.

Συνεπώς, ουσίες και συστατικά, τα οποία προάγουν τη διούρηση, εφίδρωση και τις εντερικές κενώσεις (μέσω κοπράνων) συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια για να ελέγχουμε το σωματικό βάρος.

Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών, κυρίως από το ήπαρ (συκώτι) και τα νεφρά. Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχουμε το βάρος μας.

Προσοχή: δίαιτα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνο κτλ.

Ποια είναι τα σημάδια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

  1. Πονοκέφαλοι
  2. Κακή διάθεση
  3. Εύθραυστα νύχια και μαλλιά
  4. Κυτταρίτιδα
  5. Αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη μνήμης
  6. Δυσκοιλιότητα
  7. Φούσκωμα
  8. Χαμηλή ενέργεια

Ποια τα οφέλη της αποτοξίνωσης;

Οι άνθρωποι που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης είδαν να βελτιώνεται η ενέργειά τους, ένιωσαν μεγαλύτερη ζωντάνια και πνευματική διαύγεια. Παρατήρησαν ότι βελτιώθηκε η πέψη και τα συμπτώματα δυσπεψία και φουσκωμάτων, καθώς επίσης βελτιώθηκε το θέμα της δυσκοιλιότητας. Επίσης παρατήρησαν ότι έχασαν σωματικό βάρος και είχαν καλύτερο ύπνο.

 Ποια πρέπει να είναι η διάρκεια μια αποτοξίνωσης;

Η διάρκεια της αποτοξίνωσης εξαρτάται από την ηλικία, τα επίπεδα υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες.

Εφαρμόζοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης για διάστημα 10-15 ημερών είναι αρκετά καλό και ασφαλείς για τον οργανισμό σας. Ωστόσο είναι καλύτερο πριν προβείτε σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να προσαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Βασικές αρχές διατροφής για αποτοξίνωση.

Donts/πρόσεχε τα:

  • Aλκοόλ
  • Zάχαρη
  • Aλάτι
  • Kάπνισμα
  • Eπεξεργασμένα τρόφιμα & junk food διότι περιέχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι πλούσια σε συντηρητικά και άλλες επιβλαβή ουσίες.
  • Kορεσμένο λίπος από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γαριδάκια και τα γλυκά, βούτυρο, μαγιονέζα

Το top 10 των τροφίμων που αποτοξινώνουν τον οργανισμό

  1. Εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, αντίδια, παντζάρια, ντομάτες, κάρδαμο, μούρα: είναι πλούσια στην πολύτιμη βιταμίνη C, που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη μια ουσία του ήπατος που απομακρύνει τις τοξίνες.
  2. Μην ξεχνάς την αγκινάρα: Τα δύο βασικά συστατικά της αγκινάρας είναι η σιλυμαρίνη και η κυναρίνη. Η σιλυμαρίνη είναι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στο οργανισμό μας. Επίσης η σιλυμαρίνη έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί υγιές το ήπαρ . Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας, έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αποτοξινωτική δράση, χάρη στη διουρητική δράση τους.
  3. Φασόλια σόγιας & αυγά: είναι πλούσια σε λεκιθίνη, ένα σημαντικό συστατικό για τη λειτουργία του ήπατος και απαραίτητη για την καλή λειτουργία της χολής.
  4. Σκόρδο: έχει αντισηπτική και αντιική δράση, λόγω της αυξημένης του περιεκτικότητας σε αλυσίνη. Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Συστήνεται να καταναλώνεται ωμό.
  5. Λαχανάκια βρυξελών: το σύνολο των αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που περιέχουν τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος (συκωτιού), το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μιας και μέσω αυτού ποικίλες τοξίνες μεταβολίζονται σε ακίνδυνα για τον οργανισμό προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στην χολή ή στα ούρα.
  6. Παντζάρια: ένα από τα σπουδαιότερα λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξίνες, εφόσον βοηθάει το συκώτι να μεταβολίσει τα λιπαρά και τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις τοξίνες του.
  7. Αβοκάντο, πορτοκάλι, ξηροί καρποί, πίτουρο, σύκα, δαμάσκηνα, μπανάνα, πατάτες βραστές, ντομάτα ωμή, πιπεριές πράσινες ωμές, φασόλια, πράσο βρασμένο: Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας της σε κάλιο, μειώνουν την κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τη διούρηση και αποβάλλοντας τοξίνες από τον οργανισμό.
  8. Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, φαγόπυρο): η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου. Το φαγόπυρο μπορούμε να το βρούμε ωμό (βράζεται όπως το ρύζι σε αναλογία 1 φλιτζάνι φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερό), σε μορφή αλευριού, αλλά και φρυγανισμένο (ονομάζεται Kasha).
  9. Γιαούρτι: είναι πλούσιο σε προβιοτικούς οργανισμούς, που επιδρούν θετικά στο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Παρότι αναπαράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντούτοις διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η κακή διατροφή και οι ασθένειες μειώνουν τον αριθμό τους στο ανθρώπινο σώμα.
  10. Ρόκα: το πράσινο χρώμα της μαρτυρά το αυξημένο περιεχόμενο σε χλωροφύλλη και μαγνήσιο, τα οποία ενισχύουν τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Επίσης, η χλωροφύλλη προστατεύει από τις αφλατοξίνες, που συχνά συναντώνται σε μουχλιασμένα δημητριακά και όσπρια, και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) και στο συκώτι.

Τα βότανα σύμμαχος της «φυσικής» αποτοξίνωσης

  • Τσουκνίδα: Διουρητικό βότανο, καθαρίζει το αίμα και τονώνει τον οργανισμό. Πλούσια σε ασβέστιο , κάλιο, νάτριο, σίδηρο και βιταμινες (Α, Β, C)
  • Πικραλίδα: Η πικραλίδα ή αλλιώς ταραξάκος ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
  • Γαϊδουράγκαθο: Το βότανο με την ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, αλλά και προστατεύει το ήπαρ από τοξίνες του περιβάλλοντος, αλκοόλ και από υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων.
  • Τζίντζερ: Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Το τζίντζερ βοηθάει επίσης στη λειτουργία των αρθρώσεων και στον έλεγχο της χοληστερόλης. Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ είναι ως τσάι το οποίο βοηθάει να απαλλαγείτε από τοξίνες.
  • Κόλιανδρος: εξαιρετικό για την αποτοξίνωσή από τον υδράργυρο (βαρύ μέταλλο), ο οποίος έχει διεισδύσει στο περιβάλλον. Μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλες τις σαλάτες μας αλλά και τα περισσότερα φαγητά μας... μπορεί να γίνει χυμό μαζί, με καρότα, μήλα, παντζάρια, άλλα και με οποιοδήποτε πράσινο λαχανικό και να μας προσφέρει ένα γευστικό smoothie
  • Η κολλιτσίδα, τα φύλλα της οποίας καταναλώνονται και βρασμένα σε σαλάτες, είναι ένα βότανο που απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και καθαρίζει το αίμα. Η κύρια ουσία του είναι ένα γλυκοσίδιο, το ασπερουλοσίδιο.

Ο Δεκάλογος της αποτοξίνωσης

  • Ξεκινάμε τη μέρα μας πάντα με πρωινό. Μας γεμίζει με ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας και βοηθάει στη μείωση του βάρους
  • Ενυδάτωση: Κατανάλωσε καθημερινά 2 λίτρα νερό για να βοηθήσεις στην αποβολή τοξινών από τα νεφρά. Η αφυδάτωση αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Στην πρόσληψη υγρών συμβάλλουν: νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης.
  • Ξέρεις ότι η προτίμηση στη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη; Η ζάχαρη και άλλα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να έχουν θέση στη διατροφή σου, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο και σε συνδυασμό με ένα δραστήριο τρόπο ζωής! Αν πάλι θέλεις να απολαμβάνεις γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, επίλεξε τρόφιμα ή ροφήματα στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως είναι τα light αναψυκτικά και το ζελέ.
  • Επιλέξτε εποχιακά φρούτα & λαχανικά: Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη του εποχή, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας, με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα όπως χημικά, φυτοφάρμακα και ορμόνες.
  • Επιλέγετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, άπαχα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ελαιόλαδο), προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά μου χρειάζεστε.
  • Καταναλώνετε 5-7 μερίδες καθημερινά φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε φυτικές ίνες.
  • Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν έχετε πίεση αποφύγετε την προσθήκη αλατιού. Ενισχύστε τη γεύση και την αποτοξινωτική δράση των τροφίμων προσθέτοντας λεμόνι και μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο.
  • Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια όπως: κέικ, πάστες, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, ντρέσινγκ, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, με αποτέλεσμα να δρουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.
  • Πηγαίνετε γυμναστήριο, περπατήστε ή αθληθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα διασπάσετε το λίπος, αλλά και θα ενεργοποιήσετε πιο γρήγορα το έντερο για να απομακρυνθούν οι περιττές ουσίες.
  • Σε box: με το μεσημεριανό να πίνετε καθημερινά 1 φλιτζάνια από αποτοξινωτικά ροφήματα, όπως πικραλίδα, τζίντζερ, κόλιανδρο φύλλα αγκινάρας, γαϊδουράγκαθο. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη διατροφική τους αξία προσθέστε κανέλα.
  • Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους: Ξεκινώντας διατροφή για να μειώσουμε το σωματικό βάρος, καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι μια φυσιολογική απώλεια βάρους κυμαίνεται στα 2-4 κιλά το μήνα. Ο οργανισμός μας δηλαδή πρέπει να χάνει 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα. Ό,τι παραπάνω χάνεται και σίγουρα με κόπο, δεν είναι λίπος αλλά μυς και υγρά. Το να θέλουμε να χάσουμε πιο γρήγορα το βάρος μας, είναι μια λάθος άποψη που φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.
  • Όσο πιο συχνά... τόσο πιο καλά! Για μία ακόμη φορά ανατρέπεται ο μύθος ότι για να χάσετε πρέπει να πεινάσετε. Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή.Οι λόγοι είναι οι εξής:
  • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
  • Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
  • Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης
  • Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το διατροφολόγιο σας είναι απόλυτα ισορροπημένο σε αναλογία θρεπτικών συστατικών και καλύπτει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες σε Βιταμίνες – Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία αναφέρει ο Δημήτρης Γρηγοράκης στο logodiatrofis.

Για την καλύτερη τήρηση του διαιτολογίου μην ξεχνάτε τα παρακάτω:

  1. Ελεύθερα μπορείτε να χρησιμοποιείτε: λεμόνι, ξύδι, καρυκεύματα, μουστάρδα, κρεμμύδι, σόδα.
  2. Τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παξιμάδια να είναι ολικής αλέσεως ή σίκαλης.
  3. Φρούτα: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε φρούτο εποχής σε μέγεθος ενός φλιτζανιού τσαγιού ή ένα ποτήρι χυμός φρούτων ή ρόφημα φρούτων και λαχανικών.
  4. Σαλάτα εποχής: μπορείτε να καταναλώνετε οποιοδήποτε λαχανικό επιθυμείτε, ωμό ή βραστό, σε απεριόριστη ποσότητα.
  5. Να καταναλώνετε γάλα και γιαούρτι με 1.5 – 2% σε λιπαρά.
  6. Στο ψάρι – κοτόπουλο – κρέας να αφαιρείτε την πέτσα.
  7. Λάδι: ελαιόλαδο, συνολικά έως 5 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα στο φαγητό και στη σαλάτα).
  8. Αποφύγετε το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε τη μαργαρίνη
  9. Ποσότητες: 1 μερίδα εστιατορίου {βάρους 150 γρ.(κρεατικά), 200 γρ. (Λαδερά, ζυμαρικά, όσπρια), 30-50 γρ. (τυρί, ψωμί)}.
  10. Αλλαγές στα γεύματα (και στις ήμερες) επιτρέπονται κατά βούληση.
  11. Αλκοόλ : Να προτιμάτε μπίρα ή κρασί.
  12. Να προτιμάτε ακατέργαστη ή καστανή ζάχαρη.
  13. Να στραγγίζετε τα φαγητά σας (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)
  14. Όταν συντρέχουν λόγοι αλλεργίας ή δυσαρέσκειας σε ορισμένες τροφές, αντικαταστήστε τα γεύματα με αντίστοιχες τροφές.
  15. Να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr