Ο Άκης Πετρετζίκης σε ένα τέλειο γλυκό - Τάρτα με πεκάν, σοκολάτα και καραμέλα

Πρέπει να την δοκιμάσετε...

Συστατικά

Για τη βάση

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα
  • 75 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 100 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. dulce de leche
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • αλάτι
  • 4 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 400 γρ. πεκάν
  • 200 γρ. κουβερτούρα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. 
  • Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το αλεύρι με το βούτυρο για 1 λεπτό μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο εντελώς.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο και λείο ζυμάρι. 
  • Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο 2 εκ. περισσότερο από το μέγεθος της τάρτας, έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα. 
  • Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ορθογώνια ταρτιέρα 20x25 εκ. και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της. 
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο της ζύμης και τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. 
  • Αφαιρούμε το ειδικό βάρος και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. 

Για τη γέμιση 

  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το dulce de leche, την καστανή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι. 
  • Αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα για 5 λεπτά. 
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός τα αβγά και τη βανίλια. 
  • Ψιλοκόβουμε τα μισά πεκάν και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το μείγμα της κατσαρόλας και λίγο αλάτι. Συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στην τάρτα. 
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και πασπαλίζουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση.
  • Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και διακοσμούμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα πεκάν. 
  • Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε. 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr