Ο Άκης Πετρετζίκης μας έχει σήμερα την απόλυτη συνταγή - Τάκος με κοτόπουλο και αβοκάντο
Πρέπει να τα φτιάξετε και εσείς...
Συστατικά
Για το μείγμα κοτόπουλου
200 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
αλάτι
πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αβοκάντο, μεγάλο ή 2 μεσαία
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
50 γρ. ντοματίνια
15 γρ. κόλιανδρο, φρέσκο
χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
Για τη sour cream
70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα λάιμ, από 1/2 λάιμ
χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. νερό
Για τη σύνθεση
10 τορτίγιες, ολικής άλεσης, μικρές
1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές φέτες
πιπέρι
1 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μείγμα κοτόπουλου
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Παίρνουμε ένα μικρό ταψί με σχάρα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Πασπαλίζουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε το φιλέτο στο ταψί με τη σχάρα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το φιλέτο και να ψηθεί εσωτερικά.
- Αφαιρούμε το φιλέτο από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Καθαρίζουμε το αβοκάντο και μεταφέρουμε τη σάρκα του πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
- Κόβουμε το αβοκάντο σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μεσαίο μπολ.
- Κόβουμε και το φιλέτο κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ με το αβοκάντο.
- Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα ντοματίνια και τον κόλιανδρο, και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ τον χυμό από το λάιμ, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αφήνουμε το μπολ στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το μείγμα του κοτόπουλου.
Για τη sour cream
- Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το νερό, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Μεταφέρουμε τη sour cream στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Αναποδογυρίζουμε μια φόρμα για muffins 12 θέσεων και στερεώνουμε τις τορτίγιες διπλωμένες στη μέση ανάμεσα από τις ανάποδες θήκες της φόρμας αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα με τις τορτίγιες στον φούρνο και ψήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι τορτίγιες.
- Αφαιρούμε τη φόρμα με τις τορτίγιες από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Γεμίζουμε την κάθε τορτίγια με 1 κ.σ. από το μείγμα του κοτόπουλου.
- Προσθέτουμε από πάνω λίγη sour cream, τοποθετούμε μια φέτα πιπεριά τσίλι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
- Σερβίρουμε
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr