Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει: Burger μοσχαρίσια με blue cheese sauce και μανιτάρια - Από τα πιο εύκολα & εθιστικά πιάτα!

 Βάλτε όση σάλτσα περισσέψει σε ένα μπολάκι και σερβίρετέ την με πατάτες τηγανητές

Υλικά
Για τα burger

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα, περασμένο μια φορά
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη και καλά στυμμένο
  • 1 αυγό
  • 80 γρ. ψίχουλα ψωμιού
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • 4 μεγάλα στρογγυλά ψωμάκια μπριος, για burger
  • 100 γρ. αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα μανιτάρια

  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την blue cheese sauce

  • 250 γρ. μπλε τυρί Castello Danablu, θρυμματισμένο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 100 γρ. μαγιονέζα
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας Γούστερ σος (Worcestershire sauce)
  • Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα burger

  1. Βάζω σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, τα ψίχουλα, το βούτυρο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω καλά μέχρι να ενωθούν σε ομοιογενές μείγμα. Χωρίζω το μείγμα σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθω σε μεγάλα μπιφτέκια. Βάζω ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο και στρώνω τα 4 burger. Ψήνω για 5-6 λεπτά από την μια πλευρά και με προσοχή τα γυρίζω και από την άλλη. Συνεχίζω το ψήσιμο για 4-5 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω το σχαροτήγανο και αφήνω τα burger να μαγειρευτούν για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρω το σχαροτήγανο από τη φωτιά και τα αφήνω σκεπασμένα μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Για τα μανιτάρια

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνω τα μανιτάρια, πασπαλίζω με το σκόρδο και σοτάρω σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και αλατοπιπέρωνω.

Για την blue cheese sauce

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος. Βάζω σε ένα μπολ τα 200 γρ. μπλε τυρί και προσθέτω την ζεστή κρέμα. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει το μπλε τυρί και να δημιουργηθεί μια ρευστή σάλτσα. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
  2. Προσθέτω στο μπολ την μαγιονέζα, το σκόρδο, την γούστερ σος, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω. Τέλος, προσθέτω το υπόλοιπο blue cheese θρυμματισμένο.

Συναρμολόγηση

  1. Κόβω τα 4 ψωμάκια στη μέση και απλώνω στη βάση λίγη blue cheese σάλτσα. Τοποθετώ φέτες από αγγουράκια τουρσί και βάζω επάνω από ένα μεγάλο burger. Μοιράζω τα σοταρισμένα μανιτάρια και αποτελειώνω με μπόλικη σάλτσα. Σκεπάζω με τα ψωμάκια και σερβίρω αμέσως.

Who is who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr