Ντίνα Νικολάου: Μουσακάς με κολοκυθάκια - απλός, λιτός και ελαφρύς, θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας φαγητά
Ο ψευτομουσακάς αυτός δεν είναι άλλο από μυρωδάτο, καλομαγειρεμένο κιμά καλυμμένο με κολοκυθάκια και τυρί
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε και μελιτζάνες, τις οποίες όμως πρώτα θα κόψουμε σε φέτες, θα λαδώσουμε ελαφρά και θα ψήσουμε για λίγα λεπτά το γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Υλικά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ ψιλά καρέ
- 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από κιλότο
- 1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα τριμμένα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο)
- 200 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- 5 μέτριες, ώριμες ντομάτες, πολύ ψιλοκομμένες
- τα φύλλα από ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα (τα ψιλοκόβουμε την τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσουν)
- 6 μέτρια προς μεγαλούτσικα κολοκύθια
- 60 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω για κρεμμύδια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξανθύνουν. Αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη.
Ζεσταίνω μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σκέτη, χωρίς καμία λιπαρή ουσία, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνω τον κιμά και αρχίζω αμέσως να τον κομματιάζω με μια ξύλινη κουτάλα. Τον καβουρδίζω για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντάς τον έντονα και ασταμάτητα, μέχρι να κομματιαστεί τελείως και να αλλάξει παντού χρώμα.
Προσθέτω τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι και συνεχίζω το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Καβουρδίζω για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι ο κιμάς να αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας, να ροδίζει και να αρχίσει να σκορπίζει έντονα μυρωδιά ψητού.
Σβήνω με το κρασί και ανακατεύω για περίπου 2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας ώστε να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα, να διαλυθούν και να ενωθούν με τον κιμά. Προσθέτω τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το λάδι τους, ανακατεύω καλά μερικές φορές και ρίχνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Συνεχίζω να ξύνω τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλύσω και τα τελευταία καμένα υπολείμματα και χαμηλώνω ελαφρά τη φωτιά.
Αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω τον κιμά για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά και να πιει τα περισσότερα υγρά του. Η φωτιά πρέπει να είναι τόσο χαμηλή ώστε τα υγρά μόλις που να κοχλάζουν, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσω άλλα στη συνέχεια. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το δυόσμο και ανακατεύω καλά.
Στο μεταξύ, πλένω και σκουπίζω καλά τα κολοκυθάκια, κόβω και πετάω τις άκρες τους και στη συνέχεια τα κόβω σε μέτριες στρογγυλές φέτες. Τις βάζω σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζω και τις αφήνω για 10 λεπτά για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. και αδειάζω εκεί το μείγμα του κιμά. Από πάνω στρώνω σε σειρές τις φέτες των κολοκυθιών, με τρόπο που η μία φέτα να μισοσκεπάζει την άλλη, ώστε να καλύψω τον κιμά εντελώς. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την κεφαλογραβιέρα και ψήνω το φαγητό για 30 - 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το τυρί και να ροδίσουν καλά τα κολοκυθάκια.
Βγάζω το φαγητό από το φούρνο και το αφήνω κατά μέρος για 15 - 20 λεπτά πριν το σερβίρω.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr