Ο έμπειρος Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης: "Η Μύκονος πουλούσε βίλλα 2 χιλ. ευρώ το βράδυ" - «Σήμερα νοικιάζονται με δυσκολία στα 600 ευρώ»

Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης περιγράφει με αριθμούς την φετινή σεζόν στα ελληνικά νησιά

Μία νέα μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Και λέγεται «υπερτουρισμός», δηλαδή η δημιουργία εκείνων των συνθηκών στους προορισμούς που οδηγούν σε κορεσμό, με αποτέλεσμα να μην «αντέχουν» σε επιπλέον επισκέπτες.

Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί πανευρωπαϊκά πλέον τους αρμοδίους στους πιο γνωστούς και δημοφιλείς προορισμούς και όλα τα στοιχεία δείχνουν πως και σημαντικοί προορισμοί στην Ελλάδα οδηγούνται σε αυτόν τον δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία, που μετέφερε ο διευθυντής λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή».

Η Μύκονος, αναφέρει με βάση έρευνα ο κ. Καλαϊτζιδάκης, είχε μείωση στις αφίξεις τον Απρίλιο και τον Μάιο περισσότερο από 20%. Για την ακρίβεια, 20,4%, την ίδια στιγμή που η προσφορά υπηρεσιών στο νησί είναι υπερπολλαπλάσια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μύκονος διαθέτει 4.500 βαν μεταφοράς (!). Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο ίδιος, υπάρχουν βίλες που ενοικιάζονταν 2 χιλ. ευρώ το βράδυ και σήμερα «νοικιάζονται με δυσκολία στα 600 ευρώ». Αυτό συνιστά μία τεράστια μείωση. «Όταν έχεις μείωση στην κίνηση 20%, είναι λογικό να αρχίζει ο πόλεμος των τιμών. Ακόμα και ένα 5-10% να έχεις μείωση, το απόλυτο νούμερο σε ευρώ είναι τεράστιο», λέει ο έμπειρος παράγοντας του τουρισμού.

Και συμπληρώνει, φέρνοντας πως παράδειγμα την Σαντορίνη: «Η Σαντορίνη ήταν ο πρώτος προορισμός που είχε τα προβλήματα του υπερτουρισμού με τα κρουαζιερόπλοια και όλα τα άλλα συνακόλουθα, αλλά αρχίζει - παρόλο που είναι από τους μοναδικούς προορισμούς στον κόσμο για το περιβάλλον του και την εμπειρία που προσφέρει- ήδη να έχει προβληματικές αφίξεις στα αεροδρόμια».

Η αναλογία τουριστών ανά κάτοικο σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης περιγράφει και το τι σημαίνει υπερτουρισμός, δίνοντας ενδιαφέροντα νούμερα που προκύπτουν από έρευνες για την αναλογία τουριστών ανά κάτοικο.

«Η αναλογία στη Ρόδο είναι 21 τουρίστες για κάθε 1 κάτοικο, όταν στην Βαρκελώνη, που ήδη γίνονται διαδηλώσεις για τους ξένους είναι μόνο 5 προς 1. Στο Ηράκλειο η αναλογία είναι 13 τουρίστες ανά κάτοικο, στην Αθήνα είναι 8 τουρίστες ανά κάτοικο, όταν το Παρίσι, που είναι παγκόσμιος προορισμός είναι μόνο 9 τουρίστες ανά κάτοικο! Η Βενετία, που έχει ήδη απαγορεύσει τα κρουαζιερόπλοια μέσα στα κανάλια και θέλει να επιβάλλει και ειδικές φορολογίες για τους επισκέπτες για να κοντρολάρει τα άτομα, έχει την ίδια αναλογία με την Ρόδο».

Και συμπληρώνει εμφατικά: «Είναι το πρόβλημα της … χθεσινής μέρας ο υπερτουρισμός»!

Έρευνα του Μαΐου του 2023 δείχνει πως οι ευρωπαίοι δείχνουν μία τάση μείωσης να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε μεσογειακούς προορισμούς.


eurokinissi

«Με έρευνα τον Μάιο 2023 ενώ σε σύνολο ευρωπαϊκό υπάρχει μία μείωση στη διάθεση των ευρωπαίων κατά 4% να προγραμματίσουν ταξίδι, το νούμερο αυτό οσον αφορά τους μεσογειακούς προορισμούς από 4% γίνεται 10%. Και υπάρχει μία τάση να μην προτιμούν χώρους που είναι πολυσύχναστοι. Δυστυχώς έχουμε και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και βλέπουμε τι γίνεται. Υπάρχουν άλλοι προορισμοί, όπως η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Δανία, που έχουν μία σημαντική αύξηση.

Η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση σε προτίμηση, με πρώτο προορισμό την Ισπανία, ακολουθεί η Γαλλία και η Ιταλία».

Οι αριθμοί της φετινής σεζόν και η υπερπροσφορά κλινών

Και επειδή τελικά η σεζόν εξελίσσεται με γκρίνια, αφού οι αριθμοί δεν είναι τόσο καλοί όσο αρχικά είχαν υπολογιστεί ή εκτιμηθεί, ο κ. Καλαϊτζιδάκης δίνει τη δική του ερμηνεία. Η οποία δεν είναι άλλη από την υπερπροσφορά κλινών που προφανώς δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τις αφίξεις σε υπερκορεσμένα αεροδρόμια, κυρίως αυτό του Ηρακλείου.

«Τα νούμερα στις αφίξεις των αεροδρομίων, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση στις αφίξεις εξωτερικού για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, είναι 6,7%, όταν αντίστοιχα δεν υπάρχει αυτή η πολύ καλή εικόνα στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει αυτή η αύξηση, υπάρχει μία σημαντική μείωση της γερμανικής αγοράς που είναι 6,7% αντίστοιχα», λέει και εξηγεί επιπλέον: «Τα επίσημα δηλωμένα AirBnB είναι 25 χιλιάδες στην Κρήτη, που ισοδυναμούν με τουλάχιστον 100 χιλιάδες κρεβάτια. Τα ξενοδοχειακά κρεβάτια της Κρήτης είναι 290 χιλιάδες οπότε όταν μόνο τα AirBnB είναι 100 χιλ. καταλαβαίνετε πόσες παραπάνω αφίξεις θα χρειαστούμε για να είναι όλοι σούπερ ευχαριστημένοι».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr