Μαγειρεύουμε παρέα με τον Άκη Πετρετζίκη: Πεντανόστιμες τσιπούρες με πατατοσαλάτα - Υγιεινό και θρεπτικό

Οι τσιπούρες είναι πολύ υγιεινές και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά..

Συστατικά

Για τις τσιπούρες

3 τσιπούρες, καθαρισμένες

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

12-15 κλ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Για την πατατοσαλάτα

700 γρ. πατάτες

2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

25 γρ. ελιές

25 γρ. κάππαρη

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

2 κ.σ. μαγιονέζα

½ κ.σ. μουστάρδα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, μεγάλο

½ ματσάκι μαϊντανό

αλάτι

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο

λεμόνι, σε φέτες

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις τσιπούρες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής τις τσιπούρες και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνια και από τις δύο πλευρές.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και απλώνουμε με τα χέρια μας τη μαρινάδα εξωτερικά και εσωτερικά του ψαριού. 
  • Προσθέτουμε το θυμάρι εσωτερικά στην κοιλιά της κάθε τσιπούρας. 
  • Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Βάζουμε τις τσιπούρες σε 2-3 δόσεις και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε εκεί τις τσιπούρες.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη. 

Για την πατατοσαλάτα 

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα, σουρώνουμε τις πατάτες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τις ελιές, την κάπαρη και το ξύσμα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, τα προσθέτουμε στο μπολ, και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε τις τσιπούρες με την πατατοσαλάτα, πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr