Άκης Πετρετζίκης: Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο - Η τέλεια επιλογή για το snack σας
Μπορούμε να σερβίρουμε με βασιλικό...
Συστατικά
-
600 γρ. κολοκυθάκια
- 1/3 ματσάκι δυόσμο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. μανούρι
- 4 αβγά, μεσαία
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 20 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. σουσάμι
Για το σερβίρισμα
- βασιλικό
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Απλώνουμε μια πετσέτα σε ένα μπολ και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Τα στύβουμε καλά με την πετσέτα για να φύγει όλη η υγρασία.
- Βάζουμε τα κολοκυθάκια στο μπολ και προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι, το μανούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια, τα αβγά, ξύσμα και χυμό λεμονιού, 20 γρ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να απορροφηθεί στο μείγμα.
- Αλείφουμε με το βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος 30εκ. και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι. Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα στο σκεύος. Βάζουμε 20 γρ. ελαιόλαδο και το υπόλοιπο σουσάμι.
- Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά.
- Σερβίρουμε με βασιλικό.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr