Άκης Περετζίκης: Μας φτιάχνει γευστικότατο Vegetarian burger - Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κανονικό!
Πρέπει να το φτιάξετε!
Συστατικά
Για τα burger
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 μανιτάρια πορτομπέλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 150 γρ. κινόα, βρασμένη
- 2 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
- 70 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 4 ψωμάκια για burger
- 30 γρ. σπιτική κέτσαπ
- 1 ντομάτα, σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 4 φύλλα μαρουλιού
- σέλερι πίκλα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα burger
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν και να μαλακώσουν.
- Σπάμε τις βραστές πατάτες με ένα πιρούνι σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν σχεδόν πουρές.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά που σοτάραμε και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την κινόα, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, το ξύσμα από τα λάιμ, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και πλάθουμε 4 μπιφτέκια.
- Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 25-30 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
- Αλείφουμε το ψωμί-βάση του μπέργκερ με την κέτσαπ.
- Από πάνω βάζουμε το μπιφτέκι και καλύπτουμε με τη φέτα ντομάτας, τη ροδέλα κρεμμυδιού, το φύλλο μαρουλιού, την πίκλα σέλερι και καπακώνουμε με το ψωμί.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr