Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Η ερώτηση του μήνα, πόσες θερμίδες; Το πιο υγιεινό; Έχουμε... νικητή;
To eirinika έκανε ανάλυση και σας δίνει το νικητή
Δύο από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων κάθε χρόνο μπαίνουν στη… σύγκριση.
Μέλι ή ζάχαρη άχνη; Ηλιέλαιο, λάδι, ή αγνό βούτυρο; Τα βασικά συστατικά για εξαιρετικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες που δίνουν τη γεύση, αλλά και την μυρωδιά που σε κάνει να πλησιάσεις τις πιατέλες.
Από το σημείο αυτό αρχίζει και το δίλημμα: Ποιο έχει περισσότερες θερμίδες;
Για να κάνουμε τη σύγκριση θα πρέπει να δούμε τα… συστατικά.
Μελομακάρονα
Η κλασική συνταγή για μελομακάρονα περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, μέλι, καρύδια, κονιάκ, κανέλα και γαρύφαλλο.
Κουραμπιέδες
Αντίστοιχα, η κλασική συνταγή για κουραμπιέδες περιλαμβάνει αλεύρι, φρέσκο βούτυρο, αμύγδαλα, ζάχαρη.
Σε επίπεδο θερμίδων
Συγκρίνοντας ένα μελομακάρονο 30γρ με έναν κουραμπιέ 30γρ θα δούμε πως οι διαφορές σε θερμίδες είναι εν τέλει, μικρές.
Το μελομακάρονο έχει περίπου 165 θερμίδες, 6,5γρ λιπαρών εκ των οποίων τα 0.8γρ κορεσμένα και 1,5γρ πρωτεΐνης και ο κουραμπιές έχει περίπου 180 θερμίδες, 8γρ λιπαρών εκ των οποίων τα 3,8 κορεσμένα και 4γρ πρωτεΐνης.
Από διατροφική άποψη
Με κριτήριο τη θερμιδική επιβάρυνση που θα έχουμε από την κατανάλωση τους, το μελομακάρονο είναι καλύτερο αφού αποδίδει λιγότερες θερμίδες από τον κουραμπιέ.
Με κριτήριο τα λιπαρά που περιέχουν το μελομακάρονο είναι και πάλι καλύτερο αφού περιέχει σχετικά μικρότερη ποσότητα λιπαρών και έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.
Με κριτήριο την πρωτεΐνη ο κουραμπιές είναι σαφώς καλύτερος αφού το πρωτεϊνικό του περιεχόμενο λόγω του βούτυρου και των αμυγδάλων είναι μεγαλύτερο.
Με κριτήριο το γλυκαιμικό φορτίο ο κουραμπιές έχει ελάχιστα καλύτερο αποτέλεσμα λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων βούτυρου και αμυγδάλων (τα μελομακάρονα περιέχουν λάδι και καρύδια, συνήθως όμως η ποσότητα καρυδιών είναι αρκετά μικρή ανά μελομακάρονο).
Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες όμως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλευριού και ζάχαρης.
Τα μελομακάρονα περιέχουν κανέλλα και γαρύφαλλο τα οποία φέρεται να βοηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, εν τούτοις η ποσότητα τους είναι αρκετά μικρή για να κάνουν τη διαφορά.
Με βάση τα παραπάνω έχουμε νικητή...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr