Ο Άκης Πετρετζίκης: η εντυπωσιακή πάβλοβα - χριστουγεννιάτικο δέντρο - Top επιλογή για το γιορτινό τραπέζι!
Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας στο γιορτινό σας τραπέζι!
Υλικά
Για τις μαρέγκες
- 200 γρ. ασπράδια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
Για την κρέμα
- 450 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τη σύνθεση
- 50 γρ. σμέουρα (raspberries)
- 50 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)
- 50 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 50 γρ. φράουλες, κομμένες στη μέση
- 100 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Για το σερβίρισμα
- άχνη ζάχαρη
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, το αλάτι και τη βανιλίνη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε σε 5 δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρέγκα.
- Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε για ακόμα 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας το ένα δίπλα στο άλλο.
- Σχεδιάζουμε με ένα μολύβι 6 κύκλους πάνω στις λαδόκολλες με τις εξής διαμέτρους: 6 εκ., 8 εκ., 10 εκ., 12 εκ., 14 εκ. και 16 εκ. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπολ ή βάζα με τις αντίστοιχες διαμέτρους και να τα γυρίσουμε ανάποδα για να σχεδιάσουμε τους κύκλους.)
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.
- Σχηματίζουμε με τη μαρέγκα από μια κουκίδα σε κάθε άκρη από 2 ορθογώνια ταψιά.
- Μεταφέρουμε από μία λαδόκολλα σε κάθε ταψί ανάποδα με τους κύκλους προς τα κάτω και το κολλάμε στην μαρέγκα να μην κουνιέται.
- Ξεκινάμε να γεμίζουμε με τη μαρέγκα τους 6 κύκλους που σχεδιάσαμε από έξω προς τα μέσα αφήνοντας 1-2 εκ. κενό από την άκρη του κύκλου.
- Απλώνουμε την επιφάνεια της μαρέγκας με μια σπάτουλα για να γίνει λεία και φτιάχνουμε σχέδια με τη βοήθεια της μύτης αστέρι στο κενό που αφήσαμε περιμετρικά.
- Φτιάχνουμε και μία μικρή μαρέγκα 3-4 εκ. για να τη χρησιμοποιήσουμε ως κορυφή.
- Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 1,5-2 ώρες και μέχρι να ξεραθούν εντελώς οι μαρέγκες.
- Αφαιρούμε τις μαρέγκες από τον φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν.
Για την κρέμα
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, την κανέλα και το τζίντζερ, και χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Βάζουμε την κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Βάζουμε σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος λίγη από την κρέμα ώστε να κολλήσουν οι μαρέγκες και να μην μετακινούνται καθώς συναρμολογούμε το γλυκό.
- Τοποθετούμε τη μεγαλύτερη μαρέγκα (διαμέτρου 16 εκ.) και προσθέτουμε την κρέμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις από μέσα προς τα έξω και αφήνοντας 1-2 εκ. κενό από τις άκρες περιμετρικά.
- Φτιάχνουμε σχέδια με τη βοήθεια της μύτης αστέρι περιμετρικά στο κενό που αφήσαμε.
- Προσθέτουμε περιμέτρικά σε όλη την τούρτα λίγα από τα φρούτα του δάσους και τις φράουλες, 2-3 κ.γ. μαρμελάδα και τοποθετούμε από πάνω τη μαρέγκα διαμέτρου 14 εκ.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τοποθετήσουμε όλες τις μαρέγκες, από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη.
- Τοποθετούμε την κορυφή της μαρέγκας που έχουμε φτιάξει και διακοσμούμε περιμετρικά το δέντρο με φρούτα του δάσους, μαρμελάδα και φύλλα δυόσμου.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr