Δημήτρης Σκαρμούτσος: Cheesecake πορτοκάλι με σάλτσα καραμέλας & πορτοκαλιού - Ένα φανταστικό γλυκό
Πεντανόστιμο !
Υλικά
Για τη βάση:
- 11 μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive, σπασμένα
- ¼ κούπας ζάχαρη
- ¼ κούπας βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
- 4 πακέτα (225 γρ.) κρέμα τυριού σε θερμ. δωματίου
- 1⅓ κούπας ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά
- 3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
- 5 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σάλτσα καραμέλα-πορτοκάλι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- ½ κούπα νερού
- ¾ κούπας κρέμα γάλακτος
- 3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
Ευχαριστούμε το Δημήτρη Σκαρμούτσο & το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη βάση:
- Βάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 230°C.
- Σε ένα μπλέντερ σπάμε τα μπισκότα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αναμιγνύουμε μέχρι τα ψίχουλα να πάρουν την υγρασία του βουτύρου.
- Βάζουμε τα μπισκότα στη βάση μιας φόρμας 22 εκ και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Στο μεταξύ, δεν σβήνουμε το φούρνο.
Για τη γέμιση:
- Με ένα μίξερ, χτυπάμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ την κρέμα τυριού και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια.Χτυπάμε και πάλι μέχρι να ανακατευτούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα με τη βάση μπισκότου. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να φουσκώσει, να έχει ψηθεί στις άκρες και το κέντρο να κουνιέται ελαφρώς, γύρω στα 55 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και μεταφέρουμε σε μια σχάρα. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά το γλυκό για να χαλαρώσει στις άκρες και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα και σερβίρουμε με σάλτσα πορτοκάλι.
Για τη σάλτσα:
- Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει σιρόπι κεχριμπαρένιου χρώματος, για περίπου 9 λεπτά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος. Βάζουμε και πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε πολύ απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ (η σάλτσα μπορεί να γίνει και την προηγούμενη μέρα). Αφήνουμε να παγώσει, καλύπτουμε αεροστεγώς και διατηρούμε στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Who is who
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.
Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.
Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet
Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.
Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.
Από το 2010 ως το 2013, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στους δημοφιλείς τηλεοπτικούς διαγωνισμούς Master Chef και Master Chef Junior του Mega Channel, μαζί με τον Λευτέρη Λαζάρου και τον Γιάννη Λουκάκο. Το 2017, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στην αναβίωση του Master Chef του Star Channel, κάνοντας τον το μόνο κριτή που εμφανίστηκε και στις δύο εκδοχές της σειράς. Αποχώρησε από την σειρά οικειοθελώς πριν την δεύτερη σεζόν.
Από το 2013 ως το 2014, παρουσίαζε την εκπομπή Χωρίς Συνταγή στο Mega Channel. Από το 2015 ως το 2017, ήταν ο παρουσιαστής και κριτής του τηλεοπτικού διαγωνισμού Blind Taste στο Star Channel.
Από το 2018, παρουσιάζει την εκπομπή μαγειρικής Food n' Friends με τον κωμικό Ηλία Φουντούλη, στο ANT1. Από το 2020, παρουσιάζει την εκπομπή Γειτονιές στο Πιάτο στο ΑΝΤ1.
Το 2020, είχε τέσσερα εστιατόρια, και την υπηρεσία catering Δειπνοσοφιστήριον.
Βρείτε περισσότερες συνταγές στο dimitrisskarmoutsos.gr που θα σας συναρπάσουν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr