Βιταμίνη Κ: Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας; - Πήζει το αίμα - Ενισχύει τα κόκκαλα και την καρδιοαγγειακή υγεία (βίντεο)
Τα πολλαπλά οφέλη της
Το όνομα της βιταμίνης Κ προέρχεται από τη λέξη "Koagulation", που στα Γερμανικά σημαίνει "πήξη", λόγω της ιδιότητάς της να συμβάλλει στην πήξη του αίματος.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται όλο και περισσότερα οφέλη της βιταμίνης Κ για την υγεία, ειδικά όσον αφορά την υγεία των οστών και των αρθρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο του Heals.
Παρακάτω τα οφέλη της στις σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
1.Πήξη του αίματος
Η βιταμίνη Κ είναι εξαιρετικά σημαντική για την πήξη του αίματος, γιατί βοηθά στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας πήξης. Αυτός είναι απαραίτητος, γιατί επιτρέπει στα αιμοπετάλια να συγκλίνουν στην περιοχή της πληγής και να δημιουργούν ένα πήγμα που θα επουλώσει τελικά την πληγή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι η λήψη Βιταμίνης Κ είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν ακατάσχετες αιμορραγίες.
2.Καρδιαγγειακή υγεία
Η βιταμίνη Κ βοηθά στην αποτροπή του ακατάλληλου αποθηκευμένου ασβεστίου στα αρτηριακά τοιχώματα. Το ασβέστιο μπορεί να συσσωρεύεται στα αρτηριακά τοιχώματα και να προκαλέσει σκλήρυνση αυτών, μειώνοντας την ελαστικότητα και αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η βιταμίνη Κ θεωρείται ότι αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες και το «κατευθύνει» προς τα οστά.
3.Οστεοπόρωση
Η βιταμίνη Κ συνδέεται με την αύξηση της οστικής πυκνότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Κ βοηθά στην παραγωγή οστεοκαλσίνης, μιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών. Η οστεοκαλσίνη συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του σκελετού και στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.
Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 προλαμβάνει τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Αξίζει να αναφερθεί πως για τα μέγιστα αποτελέσματα συστήνεται να συνδυάζονται Βιταμίνη Κ με Βιταμίνη D.
Τι προκαλεί η έλλειψη Βιταμίνης Κ;
Η έλλειψη βιταμίνης Κ δεν είναι συχνή και μπορεί να συμβεί μόνο σε άτομα που έχουν προβλήματα δυσαπορρόφησης ( π.χ. κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο βραχέος εντέρου) ή κάποια ηπατική νόσο.
Σε υγιείς ανθρώπους, των οποίων η διατροφή έχει ποικιλία, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ, έτσι ώστε να επηρεαστεί η πήξη του αίματος. Βέβαια, σε περίπτωση ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ, η δραστικότητα του παράγοντα πήξης του αίματος μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιμορραγίας. Αντίστοιχα, η ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης λόγω εξασθένισης των οστών.
Από ποιες τροφές την παίρνω;
Επειδή η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που αποθηκεύεται μεν, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σώμα, είναι σημαντικό να την προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσα από τη διατροφή μας .
Οι τροφές με Βιταμίνη Κ είναι:
- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, σκόρδο, κέιλ)
- ορισμένα φυτικά έλαια (π.χ. σογιέλαιο, κραμβέλαιο),
- φρούτα (ακτινίδιο, αποξηραμένα σύκα, αβοκάντο, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδι, μάνγκο, παπάγια)
- ξηροί καρποί
- το κρέας (π.χ. μοσχάρι, κοτόπουλο)
- τα γαλακτοκομικά,
- ψάρια (σολομός, γαρίδες)
- τα αυγά
Συμπληρωματικές Προτάσεις
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Κ για τις γυναίκες ανέρχεται σε 90 mcg, για τους άνδρες σε 120 mcg. Αν δεν καλύπτουμε την πρόσληψη βιταμίνης Κ από την τροφή μας, τότε μποροούμε να την πάρουμε μέσω των συμπληρωμάτων. Η βιταμίνη Κ μπορεί να βρεθεί σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, είτε μεμονωμένη είτε σε φόρμουλες συνδυαστικά με ασβέστιο, μαγνήσιο ή βιταμίνη D.
Βέβαια, άτομα που λαμβάνουν αγωγή που σχετίζεται με την πήξη του αίματος, οφείλουν να αποφεύγουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Κ, καθώς ανταγωνίζονται τη δράση της. Γι΄αυτό καλό είναι να συμβουλεύομαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας πριν την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.
Συμπέρασμα: Για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της βιταμίνης Κ, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τροφές πλούσιες σε αυτήν, όπως το λάχανο, το σπανάκι και τα πράσινα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή, ή να ξεκινήσουμε την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, σε συννενόηση πάντα με τον γιατρό μας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr