Πώς θα μπορούσε το σεξ να γίνει μια ενοχική εμπειρία για μια γυναίκα ; Ας δούμε τι συμβαίνει όταν το άγχος εισχωρεί στην ερωτική ζωή
Τι εννοούμε όταν λέμε σεξουαλικές δυσλειτουργίες;
Η σεξουαλικότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, είναι πιθανό να αποτελεί πηγή διάφορων δυσκολιών για κάποιους ανθρώπους.
Συγκεκριμένα, το άγχος, η ενοχή και οι δυσκολίες στην σεξουαλική λειτουργία είναι αιτίες που συχνά ωθούν τα άτομα να αναζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.
Τι εννοούμε όταν λέμε σεξουαλικές δυσλειτουργίες;
Σύμφωνα με το DSM-V ως σεξουαλικές δυσλειτουργίες ορίζουμε την γενικότερη ανησυχία η οποία προκύπτει από δυσάρεστες σεξουαλικές εμπειρίες και συμπεριφορές και χαρακτηρίζονται από έντονη διάρκεια, συχνότητα ενώ συχνά συνοδεύεται και από ένα ατομικό αίσθημα δυσφορίας.
Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αφορούν δυσκολίες στην επιθυμία, την διέγερση, διαταραχές πόνου και διαταραχές οργασμού.
Στο παρόν άρθρο θα αναρωτηθούμε “Πώς θα μπορούσε το σεξ να καταλήξει μια αγχώδης εμπειρία για μια γυναίκα;”
Πάμε να εξηγήσουμε το ερώτημά μας σύμφωνα με το μοντέλο δύο σταδίων του Mowrer.
Πιο συγκεκριμένα, στην διαταραχή της διέγερσης μπορεί το ελεύθερα κυμαινόμενο άγχος να συνδεθεί με την κακή λίπανση του κόλπου-εγκαθιδρύοντας έτσι το προβληματικό μοτίβο, στάδιο 1- και αυτό με την σειρά του πυροδοτεί σκέψεις όπως “δεν μπορώ να ικανοποιήσω τον σύντροφό μου”, “φταίω που δεν μπορώ να ικανοποιηθώ κι εγώ” οδηγώντας στην αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, ως δυσάρεστης εμπειρίας -αποφεύγω λοιπόν την πράξη για να αποφύγω το αρνητικό συναίσθημα, στάδιο 2-.
Έτσι, λοιπόν, αλυσιδωτά δημιουργείται σχέση ενισχυτική μεταξύ της αποφυγής για συνεύρεση και της διαταραγμένης σχέσης του ζευγαριού.
Ακόμη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να κοιτάξουμε τα ευρύματα ερευνών οι οποίες επισημαίνουν πως οι παράγοντες οι οποίοι προκαλούν στρες και επηρεάζουν την σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών σχετίζονται πολύ περισσότερο διαταραγμένες σχέσεις, την επικοινωνία, θυμό κ.α. από ότι οι εξωτερικοί παράγοντες π.χ. οικονομική δυσχέρεια, πένθος κ.α.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το άγχος σχετίζεται και με ορμονικές εκκρίσεις και συγκεκριμένα με την κορτιζόλη, η οποία όταν βρίσκεται στον οργανισμό μας σε υψηλά επίπεδα μπορεί να ευθύνεται για χαμηλή ερωτική διάθεση και κατ’ επέκταση ελλιπή λίπανση του κόλπου της γυναίκας.
Ακόμα, ως ορμόνη του άγχους είναι ικανή να δημιουργήσει κακή συγκέντρωση ,πράγμα το οποίο δεν επιθυμούμε κατά την διάρκεια της συνεύρεσης και της παροχής ερωτικών ερεθισμάτων.
Συνεχίζοντας, στα τελευταία ερευνητικά δεδομένα φαίνεται πως η οργασμική διαταραχή είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία δυσκολιών στο γυναικείο πληθυσμό με την διαταραχή χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας να ακολουθεί.
Είναι, τελικά, πανανθρώπινο να βιώνει κανείς τέτοιου είδους δυσκολίες;
Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ και δεν είναι όσο σπάνιο νομίζεις. Μία έρευνα έδειξε ότι από δείγμα 12.959 γυναικών μεταξύ 18-44 ετών το 32,8% εμφάνισε οργασμική διαταραχή και από δείγμα 11.900 μεταξύ 45-64 ετών το 47,8% είχε δυσκολίες οργασμού.
Ωστόσο, στην ίδια έρευνα από τις 1.315 γυναίκες με διάγνωση γυναικείας οργασμικής διαταραχής το 53% είχε και στοιχεία κατάθλιψης. [4]
Είναι πράγματι δύσκολη η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής διέγερσης;
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πάμε να δούμε κάποια βήματα που θα ήταν βοηθητικό να κάνουμε προτού προσθέσουμε έξτρα ανησυχία στην ζωή μας.
Αρχικά, η επικοινωνία και η αμοιβαία κατανόηση είναι στοιχεία που χτίζονται σε μία σχέση και μπορούν να σε ωφελήσουν με τρόπους που δεν φαντάζεσαι.
Σημαντικό, λοιπόν, είναι να θυμόμαστε πως στην σχέση είμαστε δύο και είμαστε για να μοιραζόμαστε.
Επικοινώνησε τον προβληματισμό σου σχετικά με το πώς βιώνεις την εμπειρία του σεξ και με ποιον τρόπο σε επηρεάζει και μην ξεχνάς πως σε μία πράξη που αφορά και τους δυο σας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι αμφίδρομα, αν δεν περνάς καλά εσύ, το πιθανότερο είναι να μην περνά καλά κι εκείνος/η.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι να παίρνετε τον χρόνο σας.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εστιάζει εις βάθος σε ένα πράγμα την φορά. Αν είναι “απασχολημένος” με κάτι άλλο, δώσε χρόνο σε διαδικασίες που σε χαλαρώνουν πριν το σεξ ή σε προκαταρκτικά ώστε να συντονιστεί με το εδώ και τώρα.
Η ερωτική συνεύρεση δύο ατόμων δεν είναι αγώνας δρόμου για να μας γεμίζει άγχος. Πάρε χρόνο, συζήτα ανοιχτά και δες πως πιο πολύ με γιορτή μοιάζει παρά με άθλημα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychology.gr, η ψυχοθεραπεία, επίσης, είναι μία διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού και μάθησης νέων τρόπων αντιμετώπισης δυσκολιών.
Μέσω της θεραπείας μπορεί κανείς να ανακαλύψει όλες εκείνες τις συνδέσεις και τα τραύματα που μπορεί να του δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα αλλά και μέσω της θεραπευτικής σχέσης που θα αναπτυχθεί να νιώσει την ασφάλεια που χρειάζεται ώστε να μάθει να είναι, κατά μία έννοια, θεραπευτής του εαυτού του.
Κλείνοντας και παρά τις ‘’καλοδομημένες’’ έρευνες και τα αποτελέσματά τους το δυσμενές ανθρώπινο βίωμα παραμένει.
Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι το άγχος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο «ευ ζειν» του ανθρώπου και η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα καλό εργαλείο για την αντιμετώπισή του.
Μην ξεχνάμε ότι το άγχος δεν είναι εχθρός.
Για αυτό την επόμενη φορά που θα σου “χτυπήσει την πόρτα”, άνοιξέ του και προσκάλεσε το για συζήτηση, κάτι έχει να σου πει και είναι ενδιαφέρον!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr