Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος ευρωβουλευτής στο eirinika: Θα εργαστώ για πολιτικές που μειώνουν το χάσμα σε οικονομικούς & κοινωνικούς δείκτες

Το eirinika.gr φιλοξενεί στην ενότητα smart interviews τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή

Μηχανολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Παραγωγής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και τώρα υποψήφιος Ευρωβουλευτής ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, θέλει να ασχοληθεί με την κλιματική κρίση και θέλει να εργαστεί για να μειωθούν οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.

Από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, άνθρωπος που πέρασε από τον αθλητισμό, έμαθε πως πρέπει κάποιος να είναι μεθοδικός, αλλά και να συνεργάζεται ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μίλησε λίγες μέρες πριν την κάλπη της 9ης Ιουνίου στο eirnika.gr.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

  • Η καθολική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί ακόμη ζητούμενο. 
  • Το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα χρειάζεται να ενισχυθούν, γιατί δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα, και την πρόοδο με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Στον τομέα της κλιματικής κρίσης θεωρώ ότι οι γνώσεις μου, μού επιτρέπουν να είμαι χρήσιμος.
  • Αν επιλεγώ από τους πολίτες, θεωρώ ότι είναι ευθύνη μου να εργαστώ για πολιτικές που θα μειώνουν το χάσμα σε οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες που αφορούν το κόστος και την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη.
  • Για μένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι ένα μέσο για να αγωνιστεί ένας ενεργός πολίτης για μια καλύτερη κοινωνία.
  • Γνωρίζω αγγλικά και λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου συχνά συνεργαζόμαστε σε τεχνικά έργα με ξένους μηχανικούς, οπότε για μένα αποτελεί ούτως ή άλλως workinglanguage.
  • Με χαρακτηρίζουν η μεθοδικότητα και η συνεργασία.

Πάμε να διαβάσουμε όλη την συνέντευξη του Ανδρέα Σπυρόπουλο στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Αρχικά να σας συστηθώ, είμαι μηχανολόγος μηχανικός και μηχανικός παραγωγής και με έναν παιδικό μου φίλο, έχουμε συστήσει μια τεχνική εταιρεία, ένα δίκτυο μηχανικών σε όλη τη χώρα. Επίσης, το 2022 είχα την τιμή να εκλεγώ Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η πορεία αυτή μου επιτρέπει να γνωρίζω αρκετά καλά τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Είναι γεγονός ότι η Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μέχρι σήμερα η καθολική ενοποίηση αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Αυτό έχει επίπτωση στο πως αντιδρά θεσμικά σε μεγάλα ζητήματα και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμες αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές για το μέλλον της. Στη γειτονιά της Ευρώπης βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι, που προκαλούν μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ως φάρος ειρήνης και σταθερότητας να πιέσει θεσμικά για τον τερματισμό τους. Επίσης, οι προκλήσεις και οι κρίσεις πληθαίνουν και απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στην Ένωση και περισσότερες κοινωνικές πολιτικές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα χρειάζεται να ενισχυθούν, γιατί δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα, και την πρόοδο με πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Η κλιματική κρίση είναι από τα πιο βασικά προβλήματα που η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Στον τομέα αυτό θεωρώ ότι οι γνώσεις μου, μού επιτρέπουν να είμαι χρήσιμος. Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση από τα κράτη-μέλη, καθώς αυτόνομα το καθένα δεν μπορεί να σηκώσει ούτε το βάρος της πρόληψης, ούτε εκείνο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων. 

Στην Ελλάδα, βιώνουμε την επίδραση της κλιματικής κρίσης κάθε χρόνο με μεγαλύτερη ένταση, τα τελευταία χρόνια, οπότε χρειάζεται να αποτελέσει και μια εθνική προτεραιότητα. Επίσης, αν επιλεγώ από τους πολίτες, θεωρώ ότι είναι ευθύνη μου να εργαστώ για πολιτικές που θα μειώνουν το χάσμα σε οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες που αφορούν το κόστος και την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη. Ένα εργαλείο, ωστόσο, για να δούμε τέτοιες πολιτικές να προωθούνται είναι η αύξηση του ενωσιακού προϋπολογισμού και ο σχεδιασμός κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων, κάτι που το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν σταθερά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Ναι είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αρκετές φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάθε φορά που επέστρεφα στην Ελλάδα σκεφτόμουν ποια ήταν η αρχική σύλληψη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, πως έχει προχωρήσει και πόση σημασία έχει ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή που διανύουμε με τις διαδοχικές κρίσεις και τις παγκόσμιες πολλαπλές προκλήσεις, να αγωνιστούμε όχι μόνο για να το θωρακίσουμε έναντι του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και να το ενισχύσουμε προς όφελος των κρατών-μελών και των λαών τους. 

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Για μένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Είναι ένα μέσο για να αγωνιστεί ένας ενεργός πολίτης για μια καλύτερη κοινωνία. Επαγγελματικές φιλοδοξίες έχω από την δουλειά μου, την τεχνική εταιρεία HumanNetworks, την οποία με πολύ μεράκι και κόπο έχουμε δημιουργήσει με τον Γρηγόρη, έναν παιδικό μου φίλο που μεγαλώσαμε μαζί στην Παραμυθιά και πλέον έχουμε γίνει και συνεργάτες. 

Αυτό που μέτρησε στην απόφασή μου είναι ότι βλέπω ότι ολοένα και περισσότερο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις έχουν καθοριστική επίδραση στις εθνικές πολιτικές. Επομένως εάν θέλουμε η θέση της πατρίδας μας να ισχυροποιηθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται να δουλέψουμε με στόχο και συστηματικότητα εντός των οργάνων της. 

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Γνωρίζω αγγλικά και λόγω της φύσης του επαγγέλματός μου συχνά συνεργαζόμαστε σε τεχνικά έργα με ξένους μηχανικούς, οπότε για μένα αποτελεί ούτως ή άλλως workinglanguage. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωσή έχει 24 επίσημες γλώσσες με σκοπό κάθε πολίτης να μπορεί να επικοινωνεί με τα θεσμικά όργανά της και να κατανοεί καλύτερα τη νομοθεσία της. Γι’ αυτό και στις συνεδριάσεις υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε όλες τις επίσημες γλώσσες. Το αναφέρω αυτό, καθώς είναι η θεμελιώδης δημοκρατική αρχή της Ένωσης, ώστε κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι μπορεί να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως της γλωσσικής ποικιλίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει επιτύχει πολλά σημαντικά βήματα από την έναρξη της, όπως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων, και η δημιουργία του κοινού νομίσματος (ευρώ).

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές προκλήσεις και προβλήματα που εμποδίζουν την πλήρη ολοκλήρωσή της όπως οι διαφορές στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των κρατών-μελών προκαλούν δυσκολίες στην επίτευξη μιας ενιαίας οικονομικής πολιτικής.

Βήματα πρέπει να γίνουν στα ζητήματα που αφορούν στην μετανάστευση, το άσυλο, την εξωτερική πολιτική. Η άνοδος εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων σε πολλές χώρες μέλη υπονομεύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την προοπτική περαιτέρω ενοποίησης. Για να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη, απαιτείται η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, διάλογου.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, αίθουσα σύνταξης, εξέδρα και κείμενο

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Νομίζω αυτά που με χαρακτηρίζουν είναι η μεθοδικότητα και η συνεργασία. Με βοήθησε πολύ η σχέση που είχα από παιδί με τα αθλήματα, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Έμαθα να συνεργάζομαι με διαφορετικές προσωπικότητες ανθρώπων, να θέτω στόχο και να συγκεντρώνομαι σ’ αυτόν. 

Πιστεύω βαθιά ότι μέσα από τη στοχοθεσία και τη συνεργασία βγαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα .Ιδιαίτερα, στην πολιτική που είναι ένα πεδίο που απαιτεί τη συνεργασία βάσει κοινών αρχών και αξιών για την υλοποίηση συλλογικών στόχων.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής  γεννήθηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το 1986 και είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μπερετάνου, δημοσιογράφο, με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Παραγωγής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου. 

Το 2014 με έναν παιδικό του φίλο ίδρυσαν την τεχνική εταιρεία «Ηuman Networks», ένα πρωτοπόρο δίκτυο μηχανικών σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στην ΠΑΣΠ στην οποία διετέλεσε δύο χρόνια γραμματέας και τρία χρόνια εκπρόσωπος στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Τον Μάρτιο του 2013, εκλέχθηκε δεύτερος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως και το 2015. Στη συνέχεια εκλέχθηκε πρώτος ως μέλος 
του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και έπειτα ορίστηκε υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το 2022 στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου εκλέχθηκε Γραμματέας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ