Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Τάρτα κολοκύθας - Με πλούσια γέμιση & αρώματα! (βίντεο)

Θα μυρίσει όλο το σπίτι!

Συστατικά

Για τον πουρέ κολοκύθας

2 κιλά κολοκύθα, με τη φλούδα

Για τη βάση

180 γρ. βούτυρο
300 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
100 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό, μεσαίο
1 κ.σ. νερό
1 ασπράδι

Για τη γέμιση

3 αυγά, μεσαία
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
1 βανιλίνη
600 γρ. ζαχαρούχο γάλα
⅓ κ.γ. πορτοκαλί χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

300 γρ. σαντιγί
20 γρ. κανέλα
Για το σερβίρισμα
φύλλα δυόσμου

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον πουρέ κολοκύθας 

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. 
-Αφήνουμε τη φλούδα στην κολοκύθα και την κόβουμε σε μεγάλες φέτες. 
-Αφαιρούμε τα σπόρια της και την τοποθετούμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω. 
-Προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό βρύσης και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. 
-Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα. 
-Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Για τη βάση             

-Αφήνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.  
-Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι. 
-Φοράμε γάντια και τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος. (Πρέπει να φοράμε γάντια για να μην περάσει η θερμότητα από τα χέρια μας στο βούτυρο.) 
-Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη. 
-Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ. με αποσπώμενη βάση. 
-Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας να απλωθεί και να κολλήσει καλά στα τοιχώματά και τη βάση της φόρμας. 
-Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση της ζύμης σε πολλά σημεία και απλώνουμε διάφανη μεμβράνη στη βάση και στα τοιχώματά αφήνοντας αρκετή να εξέχει προς τα έξω. 
-Τοποθετούμε ωμά όσπρια ή ρύζι πάνω στη μεμβράνη και τα απλώνουμε ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. (Ό,τι κι αν επιλέξουμε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για επόμενη χρήση.)  
-Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά. 
-Βγάζουμε από τον φούρνο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ασπράδι αυγού και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. 
-Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη γέμιση 

-Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μια λεπτή πετσέτα, αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη σάρκα της κολοκύθας και τη μεταφέρουμε στο μπολ. 
-Κλείνουμε τη σάρκα μέσα στην πετσέτα και πιέζουμε καλά με τα χέρια μας πάνω από το μπολ ώστε να στραγγίξει το νερό. 
-Μεταφέρουμε την κολοκύθα στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθεί και να γίνει ένας λείος πουρές. (Υπολογίζουμε να είναι 600 γρ. Σε περίπτωση που βγει παραπάνω, χρησιμοποιούμε τον πουρέ σε άλλες συνταγές ή τον καταναλώνουμε απευθείας.)  
-Προσθέτουμε τα αυγά, τον κρόκο, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη βανιλίνη, το ζαχαρούχο γάλα, το πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής και το αλάτι, και χτυπάμε να μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

Για τη σύνθεση 

-Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C στον αέρα. 
-Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση της τάρτας. 
-Μεταφέρουμε προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να  σταθεροποιηθεί και να ψηθεί μέχρι μέσα. 
-Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει. 
-Απλώνουμε από πάνω τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με την κανέλα. 
-Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr