Είναι οι σκύλοι πιο πιστοί από τις γάτες ; Η περίπλοκη απάντηση στη "διαμάχη" μεταξύ σκυλογονέων & γατογονέων !

Τι ισχύει τελικά;

Οι σκύλοι και οι γάτες είναι τα πιο δημοφιλή κατοικίδια και το κάθε ένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά.

Άλλοι προτιμούν να αποκτήσουν έναν σκύλο, μιας και επιθυμούν ένα ζώο πιο τρυφερό και στοργικό, κι άλλοι μια γάτα, καθώς είναι πιο δυναμική και ανεξάρτητη.

Ωστόσο σχεδόν όλοι οι «σκυλογονείς» υποστηρίζουν πως οι σκύλοι είναι πολύ πιο πιστοί από τις γάτες.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που πολλοί πιστεύουν πως ένας σκύλος δείχνει μεγαλύτερη πίστη και αφοσίωση στον κηδεμόνα του, σε σχέση με την γάτα;

Η φύση του σκύλου είναι πολύ διαφορετική από της γάτας

Αρχικά, είναι στη φύση των σκύλων να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ευχαριστήσουν και να κάνουν τον κηδεμόνα τους ευτυχισμένο. Αντίστοιχα, όταν τον βλέπουν στεναχωρημένο, κάνουν ό,τι μπορούν για να αισθανθεί καλύτερα.

Σπάνια είναι πεισματάρηδες, ακούνε και κάνουν αυτό που τους διδάσκει ο κηδεμόνας τους. Επίσης, ο σκύλος είναι πιο κοινωνικό ζώο μιας και ζει σε αγέλες.

Όλοι οι σκύλοι δουλεύουν μαζί, όπως κι οι άνθρωποι, και κυνηγούν και τρώνε πάλι μαζί. Έχουν μια καλά καθορισμένη κοινωνική δομή και υπάρχει ένας αρχηγός της αγέλης με τα άλλα σκυλιά να υποτάσσονται σε αυτόν.

Από την άλλη πλευρά, οι γάτες δεν φαίνεται να νοιάζονται, συχνά μοιάζουν εγωίστριες και το πιο πιθανό σενάριο είναι να αγνοήσουν τον οποιοδήποτε και απλά να… πέσουν να κοιμηθούν.

Κυνηγούν και τρώνε μόνες τους ακόμα κι αν ζουν με άλλες γάτες. Δεν δείχνουν τόσο τη διάθεση να εκπαιδευτούν, ούτε να ευχαριστήσουν τον κηδεμόνα τους.

Η σχέση του σκύλου με τον άνθρωπο είναι επίσης διαφορετική από της γάτας

Τα σκυλιά είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν μόνα τους, αφού από τη φύση τους λειτουργούν ως ομάδα και εκδηλώνουν την ίδια συμπεριφορά και απέναντι στον άνθρωπο.

Δηλαδή ένας κηδεμόνας σκύλου λαμβάνει πίστη και αφοσίωση, σαν να είναι ο αρχηγός της αγέλης. Είναι σίγουρο πως κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι, είτε λείπετε 10 λεπτά είτε 5 ώρες, ο σκύλος σας θα σάς υποδεχτεί με χαρά, φιλιά και πολλές αγκαλιές.

Οι γάτες, αντιθέτως, φροντίζουν καλά μόνο τον εαυτό τους και δεν είναι τόσο υποτελείς. Μπορεί να έχουν αρχηγό, αλλά δεν μοιράζονται τους ίδιους κοινωνικούς κανόνες με τους σκύλους. Υπάρχει σεβασμός, αλλά όχι υποταγή.

Οι γάτες μπορεί να είναι στοργικές, αλλά είναι επικεντρωμένες στον εαυτό τους και θέλουν να κάνετε εσείς πράγματα για εκείνες κι όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει με τον σκύλο. Είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε όχι, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά για την γάτα σας.

Τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον άνθρωπο σε σχέση με τις γάτες

Ένας σκύλος που ζει μόνος του έξω, είναι λυπημένος, υπερβολικά αδύνατος, εξαντλημένος και έχει κακή διάθεση. Είναι δύσκολο να επιβιώσει μόνος του κι έχει ανάγκη τον άνθρωπο.

Αντιθέτως, μια γάτα μπορεί να επιβιώσει μόνη της αρκετά εύκολα μιας και μπορεί να κυνηγήσει, να βρει καταφύγιο και να υπερασπιστεί τον εαυτό της στις περισσότερες συνθήκες και καταστάσεις. Δεν έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία και βοήθεια και τα καταφέρνει μια χαρά και μόνη της.

Τα σκυλιά θα προστατέψουν τον κηδεμόνα τους περισσότερο απ’ ότι οι γάτες

Όταν κάποιος άγνωστος εισβάλει στο σπίτι, ακόμη και τα πιο μικρά σκυλιά μπορούν να τον τρομάξουν με το γάβγισμα τους, δείχνοντας πως κύριο μέλημά τους είναι να προστατέψουν τον χώρο και τον κηδεμόνα τους.

Επίσης, τα σκυλιά όχι μόνο μπορούν να αποτρέψουν τους διαρρήκτες, αλλά θα ξυπνήσουν τον κηδεμόνας τους και σε περίπτωση πυρκαγιάς, κάτι που μια γάτα δεν θα έκανε ποτέ.

Αντιθέτως, μπορεί να κοιμόταν ή να μην έδινε σημασία, σε περίπτωση που το σπίτι κινδύνευε είτε από διάρρηξη είτε από φωτιά.

Τα σκυλιά έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τις γάτες

Ένας σκύλος μπορεί να δείξει πολύ εύκολα τα συναισθήματά του με την γλώσσα του σώματός του αλλά να καταλάβει και σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα του ανθρώπου. Τα σκυλιά δείχνουν τη στοργή τους γλείφοντας, κουνώντας την ουρά τους, πηδώντας και τρέχοντας.

Δείχνουν απίστευτη αφοσίωση στον κηδεμόνα τους αλλά και ενσυναίσθηση σε όλους τους ανθρώπους. Όταν ένα άτομο είναι λυπημένο, είναι πολύ πιθανόν κι ο σκύλος να βρίσκεται σε αντίστοιχη συναισθηματική κατάσταση. Όταν είναι χαρούμενο, αντίστοιχα, τότε θα είναι και εκείνος ευτυχισμένος.

Οι γάτες, από την άλλη μεριά, πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια για να δείξουν στοργή κι είναι πολύ πιο συγκρατημένες. Μπορεί απλώς να γουργουρίζουν, να πηδούν πάνω σας ή να τρίβουν το κεφάλι τους σε εσάς.

Οι γάτες συνήθως δένονται με ένα άτομο και μόνο με εκείνο δημιουργούν έναν πολύ στενό δεσμό, αδιαφορώντας για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Υπάρχουν όμως και έρευνες που διαψεύδουν όλα τα παραπάνω

Οι σχέσεις με γάτες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συναινετικές συνεργασίες. Πρέπει να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο επίπεδό σας και πρέπει να έχετε την άδεια να αλληλεπιδράσετε μαζί τους.

Οι γάτες προτιμούν να θέτουν όρια και να κάνουν πράγματα με τη θέλησή τους. Είναι έντονα ανεξάρτητα πλάσματα που χρειάζονται χώρο για να είναι ο εαυτός τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αναιρούν, φυσικά, την αφοσίωσή τους στους κηδεμόνες τους.

Τους δείχνουν πίστη με πολλούς τρόπους, όπως το να καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους, να τρίβονται πάνω τους και να επιδεικνύουν στοργή. Ξέρουν ποιος γεμίζει το μπολ με το φαγητό και εκεί έγκειται η αφοσίωσή τους.

Επίσης, οι γάτες δεν δείχνουν συχνά αφοσίωση με τη στερεοτυπική έννοια, ενώ μελέτες διαπιστώνουν ότι μπορεί να είναι βαθιά αφοσιωμένες στους κηδεμόνες τους. Δεν είναι ότι οι γάτες θέλουν να είναι άπιστες, ή ότι αδιαφορούν για εμάς, απλώς δεν συνδέονται με τον ίδιο τρόπο που συνδέεται ο σκύλος.

Οι γάτες δεν φαίνεται να δείχνουν αντίδραση όταν κάποιος άλλος είναι κακός με τους κηδεμόνες τους. Αυτό δεν είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά – απλώς ο εγκέφαλος της γάτας δεν είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να ανταποκρίνεται.

Η έρευνα που έγινε για την μελέτη «Animal Behavior and Cognition» δείχνει ότι οι γάτες δεν έχουν τα ίδια ένστικτα με έναν σκύλο. Η μελέτη αυτή συνέκρινε την αλληλεπίδραση μεταξύ των κηδεμόνων τους και δύο ηθοποιών – ενός βοηθητικού και ενός μη βοηθητικού.

Όταν και οι δύο ηθοποιοί πρόσφεραν ένα κομμάτι φαγητό στις γάτες, αυτές δεν έδειξαν προτίμηση σε κανέναν από τους δύο, λαμβάνοντας και τις δύο προσφορές.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γάτες δεν έχουν τις ίδιες βασικές έννοιες για την κοινωνική αναγνώριση με τους σκύλους. Αυτή, φυσικά, είναι μόνο μία μελέτη που περιγράφει τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εμείς και τα κατοικίδιά μας βλέπουμε τον κόσμο.

Θα πρέπει όμως αυτό να μετράει εναντίον της αφοσίωσης της γάτας;

Οι γάτες νοιάζονται πραγματικά για τους κηδεμόνες τους. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι γάτες θέλουν μόνο ένα χέρι να τις ταΐζει. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει το αντίθετο. Οι γάτες είναι ικανές να αισθάνονται συναισθήματα και να συνδέονται με τους κηδεμόνες τους.

Διαβάστε ακόμη:Τρώει ο σκύλος σας τις ακαθαρσίες από την αμμολεκάνη της γατούλας σας ; Πόσο επικίνδυνο είναι & τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε αυτήν τη συνήθεια

Επίσης, μια μελέτη που καλύφθηκε από το NBC News έδειξε ότι οι γάτες είναι βαθιά αφοσιωμένες στους κηδεμόνες τους.

Οι γάτες είναι ικανές να δείχνουν στοργή μέσω του τριψίματος, του γουργουρίσματος και του αγκαλιάσματος και μερικές αισθάνονται πιο ασφαλείς και αγαπημένες όταν είναι με τους κηδεμόνες τους. Σίγουρα πάντως, αν είστε ο αγαπημένος άνθρωπος της γάτας σας, το ξέρετε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, στην συγκεκριμένη επίσης έρευνα διερευνώνται οι διαφορές μεταξύ των σχέσεων αιλουροειδών-ανθρώπων και σκύλων-ανθρώπων.

Οι σκύλοι είναι πιστοί στους κηδεμόνες τους προστατεύοντάς τους σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να τους βλάψουν. Οι γάτες όμως δεν φαίνεται να έχουν την ίδια βασική αντίδραση ή αντίληψη με τους σκύλους.

Αλλά αυτό δεν είναι δικό τους λάθος και ακόμα κι αν μπορεί να είναι εσωτερικά αφοσιωμένες σε εσάς, δεν πρόκειται να επιτεθούν σε έναν άνθρωπο κατόπιν δικού σας αιτήματος.

Μια άλλη ερευνητική μελέτη έδειξε ότι η σχέση γάτας-ανθρώπου μοιάζει περισσότερο με τη σχέση δύο καλύτερων φίλων, σε αντίθεση με τη δυναμική γονέα-παιδιού. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι οι γάτες είναι πολύ πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους.

Καταλήγοντας

Η επιλογή σκύλου ή γάτας είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και δεν υπάρχει σωστή ή λάθος. Και τα δύο ζώα θα προσφέρουν συντροφιά, αγάπη και στοργή, απλά το κάθε ένα με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ