Οι 2 τρόποι να κάνουμε νόστιμες πατάτες σαν να είναι τηγανητές - Δείτε πως (βίντεο)

Λαχταριστές που λιώνουν στο στόμα!

Θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι αλλά να απολαύσετε τις πατάτες σαν να είναι τηγανητές;

Τότε, αυτές οι δύο συνταγές είναι για εσάς!

Πατάτες ψητές στον φούρνο

Συστατικά

1 κιλό πατάτες
2 λεμόνια
1 1/2 λίτρο νερό
1-2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
2 σκ. σκόρδο
70 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
μπιφτέκια κοτόπουλο, για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Βάζουμε στον φούρνο το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να κάψει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια αλλιώς εάν ειναι μικρές σε 2-3 κομμάτια.
Χαράζουμε με το μαχαίρι κάθε κομμάτι πατάτας σε 2-3 σημεία.
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από 2 λεμόνια, ολόκληρα τα λεμόνια, αλάτι και 1 ½ λίτρο νερό.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το νερό περιμένουμε 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Μόλις είναι έτοιμες στραγγίζουμε κατευθείαν τις πατάτες σε ενα σουρωτήρι για να αφυδατωθούν.
Αφαιρούμε τα λεμόνια και περιμένουμε 5 λεπτά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία από τις πατάτες.
Σε ένα μπόλ βάζουμε τις πατάτες, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, την πάπρικα, το σιμιγδάλι, αλάτι και πιπέρι.
Κουνάμε το μπολ για να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε γρήγορα μέσα τις πατάτες.
Τις απλώνουμε και βάζουμε κατευθείαν το ταψί στον φούρνο.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Γυρίζουμε τις πατάτες κάθε 10 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε απο τον φούρνο και σερβίρουμε.

Πατάτες φούρνου με τυριά

Συστατικά

2 πατάτες, μεγάλες με τη φλούδα τους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. μπέικον, σε φέτες
100 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γκούντα, σε φέτες
130 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1-2 κ.σ. θυμάρι
100 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε στη μέση και χαράζουμε τη σάρκα τους με ένα μαχαίρι χωρίς να φτάσουμε μέχρι τη φλούδα τους.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε πάνω τις πατάτες.
Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις αλείφουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους και να πάει το ελαιόλαδο μέσα στις χαρακιές.
Γυρνάμε τις πατάτες ώστε η κομμένη επιφάνεια να ακουμπάει στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς ελαιόλαδο, να κάψει.
Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια 1 εκ. και το βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
Μεταφέρουμε το μπέικον σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη γκούντα, τα 100 γρ. τσένταρ, πιπέρι και το θυμάρι.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και γυρίζουμε τις πατάτες με τη φλούδα προς τα κάτω.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα της πατάτας, γύρω γύρω από τη φλούδα χωρίς όμως να την κόψουμε.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα της πατάτας, τη βάζουμε στο μπολ με τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Γεμίζουμε τις πατάτες με ένα κουτάλι της σούπας μέχρι να τελειώσει όλη η γέμιση.
Κόβουμε το βούτυρο σε τέσσερα κομμάτια και βάζουμε ένα πάνω από κάθε πατάτα. Προσθέτουμε 30 γρ. τσένταρ, πιπέρι και βάζουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά.
Σερβίρουμε με το γιαούρτι, το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και το θυμάρι.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr