Άκης Πετρετζίκης: Τα 2 αγαπημένα σας γλυκά, η πάβλοβα & το banoffee, συνδυάζονται και σας δίνουν το απόλυτο επιδόρπιο ! (βίντεο)
Με βάση από μαρέγκα και μπικσότα και επικάλυψη από μπανάνες, καραμέλα και σαντιγί
Υλικά
Για τη βάση
-
150 γρ. ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
-
1 βανιλίνη
-
1 πρέζα αλάτι
-
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
150 γρ. άχνη ζάχαρη
-
50 γρ. μπισκότα
Για τη σύνθεση
-
3 μπανάνες, μεσαίες
-
400 γρ. dulce de leche
-
1 πρέζα αλάτι
-
250 γρ. σαντιγί, χωρίς ζάχαρη
-
30 γρ. κουβερτούρα
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη βάση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.
-
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, τη βανιλίνη και το αλάτι, και ξεκινάμε να χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
-
Προσθέτουμε σε 5 δόσεις τη ζάχαρη ανά 1-1 ½ λεπτό χτυπώντας συνολικά 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. (Δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.)
-
Προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε δυνατή για ακόμα 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
-
Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη βοήθεια μιας σπάτουλας σιλικόνης και κόβουμε χαμηλά την άκρη της.
-
Βάζουμε λίγη μαρεγκα στις γωνίες ενός ταψιού διαστάσεων 30x40 εκ. με χαμηλό γείσο για να τη χρησιμοποιήσουμε ως κόλλα.
-
Τοποθετούμε από πάνω μια λαδόκολλα και την κολλάμε στο ταψί.
-
Σπάμε με τα χέρια μας τα μπισκότα μέσα σε ένα μπολ.
-
Δημιουργούμε με τη μαρέγκα ένα κυκλικό σχήμα σαν σαλιγκάρι στη μέση του ταψιού.
-
Ρίχνουμε τα ⅔ από τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς ώστε να ενσωματωθούν στη μαρέγκα προσέχοντας να μη χαλάσουμε το σχήμα.
-
Δημιουργούμε ένα γείσο περιμετρικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
-
Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα μπισκότα, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ½-2 ώρες.
-
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Για τη σύνθεση
-
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε λεπτές πλάγιες φέτες.
-
Βάζουμε σε ένα μπολ (ή αφήνουμε στην κονσέρβα) το dulce de leche και προσθέτουμε το αλάτι.
-
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, το μεταφέρουμε πάνω στη βάση και το απλώνουμε με ένα κουτάλι.
-
Προσθέτουμε από πάνω τις μπανάνες και τη σαντιγί και την απλώνουμε με ένα κουτάλι.
-
Τρίβουμε την κουβερτούρα από πάνω με έναν τρίφτη χειρός.
-
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr