Θέλεις να χάσεις κιλά; Aκολούθησε αυτό το tip - Άλλαξε απλώς το πότε & το πόσο συχνά τρως
Δεν είναι αυτό που τρως, είναι πότε το τρως...
Η περιορισμένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι το ευκολότερο μονοπάτι προς τους στόχους υγείας σου. Η υγεία προκαλεί σύγχυση. Υπάρχουν πολλές δίαιτες για να διαλέξεις, ασκήσεις να δοκιμάσεις.
Ωστόσο, η δίαιτα και η άσκηση είναι προσωπική υπόθεση. Αλλά υπάρχει μια κοινή στρατηγική: η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού.
Μπορείς να βελτιώσεις την υγείας σου απλώς αλλάζοντας τη ρουτίνα σου, το πότε θα τρως το πρώτο και το τελευταίο γεύμα και να τηρείς ένα συνεπές πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι η διαλειμματική νηστεία. Δεν θα πεινάς, δεν θα χρειάζεται να αποφύγεις όλα τα φαγητά που αγαπάς. Αλλάζεις απλώς το πότε τρως και το πόσο συχνά. Αυτό είναι όλο.
“Τι γίνεται με τις θερμίδες; Ποια δίαιτα να διαλέξω, με χαμηλούς υδατάνθρακες, χωρίς ζάχαρη, Paleo, vegan, μεσογειακή, Blue Zones, Atkins; Τι ισχύει για τα συμπληρώματα διατροφής, όπως το μουρουνέλαιο;
Δε χρειάζεται πλέον να ανησυχείς για αυτά. Απλώς κάνε μια παύση και σκέψου – μόλις 100 χρόνια πριν, οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έτρωγαν διαφορετικά είδη φαγητού ανάλογα με το πού έμεναν.
Και δεν υπήρχε καμία συσχέτιση με χρόνιες ασθένειες με κανένα είδος κουζίνας, είτε ήταν πλούσια σε λιπαρά, υδατάνθρακες ή πρωτεΐνη.
Αλλά οι πρόγονοί μας σε όλον τον κόσμο είχαν κάτι κοινό, έτρωγαν λιγότερο, ασκούνταν περισσότερο, κοιμούνταν περισσότερο και τηρούσαν την καθημερινή τους ρουτίνα με ευλάβεια, γιατί δεν είχαν την πολυτέλεια του φωτός, αναφέρει ο Dr. Satchin Panda, συγγραφέας του The Circadian Code.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής
Η κοινωνία μας, με την απεριόριστη πρόσβασή της σε κάθε είδος τροφής, προκαλεί προβλήματα. Πιθανότατα, ξεκινάμε να τρώμε το πρωί ή και όχι.
Ίσως ξεκινάμε με έναν καφέ με λίγο γάλα και ζάχαρη. Σε κάθε περίπτωση, καταναλώνουμε τις πρώτες θερμίδες εντός των πρώτων ωρών της μέρας. Στη συνέχεια, θα φάμε ένα σνακ σαν δεκατιανό, ίσως με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, ακόμα και χυμό.
Μετά είναι ώρα για μεσημεριανό και τρώμε το γεύμα μας. Μετά, τρώμε κάτι το απόγευμα, για να μας κρατήσει μέχρι το βράδυ. Και μετά βραδινό. Ενδεχομένως ένα ακόμα σνακ, αν είμαστε ακόμα πεινασμένοι ή χρειαζόμαστε κάτι γλυκό. Κι αν ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα, μπορεί να ξαναφάμε.
Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Όταν ερωτηθούμε πόσες φορές τρώμε, οι περισσότεροι θα πούμε 3. Αλλά περαιτέρω έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα τρώνε 8 φορές μέσα στη μέρα και το χρονικό διάστημα ξεπερνά τις 12 ώρες.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρόλο που είναι σημαντικό να τρώμε θρεπτικά φαγητά, να παίρνουμε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και να περιορίζουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ένα μεγάλο ζήτημα δεν είναι τι ή πόσο τρώμε, αλλά πότε και πόσο συχνά. Αυτός ο τρόπος ζωής συμβάλλει στην εμφάνιση ασθενειών.
“Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας διαταράσσει έναν βαθιά χαραγμένο, αρχέγονο και οικουμενικό κώδικα για υγιεινή ζωή.” — Dr. Satchin Panda
Μια νέα προσέγγιση
Αυτή η νέα προσέγγιση είναι ουσιαστικά πολύ παλιά. Σκέψου πώς έτρωγαν οι πρόγονοί μας, πριν από το ψυγείο και το delivery. Θα ξυπνούσαν με την ανατολή, θα έτρωγαν ό,τι υπήρχε διαθέσιμο, πράγμα που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το πού ζούσαν, και ίσως θα αναζητούσαν μερικά φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Αφού θα έτρωγαν, θα συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους, κυνήγι, φροντίδα των παιδιών, εργασίες συντήρησης στο οίκημά τους. Θα έκαναν ένα μεγάλο διάλειμμα από το φαγητό.
Αργότερα, ίσως έτρωγαν κάτι το μεσημέρι, κάποιο κρέας που έπιασαν το πρωί. Μετά, θα έκαναν ακόμα ένα διάλειμμα από το φαγητό, πριν το βραδινό με τη δύση του ηλίου. Το χρονικό διάστημα που θα έτρωγαν, θα ήταν λιγότερο από 12 ώρες. Θα έτρωγαν μόνο όσο ο ήλιος ήταν ψηλά.
Ο ανθρώπινος μεταβολισμός ακολουθεί έναν καθημερινό ρυθμό, με τις ορμόνες, τα ένζυμα και το πεπτικό σύστημα να είναι προγραμματισμένα να λαμβάνουν φαγητό το πρωί και το απόγευμα. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, τρώνε σνακ και τσιμπολογούν από την ώρα που ξυπνούν μέχρι να κοιμηθούν.
Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα έπρεπε να ακολουθούμε, να τρώμε δηλαδή μόνο όσο ο ήλιος δεν έχει δύσει και να κάνουμε διαλείμματα από το φαγητό, αποφεύγοντας τα σνακ.
Πώς λειτουργεί
Τα μειωμένα χρονικά διαστήματα για κατανάλωση φαγητού συνδέονται με την καλή υγεία
Μια έρευνα έγινε για να προσδιορίσει τον αντίκτυπο της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης φαγητού στο βάρος του σώματος.
Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε 2 ομάδες, η μια ομάδα μπορούσε να φάει όποτε ήθελε και η άλλη μόνο συγκεκριμένες ώρες. Και οι 2 ομάδες έτρωγαν το ίδιο φαγητό και τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
Ωστόσο, τα ποντίκια που μπορούσαν να φάνε όποτε ήθελαν, πήραν περισσότερα κιλά και ήταν πιο άρρωστα, συγκριτικά με την άλλη ομάδα.
Αυτή η έρευνα δείχνει τη σημασία του πότε τρως. Μπορείς να καταναλώσεις το ίδιο φαγητό και τις ίδιες θερμίδες, αλλά το πότε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.
“Είναι ήδη δύσκολο για το σώμα να επιτηρεί τις ορμόνες, τα γονίδια για κάποιον με μια αυστηρή διατροφική ρουτίνα. Αλλά όταν η κατανάλωση φαγητού συμβαίνει σε τυχαίες στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, η διαδικασία παραγωγής λίπους είναι όλη την ώρα ενεργοποιημένη”, σημειώνει ο Dr. Satchin Panda.
Το φαγητό είναι ισχυρό σύνθημα για τους κιρκάδιους ρυθμούς
Το σώμα μας προετοιμάζεται για φαγητό συγκεκριμένες ώρες της μέρας και οι ορμόνες και ο μεταβολισμός μας είναι διαμορφωμένα να διαχειρίζονται το φαγητό εκείνες τις στιγμές.
Ωστόσο, όταν τρώμε διαφορετική ώρα κάθε μέρα, το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το φαγητό που του δίνουμε αναφέρει το logodiatrofis.
Για παράδειγμα, αν φάμε στις 6 π.μ, ενώ το σώμα μας περιμένει φαγητό στις 10 π.μ, τότε οι διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας πρέπει να σταματήσουν, για να επεξεργαστούν το φαγητό. Ο Dr. Panda εξηγεί τι συμβαίνει όταν τρώμε νωρίτερα από ό,τι συνήθως:
“Το σώμα σταματά τις συνηθισμένες δραστηριότητες που διεξάγει πριν το πρωινό, που περιλαμβάνουν τον αυτο-καθαρισμό και τη λειτουργία σε αποθηκευμένη ενέργεια. Ακόμα, τα ρολόγια στο στομάχι, το συκώτι, τους μυς, το πάγκρεας θα συνειδητοποιήσουν αυτό το απρόσμενο πρωινό και θα μπερδευτούν.”
Εφαρμογή
Μείωσε το χρονικό διάστημα που καταναλώνεις φαγητό
Βρες ένα διατροφικό πρόγραμμα που δουλεύει για σένα, που περιλαμβάνει μάξιμουμ 12 ώρες. Για παράδειγμα, αν τρως πρωινό στις 8 π.μ, φρόντισε το βραδινό σου να είναι στις 8 μ.μ.
Φάε την ίδια ώρα κάθε μέρα
Αποφάσισε πότε θες να τρως πρωινό και τήρησέ το κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Αντίστοιχα, κάνε το ίδιο και για τα υπόλοιπα γεύματα και τήρησέ το ευλαβικά.
Φάε το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο
Ολοκλήρωσε το φαγητό και το ποτό (εκτός από το νερό) τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο, ιδανικά 3-4 ώρες.
“Ζώντας ενάντια στους κιρκάδιους ρυθμούς μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποια αρρώστια. Ένα διαταραγμένο βιολογικό ρολόι είναι η μητέρα όλων των ασθενειών και στις περισσότερες ασθένειες, η λειτουργία του βιολογικού ρολογιού τίθεται σε κίνδυνο”, υπογραμμίζει ο Dr. Satchin Panda.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr