Κολλαγόνο: Τι να φάτε ώστε να το αυξήσετε με φυσικό τρόπο
Οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία απαραίτητο κομμάτι της διατροφής μας
Το κολλαγόνο βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα σε πολλά σημεία όπως οι μύες, τα οστά, και οι τένοντες. Πολλές από εμάς ψάχνουμε συχνά τρόπους για να το αυξήσουμε.
Αν και αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί με κάποιο τρόπο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να το αυξήσουμε.
Όπως εξηγεί η Dr. Elizabeth Bradley, ιατρική διευθύντρια στο Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο, το κολλαγόνο ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας.
Αυτό συχνά δημιουργεί:
- Στην ανάπτυξη ρυτίδων και χαλάρωσης στο δέρμα
- Στην συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών
- Στην δυσκαμψία και την μείωση της ευλυγισίας τενόντων και συνδέσμων
- Στην ανάπτυξη πόνου ή οστεοαρθρίτιδας λόγω της φθοράς του αρθρικού χόνδρου
- Σε γαστρεντερικά προβλήματα λόγω λέπτυνσης του εσωτερικού τοιχώματος της πεπτικής οδού
Τα συστατικά που χρειαζόμαστε ώστε να μην μειώνεται το κολλαγόνο στο σώμα μας είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία.
Τα παραπάνω μπορούμε να βρούμε σε:
Ζωμό από κόκκαλα
-
Πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές όπως:
Άπαχο μοσχάρι
Κοτόπουλο
Ψάρια
Αυγά
Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί)
Φασόλια
Για βιταμίνη C
- Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη)
- Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- Τομάτες
- Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.)
Για ψευδάργυρο και χαλκό
- Κρέας
- Οστρακόδερμα
- Καρύδια
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Φασόλια
Διαβάστε επίσης: Οι 5 τροφές που παχαίνουν & ο λόγος που τις κάνει εθιστικές – Τα 6 εύκολα tips για να τις αποφεύγουμε
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr