Ερνέστο τσε Γκεβάρα: Εκτελέστηκε μόλις στα 39 του το 1967 – Η διασημότερη φιγούρα στα Τ-shirts – Ποιος ήταν ο θρυλικός επαναστάτης που του έκοψαν τα χέρια;

Ο επαναστάτης "Τσε" εκτελέστηκε σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια από τον στρατό της Βολιβίας

Ο Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός ως "Τσε" γεννημένος στην Αργεντινή στις 14 Ιουνίου 1928, δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια, το 1967 στη Βολιβία.

Γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής-Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

Ο θρυλικός επαναστάτης εκτελέστηκε στη ζούγκλα από τον βολιβιανό στρατό σε ηλικία 39 ετών. 

Ο Γκεβάρα είχε συλληφθεί μία ημέρα νωρίτερα από τις αμερικανικά υποστηριζόμενες βολιβιανές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια μάχης με την αντάρτικη ομάδα του στη Βολιβία. 

Η εκτέλεσή του έγινε κατόπιν εντολής της βολιβιανής κυβέρνησης, με τα χέρια του να κόβονται ως απόδειξη του θανάτου του.

Το σώμα του θάφτηκε σε έναν ανώνυμο τάφο, έως ότου ανακαλύφθηκε το 1997 και μεταφέρθηκε στην Κούβα, όπου ενταφιάστηκε με τιμές παρουσία του Φιντέλ Κάστρο και χιλιάδων Κουβανών. 

Ο θάνατός του μετατράπηκε σε σύμβολο αντίστασης κατά του ιμπεριαλισμού, ενισχύοντας τον θρύλο του ως επαναστάτη, ενώ η εμβληματική του εικόνα, αποτυπωμένη από τον φωτογράφο Αλμπέρτο Κόρντα, εξακολουθεί να κοσμεί αφίσες και μπλουζάκια σε όλο τον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr