Το eirinika & η υγιεινή διατροφή: Το σεμνό σπανάκι - Πλούσιο σε σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο (βίντεο)
Το σπανάκι, σε πίτες, σε σαλάτες, στην κατσαρόλα, όπως και να το καταναλώσετε είναι το ίδιο θρεπτικό
Το σπανάκι είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φυτό που κατατάσσεται στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών και καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η καταγωγή του είναι από την Ασία και τα ιδιαίτερα παχιά τριγωνικά φύλλα του το κάνουν πολύ δημοφιλές στη μαγειρική.
Θρεπτική Αξία και Βιταμίνες
Το σπανάκι αποτελεί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος είναι κρίσιμος για την πρόληψη της αναιμίας. Επιπλέον, περιέχει β-καροτένιο, βιταμίνες C, Ε, και K, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος B.
Άλλες σημαντικές ουσίες που περιέχει είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Η χλωροφύλλη και τα άλατα ιωδίου που περιλαμβάνονται συμβάλλουν στη γενική υγεία του οργανισμού, ενώ οι σαπωνίνες που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς Βοηθά την Υγεία
Η κατανάλωση σπανακιού είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των κινητικών λειτουργιών του. Είναι σύμμαχος κατά της αναιμίας χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο και ενισχύει τόσο το ανοσοποιητικό όσο και το νευρικό σύστημα.
Η πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως είναι η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, βοηθά στην πρόληψη διάφορων ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών.
Τόποι Κατανάλωσης
Στις γαστρονομικές συνήθειες, το σπανάκι καταναλώνεται σε διάφορες μορφές: φρέσκο, κατεψυγμένο, ή ακόμα και κονσερβοποιημένο. Στην Ελλάδα, το σπανάκι αποτελεί βασικό υλικό για παραδοσιακές συνταγές όπως η σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο.
Συχνά προστίθεται σε σαλάτες ή θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν μαγειρεύεται μπορεί να χάνει μέρος της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.
Καλλιέργεια στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το σπανάκι καλλιεργείται σε περίπου 25.000 στρέμματα με μια ετήσια παραγωγή που αγγίζει τους 36.000 τόνους. Το κλίμα της χώρας είναι ιδανικό για την ανάπτυξή του, με την σπορά να πραγματοποιείται από τα μέσα Αυγούστου έως το Φεβρουάριο.
Το σπανάκι είναι αναμφίβολα ένα πολύτιμο τρόφιμο που με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προάγει την υγεία και την ευεξία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr