Γιώργος Μητσικώστας: 4 χρόνια έβρισκα κλειστές πόρτες - Αν δεν έκανε κόμμα ο Θεοδωράκης, την εκπομπή μου θα την έπαιρναν χαμπάρι όταν θα τελείωνε στο «Ε»

Εδώ και αρκετό καιρό το βίντεο στο οποίο ο Γιώργος Μητσικώστας σατιρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη κάνει θραύση στο Διαδίκτυο. Επειτα από καιρό, ο έμπειρος κωμικός καταφέρνει να κάνει αίσθηση ταυτόχρονα με την τηλεοπτική επιστροφή του, με την εβδομαδιαία εκπομπή «Mitsi Show» στο κανάλι «Ε», και να αποδείξει πως κάποιες φορές η επανεκκίνηση μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και από μια νέα παρουσία.

Εδώ και αρκετό καιρό το βίντεο στο οποίο ο Γιώργος Μητσικώστας σατιρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη κάνει θραύση στο Διαδίκτυο. Επειτα από καιρό, ο έμπειρος κωμικός καταφέρνει να κάνει αίσθηση ταυτόχρονα με την τηλεοπτική επιστροφή του, με την εβδομαδιαία εκπομπή «Mitsi Show» στο κανάλι «Ε», και να αποδείξει πως κάποιες φορές η επανεκκίνηση μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη και από μια νέα παρουσία.



Μιλώντας στο «Βήμα» και την Αφροδίτη Γραμμέλη, ο Γ. Μητσικώστας εξηγεί γιατί έμεινε εκτός τηλεόρασης τέσσερα χρόνια, σχολιάζει τα όσα παρακολουθεί και κάνει την αυτοκριτική του.
Γιατί μείνατε εκτός τηλεόρασης αυτά τα τέσσερα χρόνια; «Θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω, γιατί δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Ξεκινώντας τη σάτιρα πριν από χρόνια, δεχόμουν τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό του κόσμου. Μερικά χρόνια μετά έγινα σεσημασμένος».
Τι εννοείτε; «Κάποιες δυνάμεις, οι οποίες δεν ξέρω τι είναι ακριβώς, δεν ξέρω αν συνωμότησαν, πάντως με έβγαλαν εκτός και δεν ήταν η πρώτη φορά. Παλιότερα επρόκειτο για κάποιους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Αυτοί οι συσχετισμοί έπαψαν να είναι μόνο πολιτικοί... Αφήνω τα συμπεράσματα στους αναγνώστες».
Αρα ενοχλήσατε κάποιους... «Ναι. Εβρισκα κλειστές πόρτες. Δεν αυτοπεριορίστηκα ούτε αυτοσυνταξιοδοτήθηκα. Εκανα προσπάθειες να επιστρέψω, αλλά ήταν κλειστές οι πόρτες. Πήγα σε όλα σχεδόν τα κανάλια, αλλά πουθενά δεν έμενα πολύ. Ισως αυτό ήταν καλό για μένα, γιατί δεν κινδύνεψα από την υπερέκθεση. Ασχολήθηκα με το Διαδίκτυο και το ραδιόφωνο όμως, δεν εγκατέλειψα. Ασχολήθηκα πολύ με τις νέες τεχνολογίες. Πήγα και στην "Ελευθεροτυπία", αλλά κάθησα δύο μήνες. Μια μέρα μου είπαν ότι τελείωσε η συνεργασία μας. Μη με ρωτήσετε γιατί. Δεν το ψάχνω ποτέ. Αλλωστε το σύστημα έχει αλλάξει. Σε αφήνουν να κάνεις τα πάντα και μετά σου λένε "ξέρεις... περικοπές". Μα τι περικοπές; Αφού μόνο εγώ έφυγα...».
Σας έριξε ψυχολογικά το γεγονός ότι σας κόπηκε ο δρόμος; «Οχι, και σας το λέω ειλικρινά. Βρήκα νέους συνεργάτες στο Διαδίκτυο. Στο μέλλον θα υπάρχουν κοινωνίες δύο οικονομικών δυνατοτήτων. Αυτά τα τέσσερα χρόνια είχα αναφορά στο κοινό που εκμεταλλεύεται το net communication. Με έβλεπαν άνθρωποι που με έβλεπαν από την τηλεόραση και μου έλεγαν "μα πού είσαι, σε χάσαμε" και πολλά άλλα. Στο Διαδίκτυο, όμως, όσοι ήταν μυημένοι δεν με έχασαν ποτέ».


Ωραία τα λέτε, αλλά γυρίσατε στην τηλεόραση... «Ναι, αλλά διαφορετικά. Μέσω της σελίδας μου στο Facebook. Κατοχύρωσα τον τίτλο "Mitsi Show", το οποίο έχει και κανάλι στο YouTube. Θα κάνω και live streaming στο ραδιόφωνο. Αν οι διαφημιστικές ανοίξουν την κάνουλα των διαφημίσεων και στο Διαδίκτυο, θα αλλάξει το τοπίο. Αυτό σε κάνει ανεξάρτητο. Στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένο. Το «Ballalike» που έκανα μέχρι και πέρυσι βραβεύτηκε από τα social media, αλλά δεν συνεχίστηκε, παραδόξως. Ξέρετε τι συμβαίνει τελικά... Οι αυλές του καθενός και οι παρατρεχάμενοι σου λένε "τι ωραία που τα κάνεις, ρε Γιώργο" και στη συνέχεια πηγαίνουν και λένε στον... ενδιαφερόμενο "άστα, ο Μητσικώστας σε κάνει ρεζίλι". Ολα αυτά τα χρόνια που έχω μιμηθεί πρόσωπα, η αυλή είναι που σου χαλάει και τις σχέσεις. Οι άνθρωποι που μιμούμαι δεν με ξέρουν, δεν με έχουν γνωρίσει, αλλά οι αυλικοί, αναλόγως της δύναμης που έχουν, μπορεί να σε καταστρέψουν. Μιλούσα με κανάλια, συμφωνούσα οικονομικά, μου έλεγαν "ναι, τη Δευτέρα ξεκινάμε" και τη Δευτέρα ξεκινούσαν άλλες εκπομπές στη θέση μου, wannabe Μητσικώστας».
Είστε ελεύθερος να κάνετε ό,τι θέλετε στο κανάλι «Ε»; «Εχω κάνει συμφωνία για 12 εκπομπές και μου είπαν "κάνε ό,τι θέλεις". Αν πληρωθώ από αυτές, θα κάνω κι άλλες. Ελπίζω να είναι εντάξει το κανάλι. Εγώ τις παραδίδω στην ώρα τους».
Ζοριστήκατε οικονομικά αυτό το διάστημα που δεν κάνατε τηλεόραση; «Εκανα και ραδιόφωνο, αλλά ούτως ή άλλως σε αυτή τη δουλειά πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση. Δεν έκανα μεγάλη ζωή, ήμουν πάντα μετρημένος. Ηξερα ότι υπάρχουν και δύσκολες στιγμές. Κάποτε είχα τρεις δουλειές και κάποια στιγμή σκέφτηκα "αμάν, ας μην έχω τόσο πολλά ταυτόχρονα, ας κάνω λιγότερα", φοβήθηκα. Καλύτερα μία δουλειά σε κάθε περίοδο παρά τρεις σε μία».
Αρα δεν χρωστάτε και δεν σας χρωστούν; «Οχι, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία».
Πώς επιλέγετε το πρόσωπο που θα σατιρίσετε κάθε φορά; «Αυτό που μετράει είναι το αισθητήριο, αλλά είναι και θέμα τύχης. Τον Θεοδωράκη, για παράδειγμα, τον μελέτησα πριν από επτά χρόνια, που μου έκανε μια συνέντευξη στους "Πρωταγωνιστές". Εκεί μου μπήκε το μικρόβιο και με τσίγκλησε να τον σατιρίσω. Το άφησα για κάποια χρόνια. Τώρα που επέστρεψα, το ξανασκέφτηκα. Αλλωστε είναι σε μια πορεία που τα έχει κάνει όλα. Στην Ελλάδα είμαστε, πόσα να βρεις... Εγιναν και οι φυλακισμένοι, και οι ανάδοχες μητέρες, και οι χειρουργημένοι για αλλαγή φύλου, και οι ναρκομανείς. Ξαφνικά κάνει κόμμα, και αυτό ήταν που έκανε τη "διασπορά". Αν δεν έκανε κόμμα ο Θεοδωράκης, την εκπομπή μου θα την έπαιρναν χαμπάρι όταν θα τελείωνε στο "Ε". Μετράνε, λοιπόν, το αισθητήριο και τα μηνύματα στο Διαδίκτυο».



Αληθεύει ότι οι άνθρωποι που σκορπούν γέλιο είναι βαθιά καταθλιπτικοί; «Οχι, δεν νομίζω, απλώς χρειαζόμαστε ένα κουκούλι για να περιχαρακώσουμε την εξωστρέφεια της δουλειάς που κάνει ο κωμικός. Εμένα δεν μου έχει συμβεί. Χρειάζεται αποσυμπίεση, όμως, γιατί υπάρχει φοβερή ένταση».
Πώς σας φαίνεται η επιστροφή προσώπων και εκπομπών στην τηλεόραση; «Κάθε φορά που πηγαίνω σε ένα κανάλι, μου λένε "τι νέο προτείνεις;". Βλέπω, όμως, ότι πολλοί κάνουν το ίδιο κόνσεπτ. Αυτό είναι από τα τηλεοπτικά παράδοξα. Και όταν τους προτείνω κάτι καινούργιο, μου λένε "κάνε μας πάλι έναν Παπανδρέου, έναν Σημίτη". Αν τους απαντήσω πως θα κάνω Θεοδωράκη, θα πουν "μα Θεοδωράκη;". Μα τα έχω κάνει τα άλλα, είναι δυνατόν να σε οδηγούν προς τα πίσω;».
Εχετε δηλώσει σε σχέση με την τηλεοπτική σάτιρα «μετά τον Λάκη το χάος». Δεν έχετε αντιληφθεί καμία φθορά σε αυτό που κάνει; «Εχω πει και στον ίδιο "ουκ εν τω πολλώ το ευ", 40 λεπτά εκπομπή είναι αρκετή. Ο Λάκης ανήκει σε μια κατηγορία που μπορεί να σταθεί και στο θέατρο και στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Αυτό λίγοι ηθοποιοί το καταφέρνουν».
Οι υπόλοιποι; «Η "Ελληνοφρένεια" μου αρέσει, αλλά τηλεοπτικά δεν είναι όπως είναι ραδιοφωνικά. Οι "Ράδιο Αρβύλα" μου αρέσουν γιατί εκπέμπουν από τον χώρο τους και βγάζουν άλλον αέρα από τη Θεσσαλονίκη. Εξακολουθώ, όμως, να πιστεύω ότι κάνουν πολλή ώρα εκπομπή».



«Θα ήθελα να κάνω πρωινάδικο με την Πάνια»

Υπάρχει κάτι που θαυμάζετε στην ελληνική τηλεόραση; «Ναι. Την εικόνα και τη φωτογραφία σε ντοκιμαντέρ του Σκάι και κάποιες αστυνομικές σειρές. Τα τοκ σόου και τις υπόλοιπες εκπομπές δεν τις παρακολουθώ σταθερά, δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μείνω για πολύ. Ανακυκλώνεται η σόουμπιζ, βλέπεις τα ίδια και τα ίδια».
Εσείς θα κάνατε τηλεόραση άλλου είδους; «Θα ήθελα να κάνω πρωινάδικο. Με την Αννίτα Πάνια και τον Σωτήρη Καλυβάτση. Στην εκπομπή που φαντάζομαι θα είχε και μαγειρική και ζώδια, θα είχε γιόγκα και πιλάτες. Αλλά θα συμμετείχε και ο παρουσιαστής, δεν θα ήταν απλά για να προλογίζει και να παρουσιάζει».
Με τι διάθεση θα πάτε να ψηφίσετε τον Μάιο; «Είμαι θυμωμένος και απογοητευμένος. Κάποια πράγματα στην Ελλάδα τα μαθαίνουμε τελευταίοι. Πρέπει να γίνουμε ντετέκτιβ για να μάθουμε τι θα γίνει τον άλλο μήνα και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Πουθενά στον κόσμο και στις άλλες χώρες δεν γίνεται αυτό».






Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr