Αποκλειστικό: Δημήτρης Χατζησωκράτης: Εγώ είμαι εδώ και 40 χρόνια με την Ευρώπη των εργαζομένων - H ψήφος στο Ποτάμι είναι εκδίκηση στα άλλα κόμματα - Όλη η συνέντευξη

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, μιλά για όλους και για όλα σε μια άκρως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο eirinika.gr και τον Χάρη Αποστολόπουλο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, μιλά για όλους και για όλα σε μια άκρως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο eirinika.gr και τον Χάρη Αποστολόπουλο. Ο... παρ' ολίγον βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ, ελέω του ίδιου του Φώτη Κουβέλη που επέλεξε τελικά το 2012 τη Β' Αθηνών παρά τα όσα έλεγε, μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ευρωσκεπτικισμό, έθεσε τον πήχη για τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές και εξέφρασε την πεποίθησή του πως το κόμμα του, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων. Διαβάστε αναλυτικά.

Κύρια σημεία:

  • Ο πήχης για εμάς στις ευρωεκλογές, θα είναι ο ένας ευρωβουλευτής. Πιο κάτω δεν έχει.
  • Δικαιωθήκαμε με την υπόθεση Μπαλτάκου και όλος ο κόσμος είπε «Ρε μπας και είχε κάπου δίκιο η ΔΗΜΑΡ που έλεγε με τον Μπαλτάκο δεν συνεργαζόμαστε;».
  • Θεωρώ πως η ΔΗΜΑΡ θα απορροφήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων. 
  • Αν η ΝΔ δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, τότε μπορεί να έχουμε ακόμα και εθνικές εκλογές
  • Όσοι ψηφίσουν το Ποτάμι, θα το κάνουν κυρίως για να τιμωρήσουν τα άλλα κόμματα.
  • Η Ελία, είναι ένα σχήμα περί το ΠΑΣΟΚ! Όλοι εκεί, ήταν παλιά ΠΑΣΟΚ!
  • Σαφώς και στεναχωρήθηκα όταν το 2012 έχασα την έδρα μου από τον κ. Κουβέλη

Χάρης Αποστολόπουλος: Κύριε Χατζησωκράτη θέλω να μου πείτε, γιατί να σας ψηφίσει ο Έλληνας πολίτης στις ευρωεκλογές; Τι το ιδιαίτερο έχετε;

Δημήτρης Χατζησωκράτης: Να με ψηφίσει στις ευρωεκλογές γιατί ανήκω σε εκείνη την πολιτική οικογένεια της ανανεωτικής Αριστεράς που μετά την πτώση της Δικτατορίας, με σταθερό τρόπο ήταν υπέρ του να βρει η χώρα μας τη θέση της στην ΕΟΚ τότε. Θέση που μαζί με άλλα στελέχη υπό τον Λεωνίδα Κύρκο, το ΚΚΕ εσωτερικού ήταν το μοναδικό τότε κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς που την υποστήριζε. Την ώρα που οι άλλοι έκαναν λόγο για την ΕΟΚ των μονοπωλίων, εμείς μιλούσαμε για την ΕΟΚ των εργαζομένων και των λαών. Από τότε με πολύ σταθερό τρόπο και μέσα από την παρουσία μου στα ελληνικά συνδικάτα και κυρίως στη ΓΣΕΕ, θεωρώ πως έχω συμβάλλει σημαντικά και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους και τη σύνδεσή τους με την Ελλάδα.


Παράλληλα, την επόμενη περίοδο με την ενασχόλησή μου με την Αυτοδιοίκηση, έχοντας την ευθύνη από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, συνέβαλα κατά το μέτρον του δυνατού στο να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τελείως διαφορετικά την υπόθεση «Ευρώπη». Τέλος, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να συμβάλλω ώστε το όραμα της Ευρώπης να μην είναι ένα απλό όραμα, αλλά κάθε μέρα να μετουσιώνεται σε μια απτή πραγματικότητα. Μ’ αυτά τα εφόδια, θεωρώ ότι  μπορώ να συμβάλλω στα πράγματα και στις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας σήμερα, γιατί η Ευρώπη που οραματιζόμαστε δεν είναι αυτή ακριβώς. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, πως δεν θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αλλάξουμε τη χώρα μας την Ευρώπη. Ό,τι κάνουμε στην Ελλάδα, όταν δεν μας αρέσουν οι κυβερνήσεις, έτσι πρέπει να κάνουμε και στη 2η χώρα μας την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε.

ΧΑ: Πού βρίσκεται ο πήχης για τη ΔΗΜΑΡ όσον αφορά τις ευρωεκλογές; Σε πρόσφατη συνέντευξη σας, σχολιάσατε πως με έναν ευρωβουλευτή θα είστε ικανοποιημένοι. Θα είστε εσείς αυτός;

ΔΧ: (γέλια). Πιθανόν! Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ, είναι ένα ψηφοδέλτιο με πολύ ενδιαφέρουσες και αξιοσημείωτες υποψηφιότητες, με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τα ζητήματα και έχουν συμβάλλει ο καθένας με διαφορετικό τρόπο στην οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης της αλληλεγγύης που οραματιζόμαστε. Άρα λοιπόν, έχει επιλογές ο ψηφοφόρος της ΔΗΜΑΡ, με την «Προοδευτική Συνεργασία» που είναι το δημοκρατικό σχήμα με το οποίο κατεβαίνουμε στις εκλογές. Από κει και πέρα θα διαλέξει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορική διαδρομή του καθενός.

Οι δυσκολίες μιας συγκατοίκησης...

Έχουμε βάλει το κατώφλι μας, δηλαδή ότι κάτω από εκεί υπάρχει πρόβλημα και ναι, αυτό είναι ο ένας ευρωβουλευτής για τις ευρωεκλογές. Όσον αφορά τις εθνικές γιατί να μην αγγίξουμε ή να μην ξεπεράσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών;

ΧΑ: Οι δημοσκοπήσεις βέβαια, κάθε άλλο παρά αυτό δείχνουν!

ΔΧ: Πράγματι, δημοσκοπικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό. Δεν θα σας  πω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι τσιμπημένες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Θέλω να σας πω όμως το εξής, ότι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που ψηφίζει ΔΞ/ΔΑ και με οποιονδήποτε τρόπο δεν τοποθετείται. Και ξέρουμε από τη δουλειά που είχαν κάνει ο Γιάννης Βούλγαρης και ο Νικολακόπουλος για τις περίφημες διπλές εκλογές που προηγήθηκαν, ότι έχουμε ένα εκλογικό σώμα που έχει αλλάξει τρομακτικά τα χαρακτηριστικά του.

ΧΑ: Και γιατί  η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να ταχθεί υπέρ της ΔΗΜΑΡ;

ΔΧ: Διότι είμαστε το κόμμα στο οποίο γίνονται οι περισσότερες ερωτήσεις και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ. Αν ήμασταν ένα κόμμα του 1.6 ή 1.7% που μας δίνουν πολλοί, γιατί να ασχολούνται τόσο μαζί μας; Ασχολείται με τα υπόλοιπα κόμματα που είναι σε τόσο χαμηλά ποσοστά; Με μας ασχολούνται! Το τι θα κάνει λοιπόν η ΔΗΜΑΡ και πώς θα σταθεί, είναι αυτό που αφορά τον κόσμο. Ακόμα και τώρα που έχουμε ευρωεκλογές, το ερώτημα που μας θέτουν είναι τι θα κάνουμε με την κυβέρνηση και ποια τα σχέδιά μας για συγκυβέρνηση. Υπάρχει αναμονή και προσμονή του κόσμου, που φυσικά έχει το δικαίωμα μέχρι την τελευταία στιγμή να την εκφράζει.

Επίσης, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση Μπαλτάκου και οι σχέσεις με τη ΧΑ, εμείς νιώσαμε πως δικαιωθήκαμε και όλος ο κόσμος είπε «Ρε μπας και είχε κάπου δίκιο η ΔΗΜΑΡ που έλεγε με τον Μπαλτάκο δεν συνεργαζόμαστε;». Υπήρξε λοιπόν δημοσκόπηση μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας που έλεγε ότι το μόνο κόμμα που «έχασε» από την υπόθεση Μπαλτάκου, ήμασταν εμείς! Ε να έλεγε ότι δεν κέρδισε κάτι, να το δεχτώ, αλλά όχι και ότι χάσαμε κιόλας! Δεν γίνεται! Δεν παλάβωσε ο κόσμος!

ΧΑ: Θεωρείτε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προϊδεάζει για το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές;

ΔΧ: Αυτό θα το δούμε γιατί είναι πάρα πολύ ευμετάβλητο το εκλογικό σώμα ακριβώς επειδή έχει περάσει πάρα πολλά. Θα είναι πολύ επικίνδυνο βέβαια να πούμε ότι θα ταυτιστούν. Προφανώς όμως και δείχνουν μια τάση και τα επιτελεία των κομμάτων τα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’όψιν τους. Παράλληλα, οι ευρωεκλογές ίσως και να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις, καθώς αν η ΝΔ έχει περίπου τα ποσοστά ή και υπολείπεται ελάχιστα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε νομιμοποιείται η ΝΔ –εκτός κι αν έχει πλήρως καταποντιστεί το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα τους βάλει άλλου είδους προβλήματα -, που θα τρενάρει τις εκλογές μέχρι το 2016. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει πολύ καλύτερα από τη ΝΔ, τότε θα υπάρχει δυσαρμονία, και θα νομιμοποιούνται οι όποιες εξελίξεις για εκλογές αλλά και η όποια διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΑ: Εσείς τι πιστεύετε; Θα αλλάξει ο ελληνικός πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη;

ΔΧ: Θεωρώ πως θα μετατοπιστεί λίγο προς τα αριστερά ενώ φοβάμαι πως θα έχουμε και μια αύξηση των ακροδεξιών κομμάτων. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.

ΧΑ: Ποια κόμμα πιστεύετε πως θα ξεχωρίσει; Πώς βλέπετε το Ποτάμι;

ΔΧ: Δεν ξέρω πως θα καταγραφεί γιατί άλλη είναι η δημοσκοπική συμπεριφορά των πολιτών και άλλη στις κάλπες. Πάντως αυτήν την περίοδο που γυρίζω όλη την Ελλάδα, δεν συνάντησα πολλούς που να μου είπαν πως θα υπάρχει μια μετατόπιση προς την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη. Παρόλαυτα, έχω ένα παράδειγμα ενός άλλοτε σκληρού ΠΑΣΟΚου που λέει πως θέλω να τιμωρήσω και το ΠΑΣΟΚ & τη ΔΗΜΑΡ και γι’ αυτό θα ψηφίσω το Ποτάμι. Μια τιμωρητικής μορφής προσέγγιση δηλαδή. Πόσο θα πάρει και κατά πόσο αυτή η «διάθεση» θα βγει στις κάλπες, είναι μεγάλο ερωτηματικό καθώς δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να πούμε ότι θα υπάρχει έλξη του κόσμου για τις θέσεις και τις προτάσεις του Ποταμιού. Ίσως να τον έλξει το «καινούριο», κάτι που οι τελευταίες τάσεις δείχνουν πως το επιζητά ο κόσμος.

Χατζησωκράτης: «Δεν μας ενημερώνει το οικονομικό επιτελείο»

Ο κ. Θεοδωράκης, σαν δημοσιογράφος ήταν πολύ καλός και αντιμετώπιζε τα ζητήματα με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Άλλο όμως το ένα και άλλο το άλλο. Η πολιτική και η ευθύνη ενός αρχηγού κόμματος είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Το ότι έχει, στην παρούσα φάση, «τραβήξει» μια σειρά από ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, είναι σίγουρα σημαντικό.

ΧΑ: Γιατί δεν συμπορευτήκατε με την Ελιά; Πού δεν τα βρήκατε;

ΔΧ: Η όλη συζήτηση ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν και τέθηκε το ζήτημα της παρουσίασης των 58, που είπαν ότι να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο σχήμα της Κεντροαριστεράς που θα κατέβει και στις Ευρωεκλογές. Ξεκινώντας από εκεί λοιπόν, εμείς είπαμε πως δεν μπορούμε να κατέβουμε μαζί με ένα κόμμα, το οποίο είναι στην Κυβέρνηση ενώ εμείς είμαστε Αντιπολίτευση. Θα τρελάνουμε τον κόσμο; Δεν γίνεται αυτό! Είναι φανερό ότι η συνέχεια και η μετεξέλιξη αυτής της προσπάθειας δεν θα είχε παρά ως μόνο οργανωμένο κόμμα το ΠΑΣΟΚ που θα συμμετείχε. Είναι μια συμμαχία περί το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει κανείς που να μην ήταν ΠΑΣΟΚ!

ΧΑ: Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Πάνος Καμμένος σας χαρακτήρισε «αριστερό δεκανίκι» που βαστάζει όποιον έχει ανάγκη. Τι απαντάτε;

ΔΧ: Το είπε ο Καμμένος!

ΧΑ: Πώς νιώσατε το 2012, όταν τελικά ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε τη Β’ Αθηνών, αντί της Αιτολοακαρνανίας που έλεγε αρχικά, στερώντας σας τη θέση σας;

ΔΧ: Αν πω ότι δεν με στεναχώρησε το θέμα αυτό, θα ήταν ψέμα. Από εκεί και πέρα έχω μάθει να αντιμετωπίζω τις δύσκολες καταστάσεις και όπως έδειξα αμέσως μετά, όλη εκείνη τη δύσκολη περίοδο, το μείζον θέμα ήταν η ίδια η ΔΗΜΑΡ να πάει μπροστά. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες να δούμε από διαφορετικές θέσεις ευθύνης το ζήτημα αυτό. Η ζωή συνεχίζεται!


Ο Δ. Χατζησωκράτης εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στην τελετή για την προεδρία

ΧΑ: Πάντως το θέμα είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και όλοι έκαναν λόγο για μεγάλη ενόχληση και εκνευρισμό του κ. Χατζησωκράτη.

ΔΧ: Αστείο είναι αυτό. Όποιος με ξέρει, ξέρει και πώς αντιδράω. Δεν νομίζω πως τέτοιου είδους αντιδράσεις με χαρακτηρίζουν. Δεν υπάρχει αυτό από την πλευρά μου.

ΧΑ: Σας φοβίζει ο ευρωσκεπτικισμός; Τι πιστεύετε για το UKIP, το ξενοφοβικό αντιευρωπαϊκό βρετανικό κόμμα, που σαρώνει;

ΔΧ: Είναι πολύ ανησυχητικό όλο αυτό. Ειδικά με την Μ. Βρετανία, είναι θέμα. Γιατί οι πολιτικές που ακολουθούν όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις τους, είναι της λογικής το 1,5 πόδι έξω και το μισό μέσα. Δεν είναι καλό για την πορεία της Ευρώπης, να βγει το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ήθελα να παραμείνει. Δεν είναι κάτι που είναι επιθυμητό. Αν βέβαια ο βρετανικός λαός θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα έχει την ευθύνη του και θα είναι πολύ λάθος.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα, είναι με το ευρωφοβικό, Που προκύπτει από την εξτρεμιστική δεξιά. Δεν φοβάμαι τις ακραίες απόψεις της Αριστεράς, καθώς έχουν άλλη λογική και δεν έχουν και τη δυναμική, που μπορεί να διαμορφώσει  πολιτικά αποτελέσματα. Αυτό όμως που μπορεί να τα διαμορφώσει, είναι η ενίσχυση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το τι συμβαίνει στη Γαλλία, είναι πολύ σημαντικό καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι το λύκνο των ευρύτερων ευρωπαϊκών ζυμώσεων.

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και ένα από τα προβλήματα που θα απασχολήσουν το νέο ευρωκοινοβούλιο, θα είναι η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος της παρουσίας ακραίων δυνάμεων. Φοβάμαι πως αυτά που βλέπουμε στην ελληνική βουλή, θα μεταφερθούν και στην Ευρωβουλή, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα.


Με την Τζένη Λατσώνα στη ΔΗΜΑΡ Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας

ΧΑ: Περνάει κρίση η Ευρώπη; Ποιο θα ήταν ένα αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας γι’ αυτήν;

ΔΧ:  Περνάει αναμφισβήτητα κρίση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση ή την κρίση χρέους, δοκίμασε μια παλιά συνταγή, όπου έβαζαν τη σφραγίδα τους οι κυρίαρχες δυνάμεις, οι οποίες επειδή ήταν συντηρητικές, οδηγήθηκε προς τον Νεοφιλελευθερισμό. Δεν είναι λύση αυτή.

Η λύση, είναι ακριβώς το ανάποδο. Γι’ αυτό και εμείς ως ΔΗΜΑΡ, προτείνουμε να πάμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, ώστε και ο Νότος να έχει την παρουσία του και τον βηματισμό του, καθώς δεν μπορεί να «περπατήσει» το θέμα Ευρώπη με τόσο μεγάλες εσωτερικές διαφορές. Το χάσμα μεταξύ Νότου και Βορρά είναι πολύ μεγάλο, κι αν εμείς αναδεικνύουμε το θέμα της Ομοσπονδιακής Ευρώπης είναι γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος μέσα από τον οποίο οι διαφορές να αμβλυνθούν. Βέβαια όταν λέμε πως πάμε προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδιοποίησης, σημαίνει πως εκχωρούμε εθνική κυριαρχία στα υπερεθνικά όργανα. Τα οποία οφείλουν να είναι πιο δημοκρατικά για να μπορούν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα προβλήματα και τις ανάγκες των άλλων κρατών.

ΧΑ: Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΔΧ: Δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η ανεργία. 27 εκ. ανεργία είναι πάρα πολύ μεγάλο νούμερο για να γίνεται αποδεκτό. Άρα εμείς, ενώνουμε τη φωνή μας, με τη φωνή των ευρωπαϊκών συνδικάτων και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και λέμε ότι φτάνει η ανοχή της ΕΕ που έδωσε 1 τρισ. για να σωθούν οι τράπεζες. Έφτασε η στιγμή για μια πολιτική απόφαση που θα λέει ότι στα επόμενα 5 χρόνια, 250 δισεκατομμύρια τον χρόνο, πρέπει να διατίθενται για να διαμορφωθούν 11 εκ. ποιοτικές θέσεις απασχόλησης. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και όχι περιστασιακά, αλλά μέσα από την κινητοποίηση προγραμμάτων που δεν αξιοποιούνται για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. 


Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση του χρέους. Έχουμε πρόβλημα κρίσης χρέους. Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα. Κι αυτό που θα πω το είχε πει η ΔΗΜΑΡ όταν πρωτοιδρύθηκε χωρίς μάλιστα να είναι δική της ιδέα. Τη μελετούσαν ήδη οι οικονομολόγοι και τα συνδικάτα. Η πρόταση αυτή, κάνει λόγο για αμοιβαιοποίηση του χρέους. Δηλαδή, ένα κομμάτι του χρέους να μεταβιβάζεται στην ΕΚΤ ή σε ένα ταμείο που θα φτιάξει η ΕΚΤ και να είναι αυτή που θα τη διαχειρίζεται. Όχι να τη γλιτώνουμε, ή να μην πληρώνουμε αλλά να το διαχειρίζεται απλά, ώστε σε εύρος χρόνου να αντιμετωπίζεται και να «ελαφρύνεται» η κάθε χώρα. Έτσι δεν θα έχουμε ΔΝΤ και τρόικες, αλλά ένα ταμείο που θα είναι το δικό μας. Και εδώ συνδέεται η υπόθεση των ευρωομολόγων, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ΕΚΤ και να μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος.

ΧΑ: Ποιος είναι ο άγνωστος Δημήτρης Χατζησωκράτης; Με τι ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας;

ΔΧ: Είμαι κλειστός ως τύπος, δεν επιδιώκω την πολλή βαβούρα και τον πολύ θόρυβο. Προτιμώ να περνάω χρόνο με τη σύντροφό μου. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε συναυλίες και live. Ακόμα τρελαίνομαι για το θέατρο και ειδικά το μοντέρνο θέατρο, αλλά η μεγάλη μου αδυναμία είναι το σινεμά, το οποίο επειδή όλο τρέχω τελευταία, μου λείπει πολύ!

Τέλος αυτό που με γεμίζει, είναι να επισκέπτομαι το χωριό μου και να κάθομαι ή να κάνω τις βόλτες μου μέσα στη φύση.

Ο Χατζησωκράτης θα εκπροσωπήσει τη ΔΗΜΑΡ στην τελετή για την προεδρία

Who is who

Γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1951. Είναι Μικρασιατικής καταγωγής.

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ(1975) με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία: 1) DEA στην Οικονομία και Χωροταξία στο Paris ΧΙ-Dauphine, 2) Diplôme του Πανεπιστημιακού Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Οικονομικό Τμήμα στο Paris I, Sorbonne-Panthéon.

Συμμετείχε στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα ενταγμένος στον ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ. Μέλος   της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου το ’73. Διετέλεσε διευθυντής του «ΘΟΥΡΙΟΥ» και ήταν μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου του Ρήγα Φεραίου. Από το 1984 εκλέχτηκε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού,  της ΕΑΡ, της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. 

Διευθυντής της ΑΥΓΗΣ (1999-2000)

Σήμερα, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, υπεύθυνος για την Οικονομική και  Κοινωνική πολιτική.

Από το 22ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1983) ήταν  μέλος της Διοίκησης και των Εκτελεστικών Οργάνων της ΓΣΕΕ για μια 12ετία. Ως Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΓΣΕΕ συνέβαλε αποφασιστικά στη σύνδεση και κοινές δράσεις της ΓΣΕΕ με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων(ETUC).  Αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής την πρώτη τριετία της λειτουργίας της (1995-1998).

Εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ (YΠEKA) και στο ΕΛΚΕ (InvestinGreece). Μέλος της επιστημονικής ομάδας εκπόνησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (1983), υπεύθυνος για την Βιομηχανία-Βιοτεχνία.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και σε fora καθώς επίσης αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας/Χρονικό-Μαρτυρία (2005) για το βιβλίο: «Πολυτεχνείο ’73. Αναστοχασμός μιας πραγματικότητας».

Γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά

Email: dchatzisok@gmail.com

Τηλ: 6972329458


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr