Μόνο στο eirinika: Γιώργος Κουμουτσάκος: Μόλις το 52% απορρόφησε ο κ. Σγουρός, ας είμαστε σοβαροί - Αφιερώνω στην Αττική το τραγούδι «Won’t get fooled again» και ο νοών νοείτω!

Με μια αξιομνημόνευτη πορεία στην Ευρωβουλή, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι συνάδελφοί του ευρωβουλευτές, τον επέλεξαν ως τον καλύτερο ευρωβουλευτή για το 2013 και έχοντας ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Βέλγιο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, φέρνει αναμφίβολα έναν άλλον αέρα. Ευρωπαϊκό.

Με μια αξιομνημόνευτη πορεία στην Ευρωβουλή, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι συνάδελφοί του ευρωβουλευτές, τον επέλεξαν ως τον καλύτερο ευρωβουλευτή για το 2013 και έχοντας ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Βέλγιο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, φέρνει αναμφίβολα έναν άλλον αέρα. Ευρωπαϊκό. Το eirinika.gr, συνάντησε τον «εκλεκτό» του Αντώνη Σαμαρά για την Αττική, ο οποίος μίλησε στον Χάρη Αποστολόπουλο για τα όνειρά του για την Αττική, την παλιά γειτονιά του στον Βύρωνα και πώς αυτή έχει αλλάξει και μάλιστα δεν δίστασε να αφιερώσει και ένα τραγούδι της ροκ - που τόσο αγαπά - στην Αττική και τους συμπολίτες του.

Κύρια σημεία:

  • Η μόνη δημοσκόπηση που θα δείξει το αποτέλεσμα, είναι εκείνη που θα λάβει χώρα την 18η Μαΐου και στη συνέχεια την 25η Μαΐου στις κάλπες.
  • Η απορροφητικότητα του κ. Σγουρού δεν ξεπέρασε το 52%.
  • Το ζήτημα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα είναι, πρωτίστως, θέμα ασφάλειας.
  • Το θέμα των αστέγων προσβάλλει κατάφορα τις αξίες και τον πολιτισμό μας και  είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
  • Είμαι λάτρης της ροκ και της έντεχνης ελληνικής μουσικής. Τα πάντα στην καθημερινότητα μου συνοδεύονται από την ανάλογη μουσική.
  • Το τραγούδι που αφιερώνω στην Περιφέρεια Αττικής, είναι το «Won’t get fooled again». Δεν θα την ξαναπατήσουμε.


******

Χάρης Αποστολόπουλος: Για ποιον λόγο να ψηφίσει κάποιος τον Γιώργο Κουμουτσάκο ως περιφερειάρχη Αττικής; Πείτε μας μερικά λόγια για τον συνδυασμό σας, «180 μοίρες - η Αττική αλλάζει πρόσωπο!».
 
Γιώργος Κουμουτσάκος: Η Περιφέρεια πλέον έχει αυξημένο λόγο και ρόλο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Μπορεί και οφείλει να προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες για ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, υποδομές, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς όλων μας. Μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα φέρουν επενδύσεις στον τόπο. Κλειδί για την επίτευξη όλων αυτών είναι η χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ). Απαιτείται όμως ευρωπαϊκή εμπειρία, τεχνογνωσία και νέοι τρόποι δράσης. Μετά από 5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιστεύω πως αυτά τα «όπλα» τα διαθέτουμε.

Μαζί με τη σύζυγό του

Ο Συνδυασμός «180 μοίρες- η Αττική αλλάζει πρόσωπο» είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, με γνώση, θέληση και πίστη. Μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις μιας άλλης εποχής. Έχουμε σφαιρική στρατηγική, ολοκληρωμένο και καλά δομημένο σχέδιο. Οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν πλέον να «επαναπαυτούν» σε αποσπασματικές, κατακερματισμένες δράσεις. Αξίζουν και δικαιούνται κάτι καλύτερο.
 
ΧΑ: Είναι αλήθεια πως οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν σας εμφανίζουν ως φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής. Πόσο σοβαρά τις παίρνετε;
 
ΓΚ: Η μόνη «δημοσκόπηση» που θα κρίνει τελικά ποιός θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της Περιφέρειας Αττικής, είναι εκείνη που θα λάβει χώρα την 18η Μαΐου και στη συνέχεια την 25η Μαΐου στις κάλπες. Εκεί οι πολίτες της Αττικής θα πουν τον τελικό τους λόγο.
Πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά μέσα από την επαφή  μου με τον κόσμο είναι όχι μόνον ενθαρρυντικά, αλλά και ιδιαίτερα συγκινητικά. Η ανάγκη, η δίψα τους για αλλαγή προσώπου, για αλλαγή πορείας αποτελούν την μόνη ασφαλή και αξιόπιστη πυξίδα.



ΧΑ: Ποιον θα μπορούσατε να στηρίξετε, αν δεν φτάσετε στον β’ γύρο;
 
ΓΚ: Η δυναμική που αναπτύσσεται καθημερινά, μας δίνει την βεβαιότητα ότι θα είμαστε παρόντες στον δεύτερο γύρο.

ΧΑ: Ποια η άποψή σας για τον νυν περιφερειάρχη, τον κ. Σγουρό, που υποστηρίζει ότι «νοικοκύρεψε» τα οικονομικά της Περιφέρειας και ότι κατάφερε την μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ;
 
ΓΚ: Το απερχόμενο καθεστώς της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζει μια απόλυτα ψευδή εικόνα ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που δυστυχώς απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Υποστηρίζει ότι η απορροφητικότητα ήταν 80%. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ξεπέρασε το 52%. Και σαν να μην έφτανε αυτό. Έχει το θράσος να μιλάει για πλεόνασμα, που μόνον τη δική του αδράνεια, έλλειψη θέλησης και αποφασιστικότητας αναδεικνύει. Δεν υπήρχαν δηλαδή άλλες ανάγκες; Όλα είναι εντάξει και περίσσεψαν χρήματα; Ας είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί!



Πέραν αυτού, απουσίασαν από την Περιφέρεια εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα έφερναν δουλειές και ανάπτυξη. Τα μείζονα και χρονίζοντα προβλήματά της ακόμη αναζητούν την λύση τους. Είναι αδιανόητο η Περιφέρεια της Αττικής να πνίγεται στα σκουπίδια, να πνίγεται όταν βρέχει, να πνίγεται χωρίς αποχετευτικό, να στερούνται οι κάτοικοι των νησιών το νερό, το ηλεκτρικό, την ιατρική περίθαλψη. Να υπάρχει έντονο έλλειμμα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης. Έλλειμμα που μπορούσε και όφειλε να καλύψει η Περιφέρεια από το διαβόητο πια «πλεόνασμά» της.

ΧΑ: Ποιο είναι μεγαλύτερο πρόβλημα της Αττικής για εσάς, αλλά και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της; Πώς διορθώνεται το πρώτο και πώς υπερτονίζεται το δεύτερο;
 
ΓΚ: Το κοινωνικά προβλήματα, με πρώτο εκείνο των αστέγων. Αναμφισβήτητα. Προσβάλλει κατάφορα τις αξίες και τον πολιτισμό μας, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και δημιουργεί και θέμα ασφάλειας. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα και πρέπει να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Έχουμε ήδη προτείνει την αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων, που παραμένουν αναξιοποίητα και κυριολεκτικά «ρημάζουν». Με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν για να στεγαστούν άστεγοι. Πέρα από τις δυνατότητες που προσφέρει το ΣΕΣ, πρόσθετα κονδύλια μπορούν να αντληθούν από το νέο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Στόχος τους είναι να συμβάλλει στη στήριξη αστέγων, άπορων οικογενειών και παιδιών, και στην κοινωνική τους επανένταξη.



Το μεγαλύτερο προτέρημά της; Δύσκολο να επιλέξει κανείς. Και αυτό γιατί η Αττική είναι ένα ευλογημένο κομμάτι της ελληνικής γης, με πανάρχαια ιστορία, μοναδικό πολιτισμό, και απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Η γεωγραφική της θέση την καθιστά γεωπολιτικό κόμβο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών εμπορευματικών ροών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Με τις κατάλληλες υποδομές, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε διεθνή δίκτυα μεταφορών και ενέργειας. Τα οφέλη προφανώς θα είναι τεράστια όχι μόνο για την ίδια, αλλά για ολόκληρη την χώρα.

ΧΑ: Έχετε λιώσει τις σόλες σας, γυρνώνας από γειτονιά σε γειτονιά και από δήμο σε δήμο. Ποια είναι τα πέντε πρώτα πράγματα που θα θέλατε να αλλάξετε, εφόσον πάνω όλα καλά, και εκλεγείτε Περιφερειάρχης Αττικής και πού;
 
ΓΚ: Όπως ήδη ανέφερα, πρώτο μας μέλημα είναι η στέγαση των αστέγων. Πέραν αυτού, στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της Περιφέρειας. Με τη δημιουργία Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας. Με ειδική τιμολογιακή πολιτική σε ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ για τη διευκόλυνση της μετακίνησης κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής, που το χρειάζονται, όπως άνεργοι, φοιτητές, πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Τη δημιουργία Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου θα στεγάζονται δωρεάν  οι οργανώσεις κοινωνικής προσφοράς. Την ίδρυση Γραφείου σταθερής εκπροσώπησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Και φυσικά με την ολοκλήρωση –επιτέλους- έργων που εδώ και καιρό καρκινοβατούν, όπως το αποχετευτικό, τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα και η πλημμελής διαχείριση των απορριμμάτων.



ΧΑ: Πώς μπορεί να γίνει η Αθήνα, αλλά και ο Πόρος, η Ύδρα ή οι Σπέτσες ένας δημοφιλής «προορισμός weekend» για τους τουρίστες;

ΓΚ: Για να μπορέσει η Περιφέρεια Αττικής να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική της προβολή, νέες υποδομές και φυσικά καλά οργανωμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Μόνον έτσι θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς και ο αγροτικός, ο συνεδριακός, ο ιατρικός τουρισμός. Και φυσικά, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της αγοράς, την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού, την προβολή της χώρας μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά η δημιουργία Γραφείου σταθερής εκπροσώπησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στις Βρυξέλλες και η ίδρυση Κέντρου Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, για πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από όλο τον Κόσμο, στα οποία έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε άμεσα. Επιπλέον, πρωτοβουλίες όπως η καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Μαραθωνίου Δρόμου, που προβάλλουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας, έχουν αυξημένη βαρύτητα σε αυτήν την προσπάθεια.
 
ΧΑ: Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών, πιστεύετε πως επηρεάζουν ή δείχνουν το αποτέλεσμα των εθνικών;
 
ΓΚ: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν επιτρέπουν να τις συσχετίζουμε άμεσα με τις εθνικές εκλογές. Εδώ να υπογραμμίσω ότι επικίνδυνα διλήμματα του τύπου «μνημονιακός- αντιμνημονιακός» έχουν μόνον τέτοιους παραπλανητικούς σκοπούς υπηρετούν.



Πέραν αυτού όμως, πιστεύω ότι οι πολίτες, την κρίσιμη στιγμή έχουν και γνώση και κρίση για να πάρουν την σωστή απόφαση και να στείλουν τα σωστά μηνύματα. Ειδικά τώρα που η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης.

ΧΑ: Ποια είναι η γνώμη σας για τα σχέδια για τζαμί στην Αττική;

ΓΚ: Το ζήτημα της κατασκευής τεμένους στην Αθήνα είναι, πρωτίστως, θέμα ασφάλειας. Σήμερα, οι χιλιάδες μουσουλμάνοι που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνονται σε «άτυπους» χώρους προσευχής, μη έχοντας άλλη εναλλακτική, προκειμένου να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Οι χώροι αυτοί όμως δεν είναι πάντα γνωστοί ή υπό την στενή παρακολούθηση και τον εύλογο έλεγχο της Ελληνικής Πολιτείας. Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες και τη δημόσια ασφάλεια και να αποτελέσει εν δυνάμει κοιτίδα επώασης «τρομοκρατών».
 
Υπό αυτήν την οπτική, αλλά και ως αίτημα ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής πίστης είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας επίσημος χώρος λατρείας. Θα πρέπει βέβαια να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Σε αυτό το σημείο το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και με την Εκκλησία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να βρουν μια εφικτή και βιώσιμη λύση.

ΧΑ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα νέα σχήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στον πολιτικό χάρτη.
 
ΓΚ: Οι κρίσιμες στιγμές που περάσαμε ως χώρα και η ρευστότητα που αυτές προκάλεσαν στον χάρτη των πολιτικών δυνάμεων, συνηγόρησε στην ανάδυση ορισμένων πολιτικών σχημάτων. Ωστόσο, αυτά τα σχήματα δεν έχουν καταφέρει, μέχρι στιγμής, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες - ούτε καν γενικότερες - θέσεις και προτάσεις, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μόνιμη πολιτική παρουσία. Έχουν απλώς περιοριστεί σε ρόλο υποβολέων ανέξοδης κριτικής και δήθεν νεωτερικότητας. Πιστεύω ότι με την έξοδο από την κρίση, αυτά τα σχήματα μοιραία θα συρρικνωθούν, αδυνατώντας να παρουσιάσουν συνολικό και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο.


 
ΧΑ: Τι θα κάνετε για να στηρίξετε τους νέους αυτής της χώρας;
 
ΓΚ: Στόχος μας είναι να  «παράξουμε»  μέλλον, ώστε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και συνεπώς να δημιουργήσουμε δουλειές, δουλειές, δουλειές, ειδικά για τους νέους μας. Είναι καιρός πια να αξιοποιήσουμε τους θύλακες «παραγωγής» και γνώσης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού που διαθέτουμε, τον πανεπιστημιακό, ερευνητικό και τεχνολογικό ιστό της Περιφέρειάς μας. Είναι σταθερή μας προτεραιότητά να ενθαρρύνουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε στη δημιουργία Πρότυπου Χώρου Επώασης Νέας Επιχειρηματικότητας, όπου θα παρέχεται σε νέους η αναγκαία τεχνογνωσία και υποδομή για να κάνουν πράξη τις καινοτόμες ιδέες και τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

ΧΑ: Ποιος είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος, στην καθημερινότητά του; Με τι ασχολείστε εκτός της πολιτικής;
 
ΓΚ: Είμαι σύζυγος και πατέρας δύο δίδυμων αγοριών, στα οποία προσπαθώ να αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου. Ελεύθερος χρόνος, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, δύσκολα βρίσκεται, αλλά με θέληση και προσπάθεια, όλα είναι εφικτά. Η αλήθεια είναι βέβαια πως τους τελευταίους δύο μήνες -λόγω του εκ των πραγμάτων βεβαρυμμένου προγράμματός μου- ο χρόνος που τους αφιερώνω είναι εξαιρετικά μειωμένος έως και ανύπαρκτος.. Αλλά θα επανορθώσω.



Είμαι όμως και λάτρης της ροκ και της έντεχνης ελληνικής μουσικής. Τα πάντα στην καθημερινότητα μου συνοδεύονται από την ανάλογη μουσική. Απολαμβάνω να περνάω το χρόνο μου σε «μουσικές γωνιές» καταστημάτων και να ανακαλύπτω νέα «ακούσματα». Στον ελεύθερο χρόνο μου, όταν δεν διαβάζω κάποιο βιβλίο, απολαμβάνω να πηγαίνω κινηματογράφο ή και θέατρο, ενώ το καλοκαίρι με την πρώτη ευκαιρία καταφεύγω στο άλλο μεγάλο μου πάθος: τη θάλασσα και τις ελεύθερες καταδύσεις.
 
ΧΑ: Τι αναμνήσεις έχετε από την παλιά σας γειτονιά στον Βύρωνα; Την επισκέπτεστε ακόμα;
 
ΓΚ: Μεγάλωσα και ενηλικιώθηκα στη Δαβάκη 10, στο Βύρωνα. Εκεί βρίσκεται το πατρικό μου σπίτι. Οι αναμνήσεις είναι πολλές. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τότε οι δρόμοι ήταν ακόμη χωμάτινοι. Παίζαμε με ό,τι αντικείμενο είχαμε -ή φανταζόμασταν πως είχαμε. Σταθερός μας σύμμαχος ήταν πάντα η φαντασία. Κρυβόμασταν σε λακκούβες, τα δικά μας «χαρακώματα» και παίζαμε πόλεμο ή κρυφτό. Κομμάτια ξύλου, τα οποία πετούσε ένα γειτονικό μαγαζί που έφτιαχνε καρέκλες, μετατρέπονταν σε αυτοσχέδια παιχνίδια. Οποιοδήποτε αντικείμενο σε σφαιρικό σχήμα χρησίμευε ως μπάλα. Είναι μια ξέγνοιαστη και ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου που μου αρέσει πολύ να ανακαλώ στη μνήμη μου.



Τους τελευταίους δύο μήνες έχω επισκεφθεί την παλιά μου συνοικία αρκετές φορές. Η τελευταία φορά μάλιστα ήταν την Κυριακή που μας πέρασε. Πλέον, είναι από τους πλέον αστικούς δήμους. Αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με το Θέατρο Βράχων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη. Τέτοια έργα και πρωτοβουλίες τέτοιας σημασίας χρειάζονται σήμερα οι κάτοικοι της περιφέρειας.

ΧΑ: Ποιο τραγούδι και ποιους στίχους της ροκ θα αφιερώνατε στην Αττική;
 
ΓΚ: Το τραγούδι που με εκφράζει απόλυτα τον τελευταίο καιρό είναι το γνωστό τραγούδι των The Who, “Won’t get fooled again”. Είναι άλλωστε το τραγούδι που επέλεξα να «ντύσει» την προεκλογική μου εκστρατεία. Αυτό αφιερώνω και στην Περιφέρεια Αττικής. Δεν θα την ξαναπατήσουμε, οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής δε θα την ξαναπατήσουν. Έχουν ανάγκη από καθαρή ματιά και ειλικρινείς απαντήσεις. Αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, και θα το διεκδικήσουν.



Who is who

Ο Γεώργιος Σ. Κουμουτσάκος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Το 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου τη ς Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

Από το Μάρτιο του 2004 διατέλεσε Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής. Τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009 ορίζεται εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. Τον Ιούλιο του 2010 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι τον Ιανουάριο 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας και Άμυνας. Είναι Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr