Αποκλειστικό: Ελίζα Βόζενμπεργκ: Ο Σαμαράς αποδεικνύει κάθε μέρα ότι μπορεί - Έντιμος ο Καραμανλής, είπε αλήθειες με κόστος - Είμαι πάντα καλοντυμένη γιατί νιώθω πως έτσι τιμώ τον χώρο & τον σκοπό μου

Πρόκειται για μια από τις πιο σικάτες, όμορφες και καλοντυμένες Ελληνίδες πολιτικούς. Αυτό λένε τόσο οι συνάδελφοί της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και οι νομικοί κύκλοι τους οποίους συναναστρέφεται, καθώς ασκεί τη δικηγορία εδώ και 32 χρόνια και έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης στις δίκες των εγκληματικών οργανώσεων της 17Νοέμβρη και του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα.

Πρόκειται για μια από τις πιο σικάτες, όμορφες και καλοντυμένες Ελληνίδες πολιτικούς. Αυτό λένε τόσο οι συνάδελφοί της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και οι νομικοί κύκλοι τους οποίους συναναστρέφεται, καθώς ασκεί τη δικηγορία εδώ και 32 χρόνια και έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης στις δίκες των εγκληματικών οργανώσεων της 17Νοέμβρη και του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα.

Αναφερόμαστε ασφαλώς στην υποψήφια ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί πως η χώρα μας ανήκει 100% στην Ευρώπη. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως η ίδια υποστηρίζει, που όταν το 2012 διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ επειδή καταψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, η ίδια έμεινε πιστή στο κόμμα, λόγω της κεντροδεξιάς φιλευρωπαϊκής του ταυτότητας.

Το eirinika.gr, συνάντησε την κα Βόζενμπεργκ, η οποία σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας, μας μίλησε για την υποψηφιότητά της, τη Νέα Δημοκρατία και τις όποιες παλιότερες διαφωνίες της μαζί της, το βραβείο της πιο καλοντυμένης Ελληνίδας πολιτικού που της έχει άτυπα αποδοθεί, ενώ δεν δίστασε να συγκρίνει τον Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.



Kύρια σημεία:

  • Στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να δίνονται «μάχες» κάθε μέρα ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ισάξιο μέλος.
  • To Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, θα είναι η πρώτη δύναμη σε αριθμό Ευρωβουλευτών.
  • Ασφαλώς και η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέους ηγέτες.
  • Έμεινα πιστή στις αρχές και τις αξίες του κόμματος της ΝΔ ακόμα κι όταν διαγράφηκα. Όχι, δεν μπορώ να με φανταστώ σε άλλο κόμμα
  • Όποιος προσέχει τον εαυτό του, σχετικά με το πώς ντύνεται & καλλωπίζεται, τιμά τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται και τον στόχο που επιδιώκει

********

Χάρης Αποστολόπουλος: Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι αξίζει να σας (ξανα)ψηφίσει κάποιος τον Μάιο, στις ευρωεκλογές αυτή τη φορά;

ΕΒ: Πρώτα απ όλα θέλω να σας πω ότι την απόφαση μου να κατέβω ως υποψήφια την πήρα κατόπιν πολλής σκέψης. Και μόνο όταν η σκέψη ωρίμασε και αναλογίστηκα τις ευθύνες, αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Βρίσκομαι στην πολιτική πολλά χρόνια και γνωρίζω τα προβλήματα από κοντά. Ως μάχιμη δικηγόρος και ως πολιτικός ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να δίνονται «μάχες» κάθε μέρα ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ισάξιο μέλος. Και αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τους εκλεγμένους. . Θα είναι τιμή μου, εάν ανήκω σε αυτούς, να διεκδικήσω και να στήριξω τα δικαιώματα της χώρας μας, τιμώντας την εμπιστοσύνη του κόσμου που με στήριξε. Η διάθεση για προσφορά όταν αγαπάς και πονάς την χώρα σου δεν τελειώνει ποτέ.



ΧΑ: Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΕΒ: Θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κράτος δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ενέργειες της ΕΕ βασίζονται στις Συνθήκες, τις οποίες όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης ενέκριναν, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε έναν τομέα πολιτικής που δεν αναφέρεται στις Συνθήκες. Η Ευρώπη, που γέννησε όλες τις ιδέες, είναι και η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει. Για να επιτύχει η Ευρώπη, δεν θα πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις στις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει. Οι Συνθήκες πρέπει να εναρμονίζονται στις αξίες των αρχών της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, για όφελος των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φθάνει να μην θέτουμε σαν πρωταρχικό σκοπό της ενώσεως της Ευρώπης την υλική ευημερία. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας με την αύξηση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών που δίνει στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής από τους Ευρωβουλευτές αποτελεί μια σαφή ένδειξη για μια πιο αντιπροσωπευτική και δημοκρατική Ευρώπη.



ΧΑ: Εάν όλα πάνε καλά και εκλεγείτε με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε για να προάγετε την εικόνα της Ελλάδας;

ΕΒ: Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ενισχυμένος ρόλος των Ευρωβουλευτών θα σημάνει περισσότερη δημοκρατία και πιο παρεμβατικό ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πλέον η καθημερινή μας ζωή και το μέλλον μας επηρεάζονται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο ΕΚ. Τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα στην νέα Ευρωβουλή είναι αυτά ακριβώς που τέθηκαν ως βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας το τρέχον εξάμηνο. Για την Ελλάδα η ανάπτυξη και απασχόληση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η αναστροφή των αρνητικών τάσεων στην απασχόληση και η τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι απολύτως αναγκαίες σε συνδυασμό με την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα! Να έχουν οι Έλληνες δουλειά!

ΧΑ: Θα αλλάξει ο ελληνικός κομματικός χάρτης στην Ευρωβουλή; Ποιο κόμμα θα ξεχωρίσει;

ΕΒ: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, θα είναι η πρώτη δύναμη σε αριθμό Ευρωβουλευτών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



ΧΑ: Είναι μονόδρομος η Ευρώπη για τη χώρα μας;

ΕΒ: Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ισχυροποιήθηκε µε την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Από το 1981 είναι παρούσα σε όλες τις εξελίξεις στην ήπειρό µας. Κέρδισε κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα, εδραίωσε τη Δηµοκρατία, διασφάλισε πολιτειακή οµαλότητα, άντλησε τεράστιους κοινοτικούς πόρους για οικονοµική ανάπτυξη και ευηµερία. Η  χώρα μας ανήκει στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τη λύση στην κρίση και όχι την αιτία. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόµµα της ευρωπαϊκής προοπτικής, ταυτότητας και συνέπειας που κράτησε τη χώρα µέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Είµαστε οι πρωτοπόροι και αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισµού. Εµείς, µε ηγέτη τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, βάλαµε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και εµείς, µε ηγέτη τον Αντώνη Σαµαρά, την κρατήσαµε στους κόλπους της την ώρα που κινδύνευε να καταρρεύσει.



ΧΑ: Αρχηγός Σαμαράς, αρχηγός Καραμανλής, αρχηγός Αβραμόπουλος. Ποια είναι τα συν & τα πλην του κάθε πολιτικού; Έχει ανάγκη από νέους ηγέτες η Ελλάδα;

ΕΒ: Η Ελλάδα έχει πάντα ανάγκη από ηγετικές προσωπικότητες που μπαίνουν μπροστά, που παίρνουν πρωτοβουλίες για την πατρίδα και μπορούν να διαπραγματεύονται τα εθνικά θέματα και όχι μόνο, προς όφελός της. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί, κυβερνώντας τη χώρα σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτικοοικονομική συγκυρία, να την οδηγεί με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση, προτάσσοντας πάντοτε το εθνικό συμφέρον έναντι οποιασδήποτε άλλης προσωπικής ή κομματικής σκοπιμότητας.



Ο Κώστας Καραμανλής, άριστος κοινοβουλευτικός και βαθειά μορφωμένος άνθρωπος, κυβέρνησε με εντιμότητα, πήρε το ρίσκο να πει αλήθειες που είχαν πολιτικό κόστος, και πήρε πρωτοβουλίες για την επανίδρυση του κράτους. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως διπλωμάτης καριέρας επιλέγει πάντοτε τη συναίνεση και η πολιτική του χαρακτηρίζεται από σύνθεση και σοβαρότητα. Στα χαρτοφυλάκια που έχει χειρισθεί έχει αποδείξει ότι συνεργάζεται άψογα, ακούει, είναι ενημερωμένος και χειρίζεται δύσκολα θέματα με μεθοδικότητα. Άλλωστε, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαχρονικά υπηρέτησαν πολιτικές προσωπικότητες, το κύρος των οποίων είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.

ΧΑ: Αν και συχνά ήσασταν επικριτική, επιστρέφατε πάντα στη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας με κάποιο από τα νέα σχήματα; Όπως με το Ποτάμι; Τι άποψη έχετε;

ΕΒ: Δεν έφυγα ποτέ από τη ΝΔ, ώστε να χρειαστεί να επιστρέψω. Ασκώ κριτική μέσα στα όργανα και εκφράζω δημοκρατικά ελεύθερα τις απόψεις μου σε ένα κόμμα που υποστηρίζει το διάλογο και ακούει τις διαφορετικές απόψεις. Όταν δεν ακολούθησα την κομματική πειθαρχία που επιβλήθηκε, διαγράφηκα, πλην όμως έμεινα πιστή στις αρχές και τις αξίες του κόμματος της ΝΔ, διότι αυτό υπαγόρευε η συνείδησή μου. Έχω μάθει να εκφράζομαι όπως νιώθω, με γνώμονα πάντα τη συνέπεια. Οι νέοι κομματικοί σχηματισμοί, όπως το ΠΟΤΑΜΙ, προκαλούν το ενδιαφέρον οποιουδήποτε ασχολείται με την πολιτική, αλλά σε ό,τι με αφορά, δεν θα «μετακόμιζα» σε άλλο κόμμα, αφού ανέκαθεν ανήκα ιδεολογικά στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, που εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία. 



ΧΑ: Έχετε αντιμετωπίσει τόσο την καλή, όσο και την κακή δημοσιότητα που αφορούσε το κομψό σας ντύσιμο και τα οικονομικά σας ως δικηγόρος. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΕΒ: Όποιος εκτίθεται στα κοινά, είναι υποχρεωμένος να δέχεται και την πιο αυστηρή κριτική για πράξεις και παραλήψεις, ακόμη και για την εξωτερική του εμφάνιση. Δε με ενοχλούν κρίσεις που αφορούν το άτομό μου και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όταν είναι καλόπιστες. Με ενοχλεί μόνο η λάσπη, που πάντα υπαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια.

ΧΑ: Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της δικηγορικής σας καριέρας και ποια η χειρότερη;

Στα τριάντα χρόνια μάχιμης δικηγορίας υπήρξαν καλές και κακές στιγμές. Σημαντική εμπειρία μου θεωρώ τη συμμετοχή μου στις δίκες κατά της τρομοκρατίας, όπου εκπροσώπησα την πολιτική αγωγή, δηλαδή συγγενείς θυμάτων, όπως και δίκες ανθρωποκτονιών που είχαν έντονα συγκινησιακό χαρακτήρα. Κακή στιγμή για έναν δικηγόρο είναι όταν έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να υπερασπισθεί την ελευθερία ή προσωπική περιουσία του εντολέα του, και η προσπάθεια αυτή δεν δικαιώνεται από την Δικαστική Απόφαση που εκδίδεται.


ΧΑ: Ως γυναίκα, αντιμετωπίσατε προβλήματα στην καριέρα σας;

ΕΒ: Ο κλάδος του Ποινικού Δικαίου είναι ανέκαθεν ανδροκρατούμενος. Η γυναίκα δικηγόρος χρειάζεται καθημερινά να αποδεικνύει τις ικανότητες της, οι οποίες σε έναν άνδρα συνάδελφο θεωρούνται αυτονόητες. Χρειάζεται χρόνος, συνέπεια και σκληρή δουλειά για να έρθει ως αποτέλεσμα η καταξίωση, σε ένα επάγγελμα απαιτητικό και ανταγωνιστικό. Παρά ταύτα, αρκετές συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να διακρίνονται, χρησιμοποιώντας το μυαλό, τα εφόδια, την επιμονή και τη σκληρή δουλειά.



ΧΑ: Λένε ότι είστε η πιο άψογα ντυμένη και περιποιημένη πολιτικός που πέρασε από τη Βουλή. Πιστεύετε ότι το ράσο κάνει τον παπά;

ΕΒ: Η καλή εξωτερική εμφάνιση εντάσσεται στους κανόνες ευπρέπειας και αισθητικής. Πιστεύω ότι όποιος προσέχει τον εαυτό του, χωρίς υπερβολές και χωρίς ακραίες επιλογές, τιμά τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται και τον στόχο που επιδιώκει. Αυτό αφορά την παρουσία στα Δικαστήρια, στο Κοινοβούλιο, όσο και σε δημόσιες εμφανίσεις όλες τις ώρες της ημέρας.





ΧΑ: Είστε «Κύπρια» κατά μια έννοια, λόγω του συζύγου σας. Πείτε μας γι' αυτήν την πλευρά του εαυτού σας.

ΕΒ: Εδώ και είκοσι χρόνια αισθάνομαι ότι έχω δύο πατρίδες, που τις ενώνει το ίδιο έθνος. Αγαπώ την Κύπρο, έχω φίλους εκεί, και με συνδέουν πολύ ισχυροί δεσμοί, τόσο οικογενειακοί, λόγω του συζύγου μου, όσο και κοινωνικοί, που σφυρηλατήθηκαν στο βάθος του χρόνου. Η Κύπρος, ως μοναδική χώρα της Ευρώπης υπό κατοχή, δεν μπορεί παρά να μας δημιουργεί αισθήματα αγάπης, συγκίνησης και συμπαράστασης. Είναι ένα ακόμη τραυματισμένο κομμάτι του Ελληνισμού, που μας πληγώνει.



Who is who

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λύκειο στην Κυψέλη και σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκεί δικηγορία από το 1982 και ειδικεύεται στο ποινικό και οικογενειακό δίκαιο.Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης στις δίκες των εγκληματικών οργανώσεων 17Νοέμβρη και  Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (δίκες κατά της τρομοκρατίας), όπου εκπροσώπησε στην πολιτική αγωγή θύματα και συγγενείς.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για 15 συνεχή έτη εκλεγόταν Σύμβουλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τους νέους δικηγόρους και την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE), όπου εκπροσώπησε τους Έλληνες δικηγόρους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καίριες εισηγήσεις.

Το Μάρτιο του 2004 συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ).



Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ το 2012, γιατί καταψήφισε την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης (Δεύτερο Μνημόνιο).[1] Στις Εκλογές του 2012, δεν συμπεριλήφθηκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ παρά από το αίτημά της.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2013, ορίστηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, με προσωπική απόφαση του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο τύπο και συμμετέχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις για θέματα κυρίως κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και της επιστήμης της. Οργάνωσε και παρουσίασε σειρά εκπομπών πολιτικού περιεχομένου στην Κύπρο με αφορμή τις κυπριακές προεδρικές εκλογές.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Βρυωνίδη. Έχει παίξει στην ελληνική ταινία "Η Ρένα είναι οφσάιντ".


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr