Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος σχολιάζει αποκλειστικά το «12 χρόνια σκλάβος» - Η νέα ταινία του Στιβ ΜακΚουίν έφυγε από το φεστιβάλ του Τορόντο με βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας (φωτό & βίντεο)

Το ίδιο το όνομα του blog με καθορίζει αν διαλέξω σαν καλύτερη ταινία της εβδομάδας εκείνη που υποστηρίζει τη σημασία του ειρηνικού πνεύματος. Ο λόγος λοιπόν για το 12 χρόνια σκλάβος, τη νέα ταινία του Στιβ ΜακΚουίν (όχι του ηθοποιού, για να μην μπερδευόμαστε)

Το ίδιο το όνομα του blog με καθορίζει αν διαλέξω σαν καλύτερη ταινία της εβδομάδας εκείνη που υποστηρίζει τη σημασία του ειρηνικού πνεύματος. Ο λόγος λοιπόν για το 12 χρόνια σκλάβος, τη νέα ταινία του Στιβ ΜακΚουίν (όχι του ηθοποιού, για να μην μπερδευόμαστε).



Ο Στιβ ΜακΚουίν για να μην μπερδευόμαστε μας έχει χαρίσει το υπέροχο Hunger και το σοκαριστικό αλλά τόσο ουσιαστικό Shame. Είναι ο σκηνοθέτης που έφερε στο προσκήνιο τον Μάικλ Φασμπέντερ και χωρίς να αλλάξει την οπτική του ή τη φόρμα του, κατάφερε να γίνει αγαπητός από σινεφιλ και εμπορικό κοινό. Οι ταινίες του σκληρές όσο δεν φαντάζεστε (αν δεν έχετε δει καμία από τη φιλμογράφια του) αλλά ντόμπρες και με τόλμη.



Το 12 χρόνια σκλάβος δεν θα μπορούσε να μην ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), που μετά από 12 άδικα χρόνια σκλαβιάς, ελευθερώνεται, προσπαθεί αν διεκδικήσει και νομικά την καταδίκη των αφεντικών του και γράφει ένα βιβλίο κατηγορώ για τους ανθρώπους που τον κράτησαν μακριά από την οικογένεια του. Η περιπέτεια του διαδραματίζεται λίγο πριν τον εμφύλιο πόλεμο.



Εκείνος, αν και ελεύθερος πολίτης θα πουληθεί ως σκλάβος. Σαν αντικείμενο προς μεταπώληση, θα αλλάξει αφεντικά και θα καταλήξει στην ιδιοκτησία του Edwin Epps ενός αδίστακτου και βίαιου ρατσιστή και βιαστή που ξυλοκοπεί βάρβαρα όποιον είναι αντίθετος στις ιδεολογικές του τοποθετήσεις. Η μόνη του ελπίδα για να ελευθερωθεί είναι να στείλει ένα γράμμα στην οικογένεια του, κάτι που ενώ σήμερα φαντάζει απλή υπόθεση, τότε κάθε άλλο παρά δικαίωμα ενός σκλάβου δεν ήταν η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο.



Ταινία που μιλάει στην καρδιά των θεατών, το 12 χρόνια σκλάβος έφυγε με το βραβείο καλύτερης ταινίας από το φεστιβάλ του Τορόντο και είμαστε σίγουροι ότι θα μας απασχολήσει και στις οσκαρικές υποψηφιότητες.



Η Lupita Nyongʼo και ο Chiwetel Ejiofor κόβουν την ανάσα με τις ερμηνείες του αλλά και ο Paul Dano (τον είδαμε φέτος και στο Prisoners) και ο σταθερός συνεργάτης του σκηνοθέτη Michael Fassbender δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και μας σκλαβώνουν με τις υπέροχες ερμηνείες τους. Με ήδη 17 βραβεία και 21 υποψηφιότητες, αμφιβάλλετε μήπως; Την παραγωγή συνυπογράφει και ο Μπραντ Πιτ που μάλιστα έχει και ένα χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία.


Τι συμβαίνει όμως με τη συνέχεια του Hobbit που κάνει πρεμιέρα και αυτή η ταινία αυτή την εβδομάδα; Μάλλον δεν είμαι το ιδανικό πρόσωπο για να απαντήσω. Η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» δεν με κέρδισε, το πρώτο μέρος του Hobbit δεν κατάφερα να το παρακολουθήσω ολόκληρο και το δεύτερο μέρος με κούρασε στα σημεία. Καταλαβαίνω ότι για τους θαυμαστές του είδους, αυτές οι ταινίες αποτελούν φόρο τιμής στα βιβλία, δεν σας κρύβω όμως ότι για εμένα είναι «μπερδευτικά» σε σημείο που απλά δεν κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου. Στα δικά μου μάτια, η αφήγηση κάνει κοιλιές στη δράση αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω ότι είναι άρτια φτιαγμένη και έχει δύο σκηνές δράσεις ανθολογίας... Απλά και πάλι λέω ότι δεν είναι του γούστου μου. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα αφήσει όμως ασυγκίνητο το φανατικό κοινό που ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τους θρύλους και τις περιπέτειες των Τολκινικών χαρακτήρων.

Δείτε το trailer του «12 χρόνια σκλάβος»: 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ