Πέθανε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Λουίζ Φλέτσερ - Είχε παίξει την νοσοκόμα «Ράτσεντ» στη «Φωλιά του Κούκου» (φωτό & βίντεο)

Πέθανε στο σπίτι της στην Γαλλία

Η Λουίζ Φλέτσερ (Louise Fletcher), η οποία είχε βραβευτεί με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Φωλιά του κούκου», πέθανε σε ηλικία 88 ετών την Παρασκευή,  στο σπίτι της στο Montdurausse της Γαλλίας, όπου έμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια.

Η Φλέτσερ είχε υποδυθεί την νοσοκόμα Ράτσεντ (Ratched) στο φιλμ του 1975 και απέσπασε Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου το 1976. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μέσα από τον αντζέντη της David Shaul. Αν και δεν διευκρινίστηκε η αιτία, ο Shaul είπε στο Deadline ότι «έφυγε» στον ύπνο της περιτριγυρισμένη από την οικογένεια της.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gr8erDays (@gr8erdays)

Αν και συνδέθηκε με τον πιο διάσημο ρόλο της, αυτόν της Ράτσεντ, η Φλέτσερ είχε μια μακρά πορεία στην υποκριτική και για πάνω από 60 χρόνια έπαιξε τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.

Εμφανίστηκε στο Star Trek: Deep Space Nine ως η θρησκευτική γέτης Bajoran Kai Winn Adami, ενώ οι guest-starring ρόλοι της  στα Picket Fences και Joan of Arcadia έφεραν υποψηφιότητες για Emmy το 1996 και το 2004, αντίστοιχα.

Η Λουίζ Φλέτσερ γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1934, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμας. Ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς της, επίσης και οι δύο γονείς της ήταν κωφοί. Ο πατέρας της ίδρυσε πάνω από 40 εκκλησίες για κωφούς στην Αλαμπάμα.

 

Η ίδια μάλιστα χρησιμοποίησε τη νοηματική γλώσσα όταν πήρε το Όσκαρ της - ήταν μια από τις πιο αξέχαστες στιγμές των βραβείων. «Στη μητέρα  και τον πατέρα μου, θέλω να πω ευχαριστώ που με έμαθαν να ονειρεύομαι. Βλέπετε το όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα. Ευχαριστώ.»  είπε κλείνοντας τον ευχαριστήριο λόγο της.

Η ηθοποιός αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και στην εφηβεία της μετακόμισε στο Λος Αντζελες, όπου δούλεψε περιστασιακά ως ρεσεψιονίστ, κάνοντας παράλληλα μαθήματα υποκριτικής.

Στα τέλη του 1950 ξεκίνησε να εμφανίζεται στην τηλεόραση, ωστόσο έκανε μια παύση το 1963 για  να μεγαλώσει τα δύο παιδιά που απέκτησε με τον σύζυγό της, παραγωγό Τζέρι Μπρικ (ήταν παντρεμένοι από το 1959–1978).

Το 1974 εμφανίστηκε στην γκανγκστερική ταινία εποχής «Κλέφτες σαν κι εμάς» του Ρόμπερτ Ολτμαν. Η ερμηνεία της τράβηκε την προσοχή του  Μ. Φόρμαν που την επέλεξε για τον ρόλο της νοσοκόμας στη «Φωλιά του κούκου».

 Ανάμεσα στις ταινίες της που ξεχωρίζουν είναι τα θρίλερ «Θύελλα στον εγκέφαλο» (1983), «Λουλούδια στη σοφίτα» (1987), «Ο παίκτης»  και «Σταρ Τρεκ: Διαστημικός σταθμός 9» (1993).

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ