Σήμερα στο Μαξίμου οι 16 επικεφαλής των πολυεθνικών - Ανάπτυξη και επενδύσεις στο μενού

Θα ρίξουν τις τιμές οι πολυεθνικές;














O πρωθυπουργός είχε από το πρωί του Σαββάτου συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου. Μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης, προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και η επέκταση όσων ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, με στόχο την εισροή κεφαλαίων και την ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, οι τρεις εταίροι βρίσκονται σε αναζήτηση καλύτερου κοινού βηματισμού.

Από τους πρώτους έξι μήνες της κοινής τους πορείας δεν έλειψαν τα λάθη, η κακή συνεννόηση, η έλλειψη συντονισμού, πολλές φορές και οι παλινωδίες, στοιχεία που -όπως επισημαίνουν στελέχη και των τριών κομμάτων- ήταν αναμενόμενα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στη χώρα κουλτούρα συνεργασίας.

Στο Μαξίμου την Δευτέρα οι επικεφαλής 16 πολυεθνικών

Αυτό που θα επιδιώξουν οι ηγέτες και των τριών κομμάτων είναι εφεξής τα προβλήματα να λύνονται εν τη γενέσει τους, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση σύσκεψης κορυφής. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν πιο εντατικά οι κ. Σταμάτης, Σαχινίδης και Χατζησωκράτης, που αποτελούν μια άτυπη επιτροπή, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της οποίας συζητούνται τα πάντα, από τους διορισμούς στελεχών στην κρατική «μηχανή» μέχρι τα επικοινωνιακά ζητήματα.

Τα προβλήματα ωστόσο, παρά τη λειτουργία της επιτροπής αυτής και τα θετικά λόγια που ο ένας ηγέτης λέει για τον άλλο (τελευταίο παράδειγμα οι ευχαριστίες που απηύθυνε δημόσια από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς προς τους κυβερνητικούς του εταίρους) είναι υπαρκτά.

Ο πρωθυπουργός θα ήθελε από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να λαμβάνουν πιο γρήγορα αποφάσεις και να μένουν σταθεροί σε αυτές. Ειδικά στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους την προσπάθεια αυτή, στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι.

Τακτική ενημέρωση
Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, από την πλευρά τους, θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό μια άμεση και τακτική ενημέρωση για σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Σαμαράς λειτουργεί και συμπεριφέρεται σαν να είναι ηγέτης μιας μονοκομματικής κυβέρνησης και πιστεύει ότι γι΄αυτό δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός, αλλά οι υπουργοί που προέρχονται από τη «γαλάζια παράταξη».

Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του εκτιμά ότι οι διαρροές που υπάρχουν μέσα από τα υπουργεία για συγκεκριμένα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή, δεν βοηθούν την εικόνα της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο εξόργισε πρόσφατα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ήταν το φορολογικό και οι αρχικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν περί φορολόγησης 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ. Αυτές οι διαφορές τον οδήγησαν στο να κάνει διάβημα στον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του διέψευσε δημόσια τα σενάρια αυτά.

Κυβερνητικό έργο
«Τρόικα» εσωτερικού σε συνεχή παρακολούθηση

Η εντατικοποίηση των συνεδριάσεων της άτυπης επιτροπής που αποτελείται από τους κ. Σταμάτη, Σαχινίδη και Χατζησωκράτη σε συνδυασμό με την οδηγία προς όλους τους υπουργούς να ενημερώνουν τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο πρωθυπουργός προκειμένου να πετύχει τον καλύτερο συντονισμό των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του ήταν αναμενόμενα και θεωρεί πως με λίγες κινήσεις μπορεί να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά την επιτροπή, είναι σαφές ότι θα ασχολείται περισσότερο με το κοινοβουλευτικό έργο και τον συντονισμό των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων. Αλλωστε ο ίδιος στα σημαντικά θέματα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους εταίρους του και δεν θεωρεί ότι χρειάζονται ενδιάμεσοι «κρίκοι».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, πρόκειται να κινηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών εταιρειών που ανήκουν στους leaders της ελληνικής οικονομίας, βάσει του ετήσιου τζίρου αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν.       Στη σημερινή σύσκεψη είναι προγραμματισμένο να  συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ενώ ανάλογες συναντήσεις αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς και με εκπροσώπους άλλων εγχώριων και ξένων εταιρειών.
Στην πρώτη συνάντηση που επιδιώκεται να ερμηνευθεί και ως «ψήφος εμπιστοσύνης» των μεγάλων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, είχαν κληθεί να λάβουν μέρος οι εκπρόσωποι των εταιρειών: Ελαΐς - Unilever, PepsiCo, Specifar (φαρμακευτική), Nestle, Bic, Lafarge - ΑΓΕΤ Ηρακλής, Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel - Heineken), Cosco, Vodafone, Παπαστράτος - Philip Morris, Procter & Gamble, Novartis, Delhaize - Βασιλόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε προσκληθεί και η Friesland (ΝΟΥΝΟΥ), αλλά ο πρόεδρός της απουσιάζει στο εξωτερικό.  

ethnos.gr, tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ