Θρίλερ με την πώληση του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου!‏

Λιγότεροι των αρχικώς ενδιαφερομένων θα είναι, όπως φαίνεται τελικά, οι διεκδικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή, θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές ότι εάν θέλουν να παραμείνουν στη διαδικασία της διεκδίκησης θα πρέπει να έχουν έτοιμη τη δεσμευτική προσφορά μέσα στην προθεσμία.

Το ποιες τράπεζες θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά εξαρτάται αφενός από τις πραγματικές τους προθέσεις και αφετέρου από την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία αναμένεται άμεσα χωρίς να αποκλείεται και η ολιγοήμερη καθυστέρηση που θα μεταθέσει την όλη διαδικασία κατά μία εβδομάδα αλλά όχι παραπάνω.



Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ EUROBANK

Σε ό,τι αφορά στους ενδιαφερόμενους, το γεγονός ότι Εθνική και Eurobank έχουν υποβάλει διαφορετικές προσφορές δεν αναιρεί το γεγονός ότι ευθυγραμμίζονται ως προς τις πολιτικές τους. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, και οι δύο παίκτες δεν θα μπορούσαν να μην υποβάλουν, καθώς είναι μέτοχοι του ΤΤ με πακέτο της τάξης του 5% - 7% έκαστος. Το ότι δεν δόθηκε η παράταση θέτει μεν ερωτηματικά ως προς το αν η Εθνική τουλάχιστον θα καταθέσει προσφορά, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι «πολιτικά» δεν μπορεί να απουσιάζει από μία τέτοια διαδικασία.

Η ALPHA

Σε ό,τι αφορά στην Alpha, παρά την πεποίθηση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για προβάδισμά της, χθες το βάρδυ κυκλοφόρησαν φήμες που όμως δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν περί απόσυρσης του ενδιαφέροντός της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που είχε επεξεργαστεί η Alpha προέβλεπε μείωση προσωπικού, κάτι που έχει τεθεί ήδη σε ανεπίσημη διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ανοίξει ένα ακόμη επικίνδυνο μέτωπο.

Η ATTICA BANK

Την ίδια στιγμή, ενεργό παραμένει και το ενδιαφέρον της Attica Bank, η οποία πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχει λάβει στοιχεία από το ΤΤ. Παρ' όλα αυτά δηλώνει έντονα ενδιαφερόμενη και έχει στρατηγική πρόταση με άξονα τη δημιουργία ενός μη εξαρτώμενου από το ΤΧΣ τραπεζικού πυλώνα μέσω της συγκέντρωσης και άλλων μικρότερων τραπεζών σε ένα σχήμα που θα μπορούσε να παίξει αναπτυξιακό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Ειδικώς για την Attica Bank έγκριση συμμετοχής δεν δίνει το ΤΧΣ αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην τελεσφορήσει η διαδικασία και να μην έχουμε υποβολή δεσμευτικών προσφορών ή οι προσφορές να μην γίνουν για σοβαρούς λόγους αποδεκτές. Στην περίπτωση αυτή και πάλι το ΤΤ θα διασπαστεί σε καλό και κακό κομμάτι και θα παραμένει για ένα χρονικό διάστημα αυτόνομο κατά τα πρότυπα της Proton Bank με ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ. Η προσπάθεια της πώλησης θα επαναληφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δημιουργηθούν προσφορότερες συνθήκες.

Παρέμβαση της ΔημΑρ

Η αναμφισβήτητα πολιτική διάσταση που έχει η υπόθεση του ΤΤ ενισχύεται μετά τη χθεσινή παρέμβαση της ΔημΑρ που τοποθετείται υπέρ της εκδοχής συγχώνευσής του με την Attica Bank. Η κίνηση αυτή προσθέτει βαθμούς δυσκολίας στο εγχείρημα σε ό,τι αφορά στις επιλογές της κυβέρνησης. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το θέμα του ΤΤ περισσότερο είναι υπόθεση της τρόικας και λιγότερο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔημΑρ το ΤΤ μπορεί και πρέπει να συγχωνευτεί (χωρίς να διασπαστεί) με την Attica Bank και να αποτελέσουν την αρχή της δημιουργίας του τέταρτου ισχυρότερου τραπεζικού σχήματος. Οπως σημειώνει «η ένωση της Attica Bank με το ΤΤ, την τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο στάδιο σε μία σειρά συγχωνεύσεων μικρότερων τραπεζών που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν αυτόνομα την πορεία τους. Η ΔημΑρ θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό:
- Ενισχύεται η προσπάθεια δημιουργίας τραπεζικών σχημάτων και η ανταγωνιστικότητα των βιώσιμων τραπεζικών σχημάτων, καθώς και η ρευστότητα προς την αγορά.
- Δημιουργείται πολύ καλή αλληλοκάλυψη του δικτύου καταστημάτων μεταξύ των τραπεζών.
- Συνεχίζεται απρόσκοπτα η διατήρηση της συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ.
- Προστατεύονται περισσότερες θέσεις εργασίας και παρέχεται επίσης καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
- Προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μέτοχοι και των δύο τραπεζών και κυρίως οι μικρομέτοχοι.
- Διαφυλάσσεται ο κοινωνικός χαρακτήρα του ΤΤ με τη μέγιστη διατήρηση των υπαρχόντων καταστημάτων του σε απομακρυσμένες και δύσκολης από πλευράς πρόσβασης περιοχές».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ