Στουρνάρας: Με τους Γερμανούς από σχέση επιφυλακτικότητας περάσαμε στην εμπιστοσύνη

Το 2013 η ελληνική οικονομία θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε μάλιστα λόγο για τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια προσαρμογής και επανέλαβε πως με τη στήριξη των εταίρων της, η Ελλάδα έχει συστρατευθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο, αφήνοντας οριστικά πίσω της την επιλογή της δραχμής.
Αναφερόμενος ωστόσο στο μεταρρυθμιστικό έργο που καλείται να επιτελέσει η κυβέρνηση στο πεδίο της συγχώνευσης εφοριών και φορέων του δημοσίου, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι "υπάρχουν αντιστάσεις, έχω πολλές πιεσεις από βουλευτές, από όλη την κοινωνία". "Αυτό δείχνει πόσο οπισθοδρομική έχουμε γίνει ως κοινωνία", πρόσθεσε, επισημαίνοντας την πεποίηθηση του πως το έργο θα επιτευχθεί.



Περιγράφοντας τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: "Τους τελευταίους πέντε δύσκολους μήνες ξεκινήσαμε από ευγενική επιφυλακτικότητα και καταλήξαμε σε σχέση εμπιστοσύνης".
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Wolfgang Dold δήλωσε ότι η Γερμανία έχει πειστεί από τις προσπάθειες της Ελλάδας και πως η χώρα μας αξίζει να της δοθεί περαιτέρω υποστήριξη στο δρόμο που έχει χαράξει. Η Γερμανία -συνέχισε ο κ. Dold- μπορεί να παράσχει τεχνογνωσία τόσο στον τομέα των ΑΠΕ, όσο και της υγείας. Το πιο ελπιδοφόρο μοντέλο ανάπτυξης είναι αυτό που στηρίζεται στην απασχόληση, είπε, τονίζοντας την ανάγκη να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για ανάγκη σταθερότητας στις οικονομικές συνθήκες και στο οικονομικό κλίμα μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μ. Μαΐλλης.
"Η Γερμανία καλείται να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα", είπε, χαρακτηρίζοντας σημαντική την παρουσία των γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαΐλλη, δραστηριοποιούνται 164 επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 10 δισ. ευρώ και 35.000 θέσεις εργασίας. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αποχώρηση λόγω κρίσης. Αντιθέτως -είπε- υπάρχει ετησίως μια εισροή 200-400 εκατ. ευρώ επενδυτικών κεφαλαίων γερμανικών συμφερόντων. Ως παράδειγμα έφερε τις εταιρείες BΟSS (επένδυση 30 εκατ. ευρώ) και Allianz (ΑΜΚ 135 εκατ. ευρώ)

Στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ο κ. Μαϊλλης δήλωσε πως "είμαστε πιο κοντά στην επόμενη ημέρα, πιο κοντά στην αρχή της ανάκαμψης". Και πρόσθεσε πως από εδώ και πέρα το πρώτο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού, η παραγωγή προϊόοντων προστιθέμενης αξίας.

"Επείγει η αποκατάσταση θέσεων εργασίας. Επείγει η χρηματοδότηση υγιών ελληνικών επιχειρήσεων που δοκιμάσθηκαν και κινδυνεύουν από μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται", είπε ο κ. Μαΐλλης.

Ο Κ. Μαίλης τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή βούληση βοήθειας της Γερμανίας στον τομέα της ανάπτυξης. "Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να κοιτά προς τα πίσω", είπε χαρακτηριατικά, εξηγώντας πως ήρθε το τέλος των στρεβλώσεων και πρέπει να τραβήξουμε μπροστά.
 
Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, ενημερώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν αποπληρωθεί 693,4 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου εξακοσίων δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (1.614,5), που θα διατεθεί από την εκταμίευση της πρώτης δόσης. «Θα επιχειρήσουμε να εξοφλήσουμε το σύνολο των οφειλών προς τους ιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του έτους», προσθεσε.

Ανάπτυξη

Για το θέμα της ανάπτυξης, ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, θα υπάρξει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας. «Ασφαλώς, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πετύχουμε για ολόκληρο το 2013, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως σαφώς θα δούμε τις συνθήκες στην αγορά να βελτιώνονται», διευκρίνισε.

Ο ίδιος απηύθυνε έμμεσα έκκληση στον ιδιωτικό τομέα να συμβάλει στην ανάπτυξη, λέγοντας πως αυτή είναι στοίχημα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος μπορεί να αναζητήσει νέες ευκαιρίες, να προβεί σε παραγωγικές επενδύσεις, να προσφέρει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το πρόβλημα ρευστότητας ως την κύρια πηγή ανάσχεσης της δραστηριότητας ακόμη και υγιών επιχειρήσεων. Ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρά την αύξηση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία από τις τράπεζες, γιατί δεν γίνονται δεκτά από τους ξένους προμηθευτές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στα επίπεδα ρευστότητας θα αλλάξει γρήγορα, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων και την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει σταματήσει η τάση μείωσης των καταθέσεων και έχουν επιστρέψει στις 14 ελληνικές τράπεζες περίπου 8,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο η εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 890 εκ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ανωτέρω ποσό των 890 εκ ευρώ, δόθηκαν για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 212,5 εκ. ευρώ, μέσω των τραπεζών. Για το 2013, αναμένεται να εκταμιευθούν, σύμφωνα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα 378 εκ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται να λειτουργήσει ένα καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο (Trade Finance Enhancement Programme for SMEs and Mid-Caps), που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Το πρόγραμμα αφορά την παροχή εγγύησης της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι του ποσού των 500 εκ. ευρώ. για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Επίσης, για το 2013 θα δοθούν δάνεια ύψους 650 εκ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, 250 εκ ευρώ στην Αττικό Μετρό, για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 200 εκ ευρώ και για τον ΟΣΚ 100 εκ. ευρώ.

Έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στην ομιλία του πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δεκάμηνο του 2012 σημείωσε πτώση της τάξης περίπου του 83%, στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα 15 δισ. του αντιστοίχου δεκάμηνου του 2012, αντιστοιχώντας στο εξαιρετικά χαμηλό για τα ελληνικά δεδομένα 1,3% το ΑΕΠ με προοπτική να διαμορφωθεί τελικά στο 2,5% του ΑΕΠ. Ήδη, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά περίπου 13% το 2012, επισήμανε ο ΥΠΟΙΙΚ. Σε απόλυτους αριθμούς, σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ, εξαγωγών αγαθών, ύψους 24 δισ. ευρώ.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε είναι πιθανό το 2013 να είναι το πρώτο έτος, ύστερα από δεκαετίες, που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, μετά από τις κατάλληλες προσαρμογές, θα είναι περίπου ισοσκελισμένο, είπε.

Ελληνογερμανική συνεργασία

Την πεποίθηση ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας μας, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων ή ελληνογερμανικών κοινοπραξιών εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Επιπλέον τονισε τα εξής:

• Η γερμανική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνδυαστεί με τους αυξημένους φυσικούς πόρους της χώρας μας.
• Η γερμανική εμπειρία στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του σχεδίου της χώρας για αλλαγή της διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της.
• Η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας μπορεί να ευνοήσει τις γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών έναντι των καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η ζήτηση υποχωρεί.
 
Πέραν αυτών, όμως, παρουσιάζονται δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, καθώς και προοπτικές επενδύσεων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, ακόμη και σε κλάδους που παραδοσιακά έχουμε εμπορικές σχέσεις όπως τρόφιμα και ποτά,  διάφορα βιομηχανικά προϊόντα, ενδύματα-υποδήματα, φάρμακα και ορυκτά-μεταλλεύματα, ορυκτά καύσιμα και πολλά άλλα. Και είμαι σίγουρος, ότι τα παραδείγματα που παραθέτω, είναι μόνο ένα μέρος από τις συνέργειες που μπορεί να επιτευχθούν και ότι ο καθένας από εσάς θα μπορούσε να προσθέσει πολλά περισσότερα.

Σημειώνεται ότι στην εκδηλωση μετείχαν κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες. εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και κορυφαία στελέχη του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Χρ. Σταϊκούρας, Μ. Βορίδης, Ν Μηταράκης, Ο. Κεφαλογιάννη,  Θ. Πάγκαλος, Κ. Σημίτης, Ευ. Αντώναρος.


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ