Παγκόσμια Τράπεζα: Η κρίση φεύγει αλλά παραμένει εύθραστη η οικονομία διεθνώς!

H παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χειρότερη περίοδος της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι έχει παρέλθει.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το παγκόσμιο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,3% το 2012, ενώ προβλέπεται ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2013 θα παραμείνει στο 2,4%, σταδιακά θα ενισχυθεί στο 3,1% το 2014 και στο 3,3% το 2015.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η μεταβλητότητα και η αργή ανάπτυξη σε χώρες με υψηλό εισόδημα, συμβάλουν στην αδύναμη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, η Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή, με 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.

Η ανάπτυξη μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών προβλέπεται ότι βρίσκεται στο 5,5% το 2013 και στις χώρες με υψηλό εισόδημα στο 1,3%. Αναμένεται, ωστόσο, να ενισχυθεί στο 5,7 και 5,8% το 2014 και 2015 αντίστοιχα στις αναπτυσσόμενες χώρες και 2 και 2,3% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς εντός του 2014. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2013, πριν φτάσει το 0,9% το 2014 και το 1,4% το 2015.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πάντως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων η στασιμότητα της προόδου, όσον αφορά στην οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, το χρέος και τα φορολογικά θέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, την πιθανότητα μιας απότομης επιβράδυνσης των επενδύσεων στην Κίνα αλλά και μια διατάραξη στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ