O άρχοντας της ελληνικής κουζίνας Ηλίας Μαμαλάκης προτείνει: Σαλάτα με μαυρομάτικα, καρότο σοτέ, μαϊντανό & φρέσκο κρεμμύδι
Μια ελαφριά συνταγή που θα λατρέψετε!
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα
350 γραμ φασόλια μαυρομάτικα
1 κρεμμύδι
1 καρότο για το βράσιμο
6 κλαράκια από σέλερυ
4 καρότα καλά καθαρισμένα
2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
1 κουτ σούπας ζάχαρη
1 φλιτζ τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 ½ φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ γλυκού τζίντζερ τριμμένο
1 κουτ γλυκού ξύσμα λεμονιού
Χυμό από λεμόνι
1 κουτ γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
Ευχαριστούμε τον Ηλία Μαμαλάκη και το www.eliasmamalakis.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 1 λίτρο νερό και ρίχνετε τα μαυρομάτικα φασόλια καλά πλυμένα μαζί με ένα κρεμμύδι και 1 καρότο.
Αλατίζετε ελαφρά και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να γίνουν τρυφερά χωρίς όμως να λειώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Παίρνετε τα 4 καθαρισμένα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες. Βάζετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, ρίχνετε μέσα τα καρότα και τα σοτάρετε καλά. Σβήνετε με 2-3 κουτ σούπας νερό και ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη.
Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν τα καροτάκια και να ψηθούν. Αλατίζετε ελαφρά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ψιλοκόβετε το σέλερυ και ετοιμάζετε το dressing. Στο μπλεντεράκι του μίξερ σας ρίχνετε το ελαιόλαδο, το τριμμένο τζίντζερ, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό από 1 λεμόνι και τη μουστάρδα σε σκόνη. Συμπληρώνετε ελάχιστο αλάτι και τα κτυπάτε μέχρι να γίνουν ένας ενιαίος πολτός.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ρίχνετε τα μαυρομάτικα φασόλια, το ψιλοκομμένο σέλερυ, το μαϊντανό, τα γλασαρισμένα καροτάκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα περιχύνετε με το dressing και ανακατεύετε καλά.
Who is Who
Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία.
Το 1992 έγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Μαγειρικόν”. Αυτό το βιβλίο του άνοιξε το δρόμο και έτσι μπήκε στη δημοσιογραφία της μαγειρικής. Αποτέλεσμα ήταν να έχει πέντε δημοσιογραφικές συνεργασίες με τα περιοδικά ΜΕΝΟΥ και άλλα, ELLE, ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΚΑΪ 100,3 με την εκπομπή: “Ο Ηλίας και το μαγικό ραβδί του”.
Τελικά το 1993 άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά και με τη μαγειρική. Το 1999 δεν άντεξε πλέον και παράτησε τις business για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την κουζίνα. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που συζήτησε με την γυναίκα του. Όταν του είπε: “καν΄ το”, πήρε κουράγιο και προχώρησε. Η απόφαση και των δύο ήταν απόλυτα συνειδητή.
Από το 1998 έως το1999 συμμετείχε στη σειρά μαγειρικής της ΕΡΤ “Χρυσές συνταγές”.
Το 2000 συμμετείχε ως ηθοποιός στο σίριαλ “Παππούδες εν δράση” της ΕΡΤ και έκανε τον μάγειρα του γηροκομείου.
Έκανε την εκπομπή “Στην κουζίνα ολοταχώς στο mega channel για τρία χρόνια και μετά ακολούθησε η εκπομπή: “Ντομάτα και πιπεριά” για άλλα τρία χρόνια.
Έχει γράψει μέχρι τώρα έντεκα (11) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια.
Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της πολυβραβευμένης εκπομπής “Στη Κουζίνα Ολοταχώς “στο MEGA CHANNEL, καθώς και αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής ΜΠΟΥΚΙΑ & ΣΥΧΩΡΙΟ που παρουσιαζόταν στο ίδιο κανάλι. Εδώ και δύο χρόνια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ3, παρουσιάζει μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας. Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη και φέτος παρουσιάζεται η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση «Η Πεντανόστιμη» στο Τραίνο στο Ρούφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη.
Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί.
Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.α.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr