O Γιάννης Λουκάκος προτείνει υπέροχο τσιζκέικ µε βερίκοκα & καστανή ζάχαρη
Μια συνταγή επιπέδου... master!
ΥΛΙΚΑ (για µία φόρµα διαµέτρου 20 εκ.)
Για τη βάση µπισκότου
170 γρ. µπισκότα τύπου Digestive
30 γρ. µαύρη ζάχαρη
40 ml βούτυρο, λιωµένο
Για τη γέµιση
210 γρ. ζάχαρη
5 αβγά, τους κρόκους
420 ml κρέµα γάλακτος
570 γρ. τυρί κρέµα τύπου Philadelphia
30 γρ. φύλλα ζελατίνης, µουλιασµένα σε κρύο νερό
Για τη σάλτσα βερίκοκο
300 ml σιρόπι (από 200 ml νερό + 200 γρ. ζάχαρη)
600 γρ. βερίκοκα, κοµµένα σε φέτες
5 γρ. φρέσκο θυµάρι
1 λουβί βανίλιας, κοµµένο κατά µήκος
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και tovima.gr για την παραχώρηση της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάση µπισκότου
Ρίχνουµε στο µπλέντερ τα µπισκότα, µαζί µε τη ζάχαρη και το βούτυρο, και τα χτυπάµε για περίπου 5 λεπτά. Το µείγµα που θα δηµιουργηθεί (θα χρειαστούµε περίπου 150 γρ.) πρέπει να πλάθεται σε µπαλάκια. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε κι άλλο λιωµένο βούτυρο. Απλώνουµε το µείγµα οµοιόµορφα σε ένα ταψί ή τσέρκι.
TIP: Μπορείτε να διατηρήσετε τη βάση του μπισκότου καλυμμένη με μεμβράνη είτε στο ψυγείο για 2-3 ημέρες είτε στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Γέµιση
Βάζουµε στη φωτιά µια κατσαρόλα µε νερό και την αφήνουµε να σιγοβράζει. Σε ένα µεταλλικό µπολ του οποίου η διάµετρος είναι µεγαλύτερη από αυτή της κατσαρόλας, ρίχνουµε τη ζάχαρη και τους κρόκους και χτυπάµε µε σύρµα επάνω από την κατσαρόλα (µπεν µαρί), ώστε να αφρατέψει το µείγµα και να ζεσταθεί περίπου στους 75οC (ελέγχουµε τη θερµοκρασία, βυθίζοντας στο µείγµα ένα θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής). Αφήνουµε να κρυώσει.
Χτυπάµε στο µίξερ την κρέµα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Στη συνέχεια χτυπάµε ξεχωριστά το τυρί. Προσθέτουµε το µείγµα των κρόκων στο τυρί και ανακατεύουµε. Στραγγίζουµε τη ζελατίνη και την προσθέτουµε στο µείγµα, µαζί µε τη σαντιγί. Οµογενοποιούµε µε µια µαρίζ.
Απλώνουµε τη γέµιση επάνω στη βάση του µπισκότου και αφήνουµε 30-60 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσει.
Σάλτσα βερίκοκο
Ετοιµάζουµε ένα σιρόπι βράζοντας σε µια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη, µέχρι να λιώσει η τελευταία.
Προσθέτουµε τα µισά βερίκοκα, το θυµάρι και τη βανίλια και βράζουµε µέχρι να µαλακώσουν τα φρούτα. Αφαιρούµε το θυµάρι και τη βανίλια και χτυπάµε ό,τι απέµεινε στο µπλέντερ. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει, προσθέτουµε τα υπόλοιπα βερίκοκα και ανακατεύουµε απαλά.
Απλώνουµε οµοιόµορφα τη σάλτσα επάνω από τη γέµιση. Αφήνουµε για λίγο στο ψυγείο, ώστε το γλυκό να αποκτήσει ενιαία θερµοκρασία, και σερβίρουµε.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr