Φάκελος φθινοπωρινή κολοκύθα: οι συνταγές του Άκη για σούπα, cheesecake, σαλάτα

Η κολοκύθα είναι από τα λίγα λαχανικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Το όνομά της στα αγγλικά (pumkin) προέρχεται από την ελληνική λέξη “πεπόνι” μετά από “ταξιδι” της στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Προέρχεται από την Αμερικάνικη Ήπειρο και την χρησιμοποιούσαν πολύ και οι ‘Ινδιάνοι” στην διατροφή τους.

 

Cheesecake με κολοκύθα

 

Συστατικά

3/4 κούπας τριμμένα μπισκότα τύπου νταιτζεστιβ
1/2 κούπα καρύδια
50 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
65 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
1 κούπα πουρέ κολοκύθας
3 αυγά
90 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. ουίσκι
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. κορν φλάουρ
1 1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
750 γρ. τυρί κρεμα

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη βάση στο πολυμηχάνημα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. 
Τα βάζουμε στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 23 εκ. με ψηλό και αποσπώμενο τοίχωμα και τα πιέζουμε καλά στη βάση. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
 
Για τη γέμιση
 
Χτυπάμε το τυρί κρέμα με τις ζάχαρες στο μίξερ με το φτερό μέχρι να αφρατέψει. 
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. 
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι το κέντρο να έχει μόλις ψηθεί.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Αφου κρυώσει καλά ανακατεύουμε τη σαντιγί με το ουίσκι και απλώνουμε το μείγμα πάνω από το γλυκό μας. Αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.

Σούπα κολοκύθας με κόκκινα φασόλια

 


Συστατικά
3 κονσέρβες κόκκινα φασόλια ξεπλυμένα και στραγγισμένα 
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκ. σκόρδο
2 κ.γ. κύμινο
αλάτι και πιπέρι
60 γρ. βούτυρο
1 λίτρο ζωμό βοδινού
1 1/2 κούπα πουρέ κολοκύθας
1 ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί
250 γρ. χοιρινό καπνιστό σε κύβους
3-4 κ.σ. μηλόξυδο
Για γαρνίρισμα

κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι και σπόροι κολοκύθας

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Στο μπλέντερ με τα μαχαίρια χτυπάμε τα φασόλια με τη ντομάτα. 
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια το σκόρδο, το κύμινο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 
Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. 
Προσθέτουμε το κρασί και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.Έπειτα ρίχνουμε και τον πουρέ.
Προσθέτουμε το ζωμό, το μείγμα από τα φασόλια και σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου. 
Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το χοιρινό και το ξύδι, βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να ζεσταθούν.
Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι και σπόρους από την κολοκύθα!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση των συνταγών. 

Συστατικά


Για τη σαλάτα

 
500 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 2 εκ. (καθαρό βάρος)
300 γρ. ρεβύθια βρασμένα σε αλατισμένο νερό με λίγο ζωμό.
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ
 
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
χυμό από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ταχίνι
2-3 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. 
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το dressing
 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λεμόνι. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Θα χρειαστεί ίσως λίγο επιπλέον νερό. 
Για να συναρμολογήσουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε. 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr