Φοβερό σοκολατένιο ρολό (swiss roll) με κρέμα τυριού από την μοναδική μας Αργυρώ!

Εντυπωσιακή συνταγή, πανεύκολη, με πολύ σοκολάτα, κόκκινα φρούτα και κρέμα τυριού.

Υλικά Συνταγής
60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
30 γρ. κακάο κοσκινισμένο
60 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
2 πρέζες αλάτι
3 μεγάλα αυγά
2 κρόκοι από μεγάλα αυγά
100 γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση

150 γρ. μαρμελάδα κόκκινων φρούτων
200 γρ. κρέμα τυριού
100 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα (35% λιπαρά)
2 κουταλιές άχνη ζάχαρη ή κατά βούληση

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα τυριού για το σοκολατένιο ρολό. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη στο μίξερ, μέχρι να σταθεί σε κορυφές. Βάζουμε σε μπολ την κρέμα τυριού και απαλά με μαρίζ (μαλακή σπάτουλα) ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα. Διατηρούμε στο ψυγείο την κρέμα τυριού για να γεμίζουμε τον κορμό.

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι για το σοκολατένιο ρολό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε το μεγάλο ρηχό ταψί της κουζίνας και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του χαρτιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με κακάο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά: το κακάο, το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Σε ένα μέτριο μπολ, πάνω σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τους κρόκους, τα αυγά και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα χλιαρό. Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρουν απαλό ανοιχτόχρωμο χρώμα, να πυκνώσουν και να κρεμώσουν -περίπου για 3-4 λεπτά.

Τέλος, κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα και απαλά ανακατεύουμε με μαρίζ. Στο πλάι των υλικών ρίχνουμε το λιωμένο κρύο βούτυρο και από κάτω προς τα πάνω αναδιπλώνουμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.

Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, δίνοντας παραλληλόγραμμο σχήμα με διαστάσεις περίπου 30χ40 εκατοστά.

Ψήνουμε για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να το αγγίζουμε και να επανέρχεται.

Όσο ψήνεται το παντεσπάνι απλώνουμε μία καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της με κακάο. Αμέσως μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε με προσοχή πάνω στην πετσέτα.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με προσοχή. Όσο είναι ακόμα ζεστό το τυλίγουμε σε ρολό,  με τη βοήθεια της πετσέτας. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Όταν κρυώσει τελείως και έχει πάρει πλέον το σχήμα ρολού ,ξετυλίγουμε την πετσέτα και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με μαρμελάδα. Απλώνουμε σε στρώση την κρέμα τυριού, αφήνοντας περιμετρικά 1 εκατοστό κενό.

Με τη βοήθεια της πετσέτας ή με λαδόκολλα το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Για να τελειώσουμε το ρολό αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα και περιχύνουμε με γκανάς.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr