Απίστευτα νόστιμο ορεκτικό - Γεμιστές πατάτες με λουκάνικα σπετζοφάι από τον Γιάννη Λουκάκο
Η συνταγή είναι για 4 μερίδες, προσαρμόστε τα υλικά ανάλογα με τους καλεσμένους σας.
ΥΛΙΚΑ
Για τις πατάτες και το τελείωμα του πιάτου
1 κιλό πατάτες (4 μέτριες πατάτες)
60 γρ. αυγό
70 γρ. γραβιέρα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λουκάνικα σπετζοφάι
Για τα λουκάνικα σπετζοφάι
60 γρ. ελαιόλαδο
360 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, σε χοντρό καρέ
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
10 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
50 γρ. κρασί λευκό
320 γρ. νερό
120 γρ. πιπεριές κόκκινες, σε χοντρό καρέ
160 γρ. ντομάτα κονκασέ
30 γρ. πελτές ντομάτας
40 γρ. βούτυρο
θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
δενδρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τις πατάτες και το τελείωμα του πιάτου
Σ' ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες και τις σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 C μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν καλά.
Αποσύρουμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Κόβουμε την πατάτα από την μία μεριά, δημιουργώντας ένα καπάκι. Την αδειάζουμε στο εσωτερικό της και τοποθετούμε τη ψίχα που αφαιρούμε σ' ένα μπολ.
Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό κοίλωμα που δημιουργήσαμε και γεμίζουμε με τα λουκάνικα σπετζοφάι.
Συνεχίζουμε την διαδικασία και με τις υπόλοιπες.
Στο μπολ με την ψίχα από τις πατάτες, προσθέτουμε το αυγό, την γραβιέρα και αλατίζουμε.
Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα επάνω από τις γεμισμένες πατάτες.
Ψήνουμε στους 180 C μέχρι η κρούστα να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές!
Για τα λουκάνικα σπετζοφάι
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι ν' αποκτήσει σκούρο καφέ χρώμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι αυτό να μαλακώσει αρκετά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τσίλι και το σκόρδο, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τα εξατμιστεί.
Ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα.
Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βότανα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.
Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.
Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.
Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr