Μοναδική συνταγή από την Αργυρώ: Κοτόπουλο με ρύζι σπυρωτό, λαχανικά και πλούσια κρέμα

Μοναδική συνταγή με γεύση μαμάς.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο1700 γρ.
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερυ
  • 1 μπουκέτο μυρωδικών
  • αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κόκκους μαύρο πιπέρι

Για το πιλάφι

  • 2½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
  • λίγο σαφράν
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 5 φλ. ζωμό κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
  • 2 φλ. ζωμός κότας
  • 2 κρόκους
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
  • 2 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοτόπουλο μιλανέζα, με σπυρωτό ρύζι και πλούσια κρέμα από ζωμό κότας. Μπορείτε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή με φιλέτο κοτόπουλο και ρύζι αλά κρεμ.

Για το κοτόπουλο με ρύζι μιλανέζα βράζουμε πρώτα το κοτόπουλο.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το κοτόπουλο σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Όταν πάρει βράση ξαφρίζουμε την επιφάνεια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά για να μαλακώσει το κοτόπουλο . Το βγάζουμε σε πιατέλα να κρυώσει και σουρώνουμε το ζωμό. Αφαιρούμε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού.

Ψιλοκόβουμε τα καρότα. Ξεκοκκαλίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φιλέτο κοτόπουλο και να το συνοδεύσετε με αυτό το αλά κρεμ ρύζι). Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό. Στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και το στραγγίζουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το σαφράν και το ζωμό.

Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι, για περίπου 20 λεπτά. ‘Οταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια και απορροφηθούν όλα τα υγρά είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά να στεγνώσει.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Σιγά σιγά, και ανακατεύοντας συνεχώς, ρίχνουμε το ζωμό. Χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας, να δέσει ελαφρά.

Στο τέλο,ς ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει.

Σε μία φόρμα κάνουμε στρώσεις: πιλάφι, κοτόπουλο και λίγη κρέμα, μέχρι να γεμίσει ως επάνω. Πιέζουμε τα υλικά. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο καρότο. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αν θέλουμε, σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr