Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί γεμιστό κέικ βανίλια σοκολάτα και μας φτιάχνει τη διάθεση (βίντεο)
Τέλειο για τις γιορτές
Συστατικά
Για το παντεσπάνι
3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Για το κέικ
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
5 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. βραστό νερό
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
70 γρ. κακάο
100 γρ. κουβερτούρα 65% κακάο
1 πρέζα αλάτι
Για τη βουτυρόκρεμα
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. άχνη ζάχαρη
Για το σερβίρισμα
σοκολατένια διακοσμητικά
μούρα
φράουλες
φύλλα δυόσμου
κακάο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και χτυπάμε πολύ καλά για να αφρατέψει το μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με μία μαρίζ.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ένα ταψί 20x30 εκ. που έχουμε στρώσει με μία λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Όταν το παντεσπάνι είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το σκεπάζουμε με μία νωτισμένη πετσέτα.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά για να αφρατέψει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αυγό για να προσθέσουμε το επόμενο.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με μία μαρίζ και προσθέτουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το εκχύλισμα βανίλιας, βραστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και μεταφέρουμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ, με το βούτυρο και τα αυγά. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βουτυροκακαώνουμε μία φόρμα 10x30 εκ. και προσθέτουμε το μισό μείγμα του κέικ.
Απλώνουμε μαρμελάδα φράουλα στο παντεσπάνι. Τυλίγουμε και δημιουργούμε ένα ρολό. Το μεταφέρουμε στη φόρμα, πιέζουμε πολύ καλά και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά με τη σχάρα πολύ ψηλά.
Για τη βουτυρόκρεμα
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε τα υλικά. Ξεκινάμε σε χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια δυναμώνουμε και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το σερβίρισμα
Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Στολίζουμε με σοκολατένια διακοσμητικά, μούρα και φράουλες, δυόσμο, κακάο σε σκόνη και άχνη ζάχαρη.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr