Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει υπέροχα τάκος με γαρίδες (Βίντεο)

Μια εξαιρετική συνταγή…

Συστατικά

Για τα τάκος

  • 6 τορτίγιες, μικρές
  • 300 γρ. γαρίδες, Νο1, καθαρισμένες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. ρίγανη
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί

Για τη σάλσα

  • 1 αβοκάντο
  • 1/2 ντομάτα
  • 1/3 κρεμμύδι
  • ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σύνθεση

  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο
  • Για το σερβίρισμα
  • λάιμ, σε φέτες
  • κόλιανδρο

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα τάκος

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Γυρνάμε μια φόρμα για muffins 12 θέσεων ανάποδα και τοποθετούμε τις τορτίγιες αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
  • Ψήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη σάλσα

  • Κόβουμε το αβοκάντο σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Παίρνουμε τη μισή ντομάτα και τη στύβουμε ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε τις γαρίδες κατά μήκος και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την πάπρικα, το κύμινο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
  • Σβήνουμε με το ξίδι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση σε όλες τις τορτίγιες, βάζουμε το γιαούρτι και τον κόλιανδρο.
  • Σερβίρουμε με φέτες από λάιμ και κόλιανδρο.

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr