Για τα ριγκατόνι
- 60 γρ. ελαιολαδο
- 120 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
- 70 γρ. σέλερι, κομμένο σε μικρό καρέ
- 140 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρό καρέ
- 100 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 50 γρ. πελτέ ντομάτας
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 90 γρ. κόκκινο κρασί
- 450 γρ. ντομάτα κονκασέ σε κονσέρβα
- 180 γρ. καφέ φακές
- 520 γρ. νερό
- 1 γρ. μπούκοβο
- 3 γρ. δεντρολίβανο
- 2 γρ. θυμάρι
- 2 γρ. ρίγανη
- 3 γρ. βασιλικό
- 350 γρ. ριγκατόνι
- αλάτι
Για την παρμεζάνα από κάσιους
- 130 γρ. αμύγδαλο κάσιους
- 2 γρ. αλάτι
- 3 γρ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα ριγκατόνι
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο και το σέλερι, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τις φακές και το μπούκοβο, αλατίζουμε και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με καπάκι για 45 λεπτά περίπου. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά χοντροκομμένα, καθώς επίσης και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Βράζουμε σε κοχλάζον αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα με τις φακές.
Για την παρμεζάνα από κάσιους
Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε καλά τα κάσιους, το ελαιόλαδο και το αλάτι μέχρι να αποκτήσουν την υφή της παρμεζάνας.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη vegan σάλτσα σε βαθύ μπολ και ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα κάσιους.
TIP: Για να εμπλουτίσουμε περισσότερο τη γεύση της σάλτσας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με ζωμό λαχανικών ή με το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια.