Άκης Πετρετζίκης: Δημιουργεί την πιο τραγανή σφακιανή πίτα - Με μέλι για να σας γλυκάνει

Αν δεν προσθέσουμε το μέλι, τότε έχουμε μια αλμυρή συνταγή για όσους προτιμάνε τις αλμυρές γεύσεις και θέλουν να αποφύγουν και κάποιες παραπάνω θερμίδες από το μέλι.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. νερό, χλιαρό
  • 1 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρακή
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μυζήθρα
  • 80 γρ. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • μέλι, για το σερβίρισμα
  • φύλλα δυόσμου, προαιρετικά, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Στο μπολ του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. 

  • Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο, τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 μπαλάκια και με τη βοήθεια του πλάστη και λίγου αλευριού ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας το κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 10 εκ. 
  • Στο κέντρο του κάθε φύλλου βάζουμε 50 γρ. από τη μυζήθρα. 
  • Κλείνουμε το κάθε φύλλο σαν πουγκί και το ανοίγουμε πάλι ελαφρώς με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο 20 εκ. 
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τηγανίζουμε την πρώτη πίτα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 2,5 λεπτά. Τη γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και την ψήνουμε για άλλα 2,5 λεπτά, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. 
  • Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και για τις υπόλοιπες πίτες – φροντίζοντας, κάθε φορά, προτού τηγανίσουμε την κάθε πίτα να ρίξουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι.
  • Κόβουμε τις πίτες στη μέση και τις σερβίρουμε ζεστές γαρνίροντάς τες με μέλι και, αν θέλουμε, με φύλλα δυόσμου. 

WHO IS WHO

 Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr