Ντίνα Νικολάου: Τάρτα με καραμελωμένα πορτοκάλια - Πολύ εύκολη με ιδιαίτερο και βουτυράτο ζυμαράκι

 Όταν είναι η εποχή τους, μπορείτε να την φτιάξετε με σανγκουίνια για περισσότερο χρώμα και άρωμα

Υλικά

Για τη ζύμη

60 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
¼ κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό
50 γρ. ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας γάλα
1/3 φλιτζ. τσαγιού παπαρουνόσπορο

Για την κρέμα πορτοκάλι

3 μεγάλα αυγά
3 κρόκους αυγών
70 γρ. ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
120 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους
½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι

Για τα καραμελωμένα πορτοκάλια

2 ακέρωτα πορτοκάλια, κομμένα σε μισές φέτες
20 γρ. βούτυρο Lurpak
150 γρ. ζάχαρη
40 ml χυμό πορτοκάλι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Bάζω όλα τα υλικά στην κουζινομηχανή μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμης. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτω 1 κουταλιά ακόμη γάλα. Ανοίγω την ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 22 εκ. και το στρώνω σε ταρτιέρα 20 εκ., στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, καλύπτοντας την βάση και τα τοιχώματα φροντίζοντας να εξέχει αρκετά. Σκεπάζω την τάρτα με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, γεμίζω με ξερά ρεβίθια και ψήνω για 15 λεπτά.

Για την κρέμα

Σε ένα κατσαρόλακι βάζω όλα τα υλικά και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσουν. Χρειάζεται λίγη προσοχή για να μη βράση και σβολιάσει. Δοκιμάζω με ένα κουτάλι και δω ότι στέκεται αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω την κρέμα στην ταρτιέρα.

Επαναφέρω την ταρτιέρα στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμη.
Αποσύρω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω τις άκρες από τα τοιχώματα που εξέχουν για να γίνουν λεία. Σκεπάζω με μεμβράνη και την τοποθετώ στο ψυγείο.

Για τα πορτοκάλια

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί. Στρώνω τις φέτες των πορτοκαλιών και τις αφήνω να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτω πασπαλιστά τη ζάχαρη και ανακινώντας το τηγάνι (δεν ανακατεύω) αφήνω τη ζάχαρη να λιώσει (περίπου 6-8 λεπτά). Προσθέτω το χυμό, το αλάτι και τη βανίλια και ανακινώ απαλά. Αφήνω τα πορτοκάλια να κρυώσουν και τα μεταφέρω στην τάρτα.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr