Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει: Σοκολατένιες μπάρες με μπισκότο και καραμέλα - Έτοιμες με λίγα & απλά βήματα
Ένα νόστιμο γλυκό που θα σας συναρπάσει
Συστατικά
Για το μπισκότο
120 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
40 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. αλάτι
90 γρ. βούτυρο
Για την καραμέλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 35%
180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
70 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη
½ κ.γ. αλάτι
Για τη σύνθεση
340 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
30 γρ. ηλιέλαιο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μπισκότο
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
-Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους, το ρίχνουμε και αυτό, και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
-Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων 20x20 εκ.
-Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και την πατάμε με τα χέρια μας για να την απλώσουμε ομοιόμορφα.
-Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
-Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καραμέλα
-Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1 λεπτό.
-Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
-Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη, και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει καραμέλα.
-Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί στην καραμέλα.
-Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
-Ρίχνουμε την καραμέλα πάνω από το μπισκότο και την απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
-Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για τη σύνθεση
-Βγάζουμε από το ψυγείο το ταψί, τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε μια επιφάνεια κοπής και αναποδογυρίζουμε εκεί το γλυκό.
-Κόβουμε προσεκτικά τις στρογγυλεμένες άκρες για να γίνουν ομοιόμορφες οι μπάρες.
-Κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια, κόβουμε 22 μπάρες πλάτους 1,5 εκ.
-Λιώνουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ είτε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1-2 λεπτά, είτε με τη μέθοδο μπεν μαρί, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
-Βουτάμε μία-μία τις μπάρες από τη λιωμένη κουβερτούρα με ένα πιρούνι, αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεροποιηθούν και σερβίρουμε.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).
Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr