Γιάννης Λουκάκος: Κοτόπουλο στήθος στο τηγάνι με λεμονάτη σάλτσα - εύκολη & πολύ νόστιμη συνταγή (βίντεο)

Κοτόπουλο και πατάτες, μια συμμαχία που είναι αδύνατο να χάσει!

ΥΛΙΚΑ

Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα

80 γρ. ελαιόλαδο

2 τμχ. στήθος κοτόπουλου, με δέρμα

30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο 

1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες

60 γρ. λευκό κρασί

250 γρ. ζωμός κοτόπουλου

30 γρ. λιαστή ντομάτα, κομμένη ζουλιέν

50 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους

5 γρ. χυμός λεμονιού

ξύσμα λεμονιού

βασιλικός, ψιλοκομμένος

αλάτι

Για την πατατοσαλάτα

250 γρ. πατάτες γαλλικές

15 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

15 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη

30 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

30 γρ. χυμός λεμονιού

90 γρ. ελαιόλαδο

μάραθος, ψιλοκομμένος

μουστάρδα, με κόκκους

αλάτι

πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές και τοποθετούμε στο τηγάνι από τη μεριά της πέτσας. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στην πέτσα του κοτόπουλου και να έχει σχεδόν ψηθεί εσωτερικά. 

Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο αλλά να μείνει ζουμερό. 

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. 

Προσθέτουμε τον ζωμό και τις λιαστές ντομάτες, αλατίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ. 

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί. 

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο και την πατατοσαλάτα.

Για την πατατοσαλάτα

Βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, σουρώνουμε, τις κόβουμε στη μέση και αλατίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φινόκιο, το ραπανάκι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τα αφήνουμε λίγο να μαριναριστούν.

Μόλις κρυώσουν λίγο οι πατάτες αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με χυμό λεμόνι και ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr