Ωφέλιμες και βλαβερές τροφές ανάλογα με την ηλικία σας - από τα 20 και τα 30, μέχρι τα 50 και τα 60
Η βαρύτητα ορισμένων διατροφικών ομάδων αλλάζει ανάλογα με την ηλικία
Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών είναι σημαντική σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Όμως στην πραγματικότητα, η βαρύτητα ορισμένων διατροφικών ομάδων αλλάζει ανάλογα με την ηλικία.
Ανακαλύψτε τι μπορείτε να καταναλώνετε και τι είναι καλό να αποφεύγετε ανάλογα με την ηλικία σας.
Ωφέλιμες τροφές – Στα είκοσι
Σε αυτήν την ηλικία ο μεταβολισμός συνήθως λειτουργεί άριστα.Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να προσέχετε τη διατροφή σας.
Η δεκαετία των 20 αποτελεί μια σημαντική δεκαετία.
Ό,τι τρώτε, βάζει τις βάσεις για τις συνήθειες του μέλλοντος ή για τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε.
Είναι λοιπόν σημαντικό να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό, καθώς περιορίζει την όρεξη και την έντονη επιθυμία για γλυκά.
Βλαβερές τροφές – Τι να αποφεύγετε
Το έτοιμο φαγητό, τα προπαρασκευασμένα γλυκά και τα αναψυκτικά είναι αυτά που καταναλώνονται συχνότερα σε αυτές τις ηλικίες.
Όλα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για πολλά προβλήματα με την υγεία και το βάρος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα απολαμβάνετε πού και πού.
Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε τις ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης που λαμβάνετε ημερησίως.
Επίσης, η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και αυξάνει το βάρος με τον χειρότερο τρόπο.
Ωφέλιμες τροφές – Στα τριάντα
Είναι η δεκαετία που συχνά παρατηρούνται μικρές αλλαγές στον μεταβολισμό. Σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος, το βάρος αρχίζει να αυξάνεται.
Για να αντιστρέψετε την κατάσταση, χρειάζεστε πολλές φυτικές ίνες.
Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και τα υγιεινά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και οι σπόροι είναι σύμμαχοί σας.
Αν αρχίζετε να βλέπετε τις πρώτες ρυτίδες, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθείτε περισσότερο και με την υγεία της επιδερμίδας σας.
Στηρίξτε λοιπόν την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας με τροφές όπως ο ζωμός από κοτόπουλο, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το μπρόκολο και οι χρωματιστές πιπεριές.
Βλαβερές τροφές – Τι να αποφεύγετε
Το υπερβολικό αλκοόλ και οι επεξεργασμένες τροφές είναι οι κύριοι εχθροί σας όταν διανύετε τη δεκαετία των 30.
Η καφεΐνη είναι άλλη μια παγίδα.
Αν το παρακάνετε χωρίς να το καταλάβετε, θα προκαλέσετε στον οργανισμό σας αφυδάτωση και δυσκολίες στον ύπνο.
Ωφέλιμες τροφές – Στα σαράντα
Είναι η δεκαετία με τη μεγαλύτερη ανισορροπία ορμονών.
Όσο το σώμα σας προετοιμάζεται για τη μετάβαση από τα γόνιμα χρόνια στη μέση ηλικία, παρατηρείται ανισορροπία ορμονών, ειδικά οιστρογόνων και τεστοστερόνης.
Βοηθήστε στην σταθεροποίηση των επιπέδων τους καταναλώνοντας πολλά σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο.
Επιπλέον, τα ω3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν σε περιπτώσεις φλεγμονών λόγω άγχους και θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Έτσι επιλέξτε σολομό, σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια και σπόρους chia.
Βλαβερές τροφές – Τι να αποφεύγετε
Σε αυτήν τη δεκαετία θα πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού.
Το πολύ νάτριο συνδέεται με υπέρταση, πρήξιμο και αύξηση βάρους, σύμφωμα με το yo.gr.
Γι’ αυτό όταν ψωνίζετε, ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων.
Ωφέλιμες τροφές – Στα πενήντα
Εδώ θα πρέπει να εστιάσετε λίγο περισσότερο στην οστική σας υγεία.
Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, φασόλια, σολομό, σαρδέλες, αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα και πορτοκάλια.
Βάλτε στόχο να καταναλώνετε δύο ή περισσότερες τέτοιες πηγές την ημέρα.
Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.
Βλαβερές τροφές – Τι να αποφεύγετε
Θα πρέπει να μειώνετε ακόμα περισσότερο τις ποσότητες πρόσθετης, επεξεργασμένης ζάχαρης.
Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε λοιπόν γλυκά, αναψυκτικά, έτοιμους χυμούς, μπισκότα και άλλα τέτοια τρόφιμα.
Η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.
Ωφέλιμες τροφές – Στα εξήντα
Η υγεία του εγκεφάλου είναι το επίκεντρο σε αυτήν την ηλικία.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από λιπαρά, γι’ αυτό ξεκινήστε να προσθέτετε καλά λιπαρά στη διατροφή σας, όπως το λάδι καρύδας.
Για τη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης άνοιας, επιλέξτε επίσης αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.
Παράλληλα, τα κόκκινα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νόσων.
Η πρωτεΐνη επίσης είναι πολύτιμη ενώ μεγαλώνετε.
Η καθαρή, άπαχη πρωτεΐνη προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Εκτός από κρέας μπορείτε να καταναλώνετε ψάρια και οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους που επίσης περιλαμβάνουν υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Βλαβερές τροφές – Τι να αποφεύγετε
Τέλος, οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε ανθρώπους αυτής της ηλικίας.
Προστατευτείτε λοιπόν μειώνοντας τα πολλά κορεσμένα λιπαρά.
Αυτά εντοπίζονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, στα γαλακτοκομικά, σε λάδια με εξαίρεση το ελαιόλαδο, και σε επεξεργασμένες τροφές.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr