Ντίνα Νικολάου: Κέικ καρότου - Πεντανόστιμο με λίγα υλικά!
Τα καρύδια του δίνουν έξτρα γεύση και το γλάσο το απογειώνει.
Υλικά
- 1½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 400 γρ. ζάχαρη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια ή καρύδια, σπασμένα
- ελάχιστο λιωμένο βούτυρο Lurpak, για τη φόρμα
Για το γλάσο
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 180 γρ. βούτυρο
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C αερόθερμο. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την κανέλα.
- Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το ελαιόλαδο και συνεχίζω το χτύπημα. Σταδιακά, προσθέτω το μείγμα αλευριού σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω ενιαίο, ομοιογενές μείγμα. Τέλος, ρίχνω τα τριμμένα καρότα και τη φουντουκόψιχα ή την καρυδόψιχα και ανακατεύω με μια σπάτουλα.
- Βουτυρώνω ελαφρώς μια μέτρια φόρμα για κέικ, με τρύπα στη μέση και αδειάζω το μείγμα. Ψήνω το κέικ για 50 - 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ: πρέπει να βγει καθαρή, χωρίς υπολείμματα. Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, αφήνω το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά μόνο και το ξεφορμάρω. Το αφήνω να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα –έτσι, δεν θα εγκλωβιστεί ατμός στο εσωτερικό του και θα παραμείνει αφράτο.
Για το γλάσο
Χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω το τυρί κρέμα και τη σκόνη βανίλια και ανακατεύω με μια σπάτουλα. Απλώνω το γλάσο πάνω στο κέικ καρότου και το σερβίρω, κομμένο σε φέτες.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr