Ντίνα Νικολάου: Κρεατόπιτα γιορτινή με τυριά - Κάτι διαφορετικό για την επόμενη μέρα του Πάσχα

H κρεατόπιτα είναι πολύ χορταστική και μπορεί να σταθεί και σαν κύριο πιάτο αλλά και σε ένα brunch ή σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

10 Μερίδες

2 φύλλα σφολιάτα βουτύρου

1 κιλό μοσχαράκι από ελιά, κομμένο σε μικρούς κύβους

100 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για τη φόρμα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένo

1 πράσο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουτ. σούπας πελτέ

100 ml λευκό ξηρό κρασί

250 ml ζωμό κρέατος

300 γρ. Pasta & Gratinar, Arla

1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη

Φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Βάζω το βούτυρο σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα (πλασοτέ) να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρέατα και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Ρίχνω το σκόρδο και μετά από 1 λεπτό, σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά και προσθέτω τον ζωμό, τον πελτέ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 50 λεπτά.

Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.

Προσθέτω το τριμμένο καρότο, τα τριμμένα τυριά, τον μαϊντανό και ανακατεύω καλά.

Συναρμολόγηση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 22-24 εκ.

Ανοίγω το πρώτο φύλλο σφολιάτας και το στρώνω στη φόρμα ώστε να καλύψω τη βάση και τα τοιχώματα. Ρίχνω τη γέμιση και ισιώνω με ένα κουτάλι.

Ανοίγω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας και με ένα στρογγυλό κουπάτ κόβω μικρούς κύκλους. Μεταφέρω με προσοχή το φύλλο επάνω στη γέμιση και με ένα μαχαίρι κόβω όσο περισσεύει έξω από τη φόρμα. Με την ανάποδη ενός κουταλιού, πιέζω τις άκρες της επάνω σφολιάτας έτσι ώστε να εισχωρήσουν στο πλάι και να ενωθούν με την κάτω σφολιάτα.

Τοποθετώ τους κύκλους που έχω κόψει για να στολίσω την επιφάνεια της πίτας και αλείφω με χτυπημένο αυγό.

Ψήνω την κρεατόπιτα για 45-50 λεπτά.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr